De aproximativ două săptămâni, la Întorsura Buzăului au început lucrările de reabilitare şi modernizare a Căminului Cultural Brădet, lucrări pentru a căror realizare  autoritatea locală se zbate să obţină finanţare, de mai bine de doi ani de zile.

Din documentaţia întocmită de firma proiectantă, Ambient SRL din Sfântu Gheorghe, rezultă că expertiza tehnică indică deficienţe de conformare ale clădirii, propunerea de consolidare indicată fiind cea minimală, deoarece este mai uşor de executat şi cu costuri mai mici.

De la primarul oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, am aflat că printre lucrările ce vor fi făcute la clădirea lăcaşului de cultură se numără: desfacerea şarpantei şi a învelitorii existente; realizarea la nivelul podului a unui planşeu de beton armat monolit; executarea de diafragme din beton armat pentru preluarea sarcinilor seismice; realizarea unei scări interioare din beton armat, în locul celei existente, pentru circulaţia pe verticală; consolidarea planşeului existent la scară şi a grinzilor pe care se reazemă; realizarea prin cămăşuire cu mortar (cca 5 cm grosime) şi planşee sudate a soclurilor exterioare, pe perimetrul construcţei şi a pereţilor interiori ai demisolului de sub scară; consolidarea fundaţiilor existente; realizarea unei şarpante noi din lemn; compartimentarea magaziei existente, în vederea amplasării noii centrale termice, precum şi consolidarea pereţilor existenţi. Totodată, pe lângă refacerea scării interioare, se va realiza şi o rampă pentru accesul persoanelor cu dizabilităţi, precum şi un grup sanitar destinat acestora, care să îndeplinească condiţiile normative.

În ceea ce priveşte instalaţiile de apă şi canalizare, alimentarea cu apă se va face de la reţeaua comună, apa caldă menajeră urmând să fie asigurată de la boilerul de 160 litri care este alimentat cu agent termic de la centrala termică.

În vederea îmbunătăţirii confortului termic este preonizată şi schimbarea vechii tâmplării, cu una nouă de tip termopan care va asigura o bună funcţionare şi izolare termică a spaţiilor, precum şi izolarea pereţilor exteriori ai clădirii.

Din documentaţia de specialitate rezultă că izolarea termică, a cărei cost este de 92.613,3 euro, aduce o economie de energie necesară încălzirii clădirii de 68,6%, raportată la energia necesară încălzirii clădirii, înainte de reabilitare.

Şi spaţiul din jurul Căminului Cultural de la Brădet  va căpăta o nouă faţă.  În acest sens, aici se vor efectua lucrări de amenajare de trotuare, alei carosabile, alei pietonale, locuri de parcare auto pentru personal şi pentru vizitatori (2 pentru persoane cu dizabilităţi) şi loc de parcare pentru autobuz.

Iar pentru că menirea unei instituţii de cultură este aceea de a găzdui evenimente culturale,  partea de dotare cu instalaţiile necesare desfăşurări, în cele mai bune condiţi, a unei game largi de acţiuni cu caracter educativ şi de divertisment – colocvii, simpozioane, întâlniri, spectacole, festivaluri, sărbători, teatru, dar totodată şi nunţi şi botezuri, – a fost cuprinsă în programul de modernizare, în curs de desfăşurare. Astfel vor fi achiziţionate: echipament audio compus din amplificatoare stereo, mixer audio, CD-player, boxe, microfoane wireles, handheld+ receptor, etc.

Potrivit primarului Leca Băncilă, dacă lucrurile merg bine, iar firma care a câştigat licitaţia va respecta termenul contractat în vederea efectuării acestora, până în preajma sărbătorii Paştelui de anul viitor oraşul Întorsura Buzăului va avea gata unul dintre Căminele Culturale cuprinse în programul de reabilitare şi modernizare.

Valorea totală a lucrărilor de reabilitare şi modernizare a Căminului Cultural Brădet se ridică la suma de  1.863,343 lei cu TVA, din care 20% este susţinută de autoritatea locală şi 80% de Compania Naţională de Investiţii S.A.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail