. . La sfârșitul săptămânii trecute, cercetașii de la grupul local cercetășesc Kogaion din Covasna au petrecut o zi plină de învățăminte la sediul Ocolului Silvic Comandău din localitate.

cercetasiAvând în vedere importanța socială a pădurilor, vizita s-a desfășurat în cadrul Programului Național de Educație Forestieră inițiat de Regia Națională a Pădurilor – Romsilva prin Direcția Silvică Covasna, care are ca principal obiectiv prezentarea către tineri a importanței pădurilor României și a modalităților prin care aceștia pot beneficia de ele, dar și contribui la păstrarea și îngrijirea ”aurului verde” al țării.

Aici, au fost întâmpinați cu amabilitate de personalul silvic. După o scurtă descriere a Ocolului Silvic Comandău, în moderna sală de ședințe, copiilor le-a fost proiectat un film documentar despre activitatea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, despre pădure, biodiversitate, despre principalele activități desfășurate de silvicultori. Întrebările lor și răspunsurile gazdelor, Toth Arpad și Ovidiu Furtună, au venit firesc. Astfel, cercetașii au învățat că în silvicultură se folosește termenul de arbore, cuvintele copac/ pom nefiind utilizate în acest domeniu de activitate, că se pot face excursii în pădure numai în grupuri organizate, supravegheați de însoțitori, de cadre didactice, sau în prezența părinților. Au aflat despre pericolele întâlnirii cu animalele sălbatice, precum și ale recoltării de ciuperci otrăvitoare. Pentru a nu se întâlni cu ursul, în cazul deplasărilor prin pădure, este obligatoriu să facă gălăgie, să aibă un băț la ei și să lovească din când în când arborii. Pentru a nu fi mușcați de vipere, se recomandă purtarea cizmelor de cauciuc. În cazul recoltării fragilor sau a altor fructe de pădure, e indicat să aibă un băț în mână, cu care să miște iarba/tufele din fața lor, pentru a atenționa șerpii din timp. Și, bineînțeles, au conștientizat importanța păstrării curățeniei în natură.
La întrebarea ”Ce face, de obicei, un pădurar?”, Toth Arpad ne-a răspuns: ” Un pădurar, un silvicultor, are foarte multe de făcut, pe lângă paza pădurii. El produce puieți, îi îngrijește, îi plantează, uneori cu ajutorul cercetasi-1copiilor/voluntarilor, verifică starea plantațiilor, înlocuiește puieții uscați. Are grijă de curățenia pădurii și a apelor care trec prin ea, se ocupă de întreținerea drumurilor din pădure, a cabanelor și cantoanelor. Uneori, este ghid pentru cei ce se aventurează în mijlocul pădurilor, căci el le cunoaște cel mai bine cărările… Pe scurt, un pădurar este ocrotitorul pădurii, cel care are grijă să o lase moștenire generațiilor ce vor veni. A fi pădurar este o bucurie!”
Și, am putea adăuga, în timpul liber, un silvicultor poate fi și poet. Este cazul lui Toth Arpad, alias Artangel, care a oferit cu dedicație fiecărui copil volumul propriu de poezii traduse în limba engleză Queen of the nature and her children (Crăiasa naturii și copiii ei).
O surpriză a fost pentru cercetașii covăsneni și răsfoirea, în premieră, a albumului fotografic Covasna prin ochii cercetașilor, apărut cu doar câteva zile în urmă la Editura Magic Print din Onești, volum realizat de Asociația de tineret GRIT cu sprijinul SC Prestări Servicii Coni Trans SRL și al Ocolului Silvic Covasna, un proiect finanțat de Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna. Chipurile li s-au luminat în zâmbete mari atunci când, în paginile albumului, s-au descoperit pe ei înșiși.
Silvicultorii de la Ocolul Comandău au devenit prietenii cercetașilor, de care s-au despărțit cu promisiunea unei vizite la o pepinieră, în primăvară.

Prof. Florentina Teacă

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail