Primăria municipiului Sfântu Gheorghe a anunțat, în cursul zilei de ieri, că lucrările de reabilitare a fostului cinematograf „Arta” au ajuns la final, iar începând de săptămâna viitoare grupurile organizate de copii vor putea viziona filme gratuite.

 În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, în clădirea noului cinematograf, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a vorbit despre etapele prin care Municipalitatea a trecut de-a lungul timpului în demersul său de a reabilita fostul cinematograf „Arta”.  

 cinematograf-arta„În 2008 a apărut legea 303 care prevedea că aceste clădiri pot fi preluate de autoritățile locale. Legea a intrat în vigoare în ianuarie 2009, iar în martie municipiul Sfântu Gheorghe a fost primul municipiu din România care a semnat protocolul cu RADEF (Regia Autonomă de Difuzare a Filmelor –n.red). (…) Pe 7 ianuarie 2014 am pornit procedura de licitație pentru modernizarea clădirii, iar anul trecut, pe 1 Decembrie, am predat Teatrului Andrei Mureșanu sala de lângă. Acum am ajuns să predăm cele două săli de cinema, practic, începând de săptămâna viitoare vor rula filme pentru grupuri organzate, de copii, însemnând în același timp că vor putea viziona gratuit filmele care vor rula. Pentru adulți mai este un procedeu de urmat, pentru că la noi în țară nu este suficient să ai ceva dacă nu ai toate avizele, fără avize nici nu existăm. Până mai obținem anumite licențe și anumite avize, mai durează câteva săptămâni.” – a declarat Antal Arpad.

 Potrivit acestuia, valoarea investiției, în ceea ce privește reabilitarea clădirii, s-a ridicat la 6 milioane de lei, iar echipamentele necesare pentru sălile de cinematograf au costat 654 mii lei. În ceea ce privește dotările Teatrului Andrei Mureșanu, primarul spune că investiția s-a ridicat la 396 mii lei.

„(…) Am reușit, zic eu, să transformăm o clădire de tip comunist într-una destul de modernă cu acest joc de culori, care poate fi întâlnit atât în interior cât și în exterior. (…) În timpul execuției am avut destul de multe probleme pentru că nu era o clădire obișnuită cu toate izolările fonice care trebuiau să existe între cele două săli de cinema, dar și între sălile de cinema și sala de teatru. (…) În primăvara aceasta am reușit să semnăm recepția finală. (…) Sala de teatru a rămas a Teatrului Andrei Mureșeanu, iar cele două săli de cinema sunt date în administrarea Casei de Cultură „Konya Adam”.” – a declarat viceprimarul municipiului Sfântu Gheorghe, Sztakics Eva.

Aceasta spune că mai există o serie de proceduri ce trebuiesc parcurse pentru ca cinematograful să poată intra în legalitate, însă acestea nu ar trebui să dureze mai mult de două săptămâni: „Deja autorizațiile sanitare trebuie să iasă, autorizația ISU sperăm că în două săptămâni o vom avea, apoi le vom depune la CNC (Consiliul Național al Cinematografiei – n.red) ca să obținem licența finală.”

Noul cinematograf dispune de două săli în care vor putea fi proiectate filme 2D și 3D, iar Sztakics Eva a mai menționat că Municipalitatea a achiziționat și o antenă satelit prin intermediul căriea vor putea fi vizionate concerte din întraga lume. Cinematograful va împărţi acelaşi imobil cu teatrul românesc „Andrei Mureşanu”, care s-a mutat în clădire la sfârşitul anului trecut, cele două instituții urmând să împartă bufetul şi casa de bilete de la intrarea în clădire.

Potrivit Agerpres, în municipiul Sfântu Gheorghe nu au mai rulat filme pe ecran lat timp de aproape 20 de ani, deoarece ambele cinematografe existente în perioada comunistă, „Lux” şi „Arta”, şi-au încetat activitatea după 1989. Primul a fost retrocedat foştilor proprietari, iar în al doilea a funcţionat o discotecă până în anul 2012, când imobilul a trecut din proprietatea statului şi administrarea Regiei Autonome de Difuzare a Filmelor (RADEF) în proprietatea Consiliului local municipal. Anul trecut un întreprinzător particular a deschis un cinematograf 9D, cu filme scurte de câteva minute.

 

Ioana Ardeleanu . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail