Consiliul Judeţean (CJ) Covasna vrea să mute Secţia de Pneumologie şi pneumoftiziologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă din Sfântu Gheorghe în clădirea fostului Centru de patologie neuromusculară din Vâlcele, care a fost închis în urmă cu câteva luni, iar în acest scop a adoptat miercuri o hotărâre prin care solicită Ministerului Sănătăţii transferul imobilului din domeniul public al statului în cel al judeţului.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a menţionat că acest demers a fost iniţiat cu acordul Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică.
Şi conducerea Primăriei Vâlcele ar dori să obţină acest imobil, pentru a-l introduce în circuitul turistic.
Primarul comunei, Dumitru Marinescu, a declarat pentru AGERPRES că, după mutarea la Întorsura Buzăului a bolnavilor de la Centrul de patologie neuromusculară din Vâlcele, clădirea a rămas nefolosită, iar consilierii locali şi-au dat acordul pentru iniţierea demersurilor în vederea preluării acesteia de la Ministerul Sănătăţii.
„Având în vedere investiţiile care se realizează în comună în cadrul proiectului «Drumul apelor minerale», am vrea să preluăm clădirea spitalului, să o consolidăm şi să o introducem în circuitul turistic (…) Desigur, îi putem găsi şi o altă utilitate, spre exemplu am putea amenaja aici locuinţe pentru cadrele didactice, deoarece avem foarte mulţi navetişti. Şcoala se află în apropiere şi facem un fel de campus”, a spus Dumitru Marinescu, amintind în context că la ora actuală grădiniţa din Vâlcele funcţionează într-o clădire retrocedată Bisericii reformate, pentru care primăria plăteşte chirie.
Spitalul din Vâlcele, care avea o tradiţie de aproape patru decenii, a fost închis în urmă cu patru luni printr-un ordin al Ministerului Sănătăţii, iar activitatea medicală a fost relocată la Întorsura Buzăului, unde există un spital nou, în care s-au investit aproape trei milioane de euro, dar care nu a funcţionat până în această vară deoarece nu a avut dotarea necesară şi nici medici.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES