Câţiva tineri din Sfântu Gheorghe au găsit o metodă inedită de a promova oraşul în care locuiesc – au invitat la ei acasă mai mulţi studenţi din ţară, propunând-şi să le prezinte localitatea, specificul şi tradiţiile comunităţii locale, precum şi potenţialul acestei zone.
Proiectul, care a demarat vineri, se numeşte «Shortcut – student contest» şi a fost iniţiat de Asociaţiile de tineret „Ecou” şi „Regos” cu sprijinul Centrului de Cultură al judeţului Covasna, iar la acesta participă cinci echipe de studenţi din Bucureşti, Braşov şi Cluj.
„Sunt tineri care nu au mai fost niciodată la Sfântu Gheorghe ori care cunosc oraşul foarte puţin, pe care îi vom plimba, îi vom duce la diverse acţiuni şi instituţii pentru a se familiariza cu viaţa urbei, după care le vom cere să ne împărtăşească impresiile (…) Asta e miza, să afle cât mai multe lucruri despre această zonă şi să le răspândească în mediile din care provin, să devină vectori de imagine”.
Acesta a menţionat că proiectul «Shortcut» prezintă şi o latură multiculturală pentru că din echipe fac parte atât studenţi români, cât şi maghiari care vor trebui să lucreze împreună, să coopereze timp de două zile cât vor sta la Sfântu Gheorghe.
La finalul proiectului, fiecare echipă va trebui să realizeze câte un film de câteva minute în care să povestească impresiile lor despre acest oraş. Filmele vor fi folosite atât pentru promovarea localităţii, care anul acesta aniversează 550 de ani de atestare documentară ca aşezare urbană, cât şi a viitoarei ediţii a proiectului «Shortcut».
„Aceasta este o ediţie pilot, de aceea am limitat numărul participanţilor, dar începând de anul viitor vom invita câteva zeci de echipe din toată ţara. Aşa am procedat şi cu proiectul Saint George – City of Debate care a pornit în urmă cu şase ani cu câteva echipe, iar la ultima ediţie s-au înscris aproape o sută”, a mai spus Mădălin Guruianu.
Pentru ca informaţiile despre Sfântu Gheorghe să fie cât mai răspândite din punct de vedere teritorial, la viitoarele ediţii vor fi invitaţi studenţi din toate centrele universitare din ţară şi chiar şi din străinătate.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES