Două dintre proiectele organizaţiei Casa Iris, din cadrul Fundației Creștine Diakonia, cea care luptă pentru drepturile persoanelor cu dizabilităţi şi pentru includerea acestora în societate, se bucură de un real succes în rândul comunității covăsnene.

Coșuri cu legume proaspete și 10 porci din rasa Mangalița sunt două proiecte distincte care însă au același obiectiv: includerea în societate a persoanelor cu dizabilități, care în ciuda problemelor cu care se confruntă şi-au dorit să muncească pentru a se întreține. Astfel, după un model preluat din Franţa, în anul 2014 șapte persoane cu dizabilități s-au apucat de săpat grădina, construit sere şi plantat legume, pentru a aduce primăvara în câteva case din oraş. Programul s-a bucurat și anul acesta de succes, potrivit directorului Fundației Creștine Diakonia, Makkai Peter: „Anul acesta, chiar săptămâna trecută am dat ultimul coș. Deja a venit iarna iar legume nu prea mai sunt. (…)  Am avut un an plin de succes, familiile care au fost abonate au fost foarte mulțumite, am avut o relație foarte bună cu ele”. Makkai Peter a explicat că anul acesta, în programul „Coșul cu legume”, s-au înscris opt familii, cu jumătate mai puține decât anul trecut când erau înscrise 15 familii. Costul coşului nu este unul mare deloc, având în vedere că acesta este plin cu legumele 100% naturale, crescute fără chimicale.

„O familie plătește pe an, în total, în jur de 1000 lei, iar livrarea coșurilor se face o dată pe săptămână, în fiecare joi. Coșurile sunt aduse la centrul de zi, de unde familiile le pot prelua. (…) Anul acesta am avut coșuri foarte consistente, sute de kilograme de legume. Din ultima săptămână a lunii martie, până în prima săptămână a lunii noiembrie, în fiecare săptămână familiile au primit opt coșuri, deci anul acesta a fost destul de consistent și mult.” – a declarat Makkai Peter.

. . „Pușculița cu purcei” continuă!

cos-cu-legumeFermierii de la Casa Iris au grijă să aducă și de Crăciun bucurie câtorva familii. „Puşculiţa cu purcei”, un proiect demarat anul trecut, are drept scop creşterea a 10 purceluşi din rasa Mangaliţa, până la maturitate, pentru ca mai apoi aceştia să ajungă pe mesele a 10 familii din comunitate. Numele proiectului vine de la ideea unei puşculiţe pentru copii, în formă de purcel, în care cei mici strâng bănuţi. Pe acelaşi principiu s-au gândit şi cei de la Casa Iris să procedeze în ceea ce priveşte purceluşii, astfel că 10 familii au avut posibilitatea să ia în custodie câte un purcel. Membrii organizației Casa Iris îi cresc pe parcursul anului în schimbul unei chirii pe care proprietarii o plătesc. Costul pentru creșterea unui porc este de 100 de lei, iar în momentul în care animalul ajunge la maturitate, acesta este cântărit și predat proprietarului, care mai apoi îl poate sacrifica.

„Încă avem programul „Pușculița cu purcei”, programul se derulează până în decembrie – ianuarie. (…) Sunt înscrise zece familii, deja din ianuarie se înscriu pentru anul în curs, la fel și în cazul programului „Coșul cu legume”. Am început demersurile, iar familiile care vor să se înscrie o pot face, pot lua legătura cu noi. Noi deja trebuie să ne pregătim. (…) Oamenii plătesc o chirie, prețul este stabilit din start, este 10 lei/ kilogram. Când porcul ajunge la maturitate, îl cântărim și dacă familia a plătit mai mult își primește diferența înapoi, iar dacă porcul este cu 20-30 kilograme mai mare aceștia trebuie să plătească diferența. Sunt crescuți de persoane cu dizabilități, iar porcii sunt ținuți la ferma Fundației, din Valea Crișului. Tot acolo este și sera pentru legume.” – a mai explicat Makkai Peter.

Rasa Mangaliţa este considerată „somonul” cărnii de porc, datorită conţinutului redus   decolesterol și a acizilor grași bogați în Omega 3.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail