. . Crucea Roșie Română – filiala județului Covasna a organizat, în acest sfârșit de săptămână, o nouă acțiune de prevenție și conștientizare a populației cu privire la diabet.

crucea-rosie-diabet-3Crucea Roșie Română a organizat și în acest an, cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului”, acțiuni de prevenție și conștientizare a populației cu privire la această maladie. Zeci de persoane s-au prezentat sâmbătă, 12 noiembrie, la cortul amplasat de voluntarii Crucii Roșii – subfiliala Sfântu Gheorghe, în fața magazinului Șugaș, pentru a beneficia în mod gratuit de măsurarea glicemiei, dar și de sfaturi în materie de prevenție în ceea ce privește diabetul.

 

„Au fost și persoane cu glicemia mare, dar ei știau deja că sunt diabetici, sunt înregistrați. (…) Le dăm sfaturi, le spunem să meargă la medicul de familie, altceva nu le putem recomanda. (…) De 20 de ani facem astfel de acțiuni gratuite, de 2-3 ori pe an, iar în fiecare marți, la sediul Crucii Roșii din strada Kos Karoly, nr.7, contra cost măsurăm tensiunea, glicemia, și colesterolul.” – a declarat unul dintre voluntarii Crucea Roșie, subfiliala Sfântu Gheorghe.

Diabetul zaharat, o boală extrem de periculoasă prin complicaţiile pe care le dă, are o răspândire mondială semnificativă şi nu ţine cont de vârstă. În România, incidenţa acestei boli a devenit alarmantă. Diabetul este cauza principală a afecţiunilor oculare şi a insuficienţei renale la populaţia adultă. Boala cauzează neuropatii care, asociate tulburărilor circulatorii prezente în diabet, pot duce la pierderea degetelor de la piciore sau chiar a picioarelor. Diabetul creşte în mod semnificativ riscul bolilor cardiace. Vestea bună, spun medicii, este că diabetul zaharat de tip II poate fi prevenit, 9 cazuri din 10 putând fi prevenite prin menţinerea greutăţii sub control, exerciţii fizice, dietă sănătoasă, și renunţarea la fumat.

Creşterea în greutate este cea mai importantă cauză a apariţiei diabetului zaharat de tip II, potrivit medicilor, riscul apariţiei fiind de 20-40 de ori mai mare la obezi, faţă de normoponderali. Scăderea în greutate cu 7-10% din greutatea iniţială reduce la jumătate riscul de apariție a diabetului. Și sedentarismul este un factor care favorizează apariţia diabetului zaharat. Fiecare două ore petrecute în faţa televizorului, spre exemplu, cresc şansa de dezvoltare a diabetului cu 14%. Folosirea muşchilor în diferite activităţi îmbunătăţeşte capacitatea lor de a utiliza insulina şi de a absorbi glucoza. Acest lucru face ca celulele producătoare de insulină să lucreze mai uşor. Studiile demonstrează că plimbările de o jumătate de oră pe zi scad riscul apariţiei diabetului de tip II cu 30%. Aceste exerciţii au efect benefic şi asupra aparatului cardiovascular.

E posibil să fiţi diabetic dacă aveţi următoarele simptome: urinări frecvente; aveţi senzaţie acută de foame; aveţi vedere înceţoşată; prezentaţi tulburări sexuale; aveţi senzaţie de amorţire a picioarelor, afecțiuni date de nivelul crescut al zahărului din sânge.

„Le recomandăm cetățenilor să mănânce sănătos, să încerce pe cât posibil să nu se streseze, și să meargă la control.” – a mai declarat reprezentantul Crucii Roșii, filiala Sfântu Gheorghe.

 

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail