Consiliul Judeţean Covasna, întrunit miercuri în şedinţă ordinară, a decis să nu revoce hotărârea adoptată luna trecută privind organizarea referendumului pentru înfiinţarea ”Ţinutului Secuiesc”, considerată ilegală de către Prefectură, şi să meargă în instanţă pentru ca justiţia să dea verdictul final.
Propunerea de nerevocare a venit din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, şi a fost adoptată cu majoritatea voturilor consilierilor UDMR şi ai Partidului Civic Maghiar, în ciuda opoziţiei celor şase reprezentanţi ai Alianţei Româneşti (PNL, PSD, PDL şi PRM).
‘Timpul trece în favoarea noastră, pentru că eu sunt sigur că va veni vremea în care mediile politice româneşti şi instanţele vor accepta referendumurile ca mijloc democratic de exprimare a opiniilor, aşa cum e în alte ţări europene”, a declarat Tamas Sandor pentru AGERPRES, adăugând în context că lucruri altădată ‘imposibil de imaginat’, cum ar fi folosirea în spaţiul public a termenului ”Ţinutul Secuiesc” sau ”autonomie teritorială” au devenit o obişnuinţă odată cu trecerea timpului.
Pe de altă parte, acesta a ţinut să menţioneze că nu i se pare firesc ca politicienii români de la Bucureşti să decidă asupra viitorului comunităţii locale.
”În speţa concretă, eu cred că, dacă unii politicieni români de la Bucureşti vor să creioneze judeţele din România fără să ne întrebe şi pe noi, nu e normal”, a spus Tamas Sandor.
Prefectura Covasna a cerut revocarea hotărârii pe considerentul că prezintă atât vicii de fond, cât şi de formă, avertizând că în caz contrar o va ataca în contencios administrativ.
Liderul Partidului Civic Maghiar, Kulcsar Terza Jozsef, a declarat că prefectul Gyorgy Ervin nu ar trebui să atace hotărârea pentru a demonstra în acest fel că este ‘un bun maghiar’ şi că luptă pentru interesele acestei comunităţi.
Gyorgy Ervin a declarat că etnia nu reprezintă nu criteriu pentru neatacarea în instanţă a hotărârilor nelegale şi că el, în calitate de reprezentant al Guvernului în teritoriu, îşi va face datoria şi va veghea la respectarea legalităţii.
”Să fie clar, un prefect nu atacă un act nelegal pentru că e maghiar sau român, îl atacă pentru că e reprezentantul Guvernului în teritoriu, indiferent de etnie, şi trebuie să vegheze la respectarea legii. Poate să fie şi vietnamez, dacă un document e ilegal prefectul trebuie să îl atace. Dacă nu, atunci e demis (…) Repet, eu aici sunt reprezentantul Guvernului (…) Dacă unii cred că pentru asta ai nevoie de un prefect maghiar (ca să nu atace hotărârile – n.r.) atunci sorry, îmi pare rău, plec, să vină altul”, a precizat Gyorgy Ervin.
CJ Covasna a decis luna trecută să organizeze pe data de 11 martie 2012 un referendum în cadrul căruia cetăţenii să fie întrebaţi dacă sunt de acord cu modificarea graniţelor judeţului şi cu înfiinţarea unei noi unităţi administrativ-teritoriale, respectiv ‘Ţinutul Secuiesc’, care să cuprindă judeţele Covasna, Harghita şi o parte din Mureş, locuite preponderent de maghiari.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES