. . 13 persoane din județ doresc să-și plătească retroactiv contribuția la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii (sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia).
talon pensie„Începând cu data intrării în vigoare a legii nr. 186/2016 ( data de 27.10.2016) și până în data de 09.11.2016, la nivelul județului nostru, 13 persoane au încheiat un contract pentru plata retroactivă a contribuțiilor în vederea realizării unei vechimi necesare la pensionare.”- a declarat ieri reprezentanta compartimentului de comunicare din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna, Köllő Piroska.
Potrivit acesteia, în general, au optat pentru această plată, persoane care sunt în prag de pensionare, nu au împlinit încă vârsta de pensionare și nu au vechimea necesară, cerută de lege.
Legea – Legea nr.186/2016 – care permite plata retroactivă a cotizaţiilor pentru pensii, pentru maxim cinci ani a intrat în vigoare la data de 27 octombrie 2016.
Reprezentanta compartimentului de comunicare din cadrul Casei Județene de Pensii (CJP) Covasna, Köllő Piroska, a declarat că baza de calcul o constituie cel puțin salariul minim brut din perioada pentru care se dorește plata retroactivă.
„Poate încheia contract de asigurare socială, în temeiul Legii nr.186/2016, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat în sistemul public de pensii sau în alte sisteme neintegrate acestuia, în perioada pentru care se solicită asigurarea, respectiv nu a realizat stagiu de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicită o astfel de asigurare. Contractul de asigurare socială prevăzut de Legea nr. 186/2016 se încheie numai pentru perioade anterioare (pentru cel mult 5 ani anteriori încheierii contractului). Perioadele de timp pentru care se poate încheia contractul de asigurare sunt numai cele anterioare datei la care sunt îndeplinite condițiile privind vârsta standard de pensionare prevăzută în anexa nr. 5 la Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. Stagiul de cotizare în sistemul public de pensii se constituie din luna/lunile pentru care s-a achitat contribuţia de asigurări sociale actualizată, respectând prevederile Legii nr. 186/2016.(…) Venitul asigurat la care se achită contribuţia de asigurări sociale, înscris în contractul de asigurare socială, se alege de către persoana care încheie contractul şi nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public și nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de cinci ori câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Contribuțiile de asigurări sociale se datorează pe luni întregi.”- a explicat reprezentanta CJP Covasna.
Potrivit acesteia, suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 27.04.2017.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail