Sărbătoarea Zilei Naţionale a României a reunit joi, la Sfântu Gheorghe, în jur de 700 de români iubitori de neam şi de ţară care au luat parte la manifestările organizate cu această ocazie.
Dimineaţa devreme, participanţii au luat parte la un Te Deum, la Catedrala Ortodoxă. De aici alaiul a pornit în marş prin centrul oraşului, către Piaţa Mihai Viteazul, având în frunte, ca de fiecare dată, ceata de călăreţi a familiei Ciprian Vrânceanu, îmbrăcaţi în costume populare şi cu steaguri tricolore în mâini. Din piepturile celor prezenţi s-au înălţat, până la cer, cântece patriotice.
La Grupul Statuar „Mihai Viteazul”, după intonarea imnului naţional, prefectul judeţului Covasna, György Ervin, a dat citire Mesajului Primului Ministru Emil Boc, cu prilejul Zilei de 1 Decembrie, în care se arată, printre altele: „Privim cu respect către trecut şi cu încredere către viitor. Vom lăsa în urma noastră o Românie credibilă în plan internaţional şi o prosperitate durabilă. Suntem în faţa unui an care se anunţă dificil, peste tot în lume. Avem nevoie de speranţă şi încredere pentru un viitor mai bun pentru generaţiile de astăzi şi de mâine şi am convingerea că sacrificiile românilor nu au fost în zadar”.
În cuvântul său, subprefectul Valentin Ionaşcu a evidenţiat faptul că „Marea Unire nu este creaţia unor oameni politici, a unui guvern sau a unui partid, ci este fapta istorică sublimă a întregii naţiuni române, care a înţeles statul naţional ca pe o necesitate istorică”.
[slideshow id=29]
La statuia voievodului Mihai Viteazul a avut loc un moment solemn de depunere de coroane de flori din partea veteranilor de răboi, a reprezentanţilor autorităţilor publice, a instituţiilor statului, a ligilor, asociaţiilor şi fundaţiilor precum şi a partidelor politice din judeţ.
Pentru cei prezenţi nu a constituit o surpriză faptul că nici în acest an, de Ziua Naţională a României, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad şi preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Tamas Sandor, nu au participat la aceste manifestări.
Mai mulţi studenţi din diferite centre universitare din ţară au ţinut să fie alături de românii din judeţul Covasna, pentru a sărbători Ziua de 1 Decembrie, aşa cum o fac de mai mulţi ani încoace. Nici reprezentanţii „Noii Drepte” nu au lipsit de de la manifestările de la Sfântu Gheorghe, aceştia defilând cu un tricolor uriaş ţinut în mâini de mai mulţi tineri care au scandat lozinci precum „Limba română, unica stăpână”, „România, stat naţional unitar”, „Covasna-Harghita pământ românesc”.
Manifestările oficiale s-au încheiat cu defilarea gărzii de onoare, cadrele militare fiind întâmpinate cu steaguri tricolore şi cu apaluze prelungite, din partea românilor care au venit să sărbătorească Ziua Naţională a României.
Spectacol artistic „din suflet”
Odată încheiate manifestările oficiale, spectatorii nu au părăsit Piaţa Mihai Viteazul, aşa cum s-a mai întâmplat în anii anteriori, ci au rămas, în număr mare, să se bucure de această zi măreaţă a poporului român, alături de tinerii din ansamblurile folclorice din Vâlcele, Covasna şi Sita Buzăului, precum şi de corul elevilor seminarişti şi al studenţilor teologi din Sibiu, Buzău şi Târgovişte.
Timp de aproape două ore, copii, tineri dar şi persoane în vârstă nu au mai simţit frigul din prima zi a iernii, ci au cântat şi au dansat, împreună.
Toţi ce prezenţi au simţit, odată în plus, că sunt români, atunci când au ascultat cântecele patriotice interpretate de Alexandru Baciu, elev la Liceul „Korosi Csoma Sandor” din Covasna, care cu vocea sa a „umplut” spaţiul din Piaţa Mihai Viteazul şi inimile românilor care nu se mai dădeau duşi acasă. „Manifestările organizate de Ziua Naţională din acest an au fost mai frumoase decât în anii anteriori, deoarece, trecând peste partea de regie, ceea ce ne-au oferit aceşti copii, aceşti tineri, a venit din suflet şi a dat suflet acestei zile” ne-a spus dl. Ioan Bălan, fost director al Covalact SA.
La final, „şi-au dat mână cu mână, cei cu inima română” şi au dansat Hora Unirii în Piaţa Mihai Viteazul din Sfântu Gheorghe, peste care a răsărit şi soarele.
Poate că reuşita acestui eveniment s-a datorat şi faptul că, deşi mai este mult de lucru în zonă, după mulţi ani de zile Piaţa Mihai Viteazul a fost mai „primitoare” cu participanţii-oficialităţi şi oameni de rând care nu şi-au mai rupt picioarele prin gropile şi pietrele ce „ne-au întâmpinat”, în anii anteriori, în plin centrul oraşului Sfântu Gheorghe.
Seara s-a încheiat cu Bal
[slideshow id=30]
Zeci de localnici dar şi vizitatori ai oraşului Sfântu Gheorghe au luat parte la Balul dedicat Zilei de 1 Decembrie, care a avut loc la Restaurantului Park. La sosire oaspeţii au fost întîmpinaţi de nimeni altcineva decât de proprietarul localului, Kovács István, care i-a aşteptat în faţa cuptorului din curte cu o cană de de ţuică fiartă şi cu bulz românesc, copt pe vatră. „Cred că acest bal este o manifestare excepţională, de care avem nevoie în această zi specială. Vreau să reamintesc tuturor că această zi înseamnă să regăsim bucuria de a fi români, iar eu îmi doresc să trăim acest sentiment zi de zi, nu doar în momente festive”, a declarat Kovács István.
Până târziu în noapte cei prezenţi la bal s-au bucurat de o atmosferă deosebită, cu mâncare tradiţională românească şi muzică bună oferită de trupa Nini Călitu, din Întorsura Buzăului. La una dintre mese, alături de covăsnenii noştri, am cunoscut o familie din Bucureşti care, începând din anul 2005 este mereu prezentă la acest bal. „Venim aici cu drag, de fiecare dată, atât de 1 Decembrie cât şi de 24 Ianuarie, deoarece aici, la Sfântu Gheorghe, în Covasna, resimţim din plin sentimentul că aparţinem naţiei române”, ne-a spus Ştefan C. din capitală.
În judeţ
Ziua de 1 Decembrie a fost sărbătorită şi în localităţile din judeţ în care „românii sunt la ei acasă”. Astfel, în cursul zilei de miercuri, 30 noiembrie, a avut loc un Itinerar religios-istoric în parohiile ortodoxe din Dobolii de Jos, Zagon şi Zăbala, cu participarea tinerilor de la ASCOR, Asociaţia Pro Vita Sibiu, Asociaţia pentru cultură ALFA Fieni, Protopopiatul Ortodox Târgovişte şi Filiala Ligii Tineretului Creştin Ortodox Român din Sfântu Gheorghe. În aceeaşi zi, la Monumentul Ostaşului Român din localitatea Covasna a avut loc un ceremonial militar şi religios.
Şi locuitorii din Zona Buzaielor au sărbătorit ziua de 1 Decembrie. De la Primarul Oraşului Întorsura Buzăului, Leca Băncilă, am aflat că, de Ziua Naţională a României oraşul a îmbrăcat „straie de sărbătoare”. Seara, locuitorii din zonă s-au adunat la un local din Întorsura unde au sărbătorit, aşa cum numai ei ştiu să o facă, ziua de 1 Decembrie, în care fiecare român trebuie să se bucure şi să fie mândru că aparţine acestei naţii.
Anna-Maria Chiţu,
Maria Graur