În viitorul apropiat, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) i-ar putea informa pe fermieri în legătură cu plăţile efectuate prin SMS şi e-mailuri.

Toţi fermierii care figurează în baza de date a APIA şi care au un număr de telefon sau o adresă de e-mail vor fi informaţi în legătură cu subvenţiile prin SMS sau prin e-mail. Astfel, datele de tip financiar – momentul plăţii, notificări etc., nu vor mai fi transmise prin poştă, şi nici prin deplasarea reprezentanţilor APIA sau ai primăriilor la domiciliul fermierilor. Totodată, sume considerabile ar fi economisite.

Marius Popică, director adjunct APIA Covasna

În legătură cu acest subiect, directorul adjunct al APIA Covasna a declarat: „Noi avem de la fiecare fermier o bază de date, inclusiv cu numărul de telefon mobil. Aşadar, toţi cei care au telefon mobil vor primi înştiinţarea când se plăteşte ceva prin APIA. Tot sistemul acesta va funcţiona începând cu campania din 2012. Acest sistem va merge ca regulă de bază. E un pas înainte”, a explicat Marius Popică, director adjunct al APIA Covasna.

„E o formulă de informare europeană. Nu mai mergem cu tolba de hârtii după noi. Fermierii vor fi informaţi, noi vom avea confirmare de primire- că mesajul a fost trimis şi recepţionat- şi acest lucru este excelent”, a Angela Negoiţă, director executiv APIA Covasna.

Adeverinţe pentru fermierii care doresc credite

Fermierii pot solicita Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură adeverinţe care să-i ajute să obţină credite.

De exemplu, dacă fermierul are 100 de oi, el primeşte 45 de ron pe oaie, însă statul îl plăteşte în februarie anul viitor. Astfel, dacă fermierul vrea banii aceştia mai repede, APIA  îi va elibera o adeverinţă, care e ca un titlu de garanţie. Cu aceasta, fermierul va putea să acceseze credite de la băncile care au încheiat conventii cu Agenţia. Valoarea creditului este de până la 80 la sută din valoarea subvenţiei.

„În adeverinţă se menţionează câte capete de animale are fermierul şi suma pe care o primeşte, iar Banca sau CEC-ul va da 80% din sumă. Diferenţa de 15-20% care îi mai rămâne fermierului, îi va rămâne în cont”, a explicat directorul adjunct APIA Covasna, Marius Popică.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail