Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna a demarat activitatea județeană „Profesor pentru o zi”, prin care reprezentanți ai diverse instituții, oameni cu diverse profesii sunt invitați ca în cadrul programului „Școala altfel”, să intre în rolul dascălilor și să susțină la clasă, prezentări, prelegeri, informări, activități educative.

Inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre, a declarat că activitatea „Profesor pentru o zi”, a fost lansată și că în acest sens au fost transmise invitații către numeroase instituții din județ. Persoanele care doresc să răspundă pozitiv acestei inițiative sunt rugate să consulte programul activităților derulate în cadrul programului „Școala altfel” – postat pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Covasna și să se programeze pentru a fi „profesori pentru o zi”.

elevi-si-profesor„Am demarat activitatea. Invitațiile au fost trimise către aproape 50 de instituții (…). Noi am cerut ca reprezentanții acelor instituții să ia legătura cu școala, să vadă când sunt programate activitățile din cadrul Școlii Altfel – aceste programări sunt postate și pe site-ul nostru. (…). Eu voi propune și la anul să derulăm această activitate (…). Așteptăm un feedback pozitiv. Așteptăm răspunsuri din partea celor invitați – manageri, directori, inspectori din cadrul unor instituții, deci din partea oamenilor responsabili care au ceva de transmis.” – a declarat inspectorul general Kiss Imre.

Întrebat cum s-a născut inițiativa acestei activități, inspectorul școlar general a răspuns: „Ideea a pornit de la faptul că oamenii responsabili, oamenii cu experiență, cei care au ceva de spus, au ceva de transmis elevilor, să poată să ajungă în școală. Ei pot să ajungă în școală în acest scop doar dacă sunt invitați, dacă li se oferă șansa de a veni în fața elevilor și de a le vorbi acestora.”

Începând din acest an școlar, programul de derulare a activităților „Şcoala altfel” a fost flexibilizat, conform Ministerului Educației. Programul se întinde pe durata a cinci zile lucrătoare, lăsând la decizia comunităţii şcolare perioada pentru derularea activităților din cadrul acestuia.

Prin invitația transmisă către instituții, ISJ Covasna a transmis că „începând din acest an școlar, unitățile de învățământ pot organiza Programul național <<Școala Altfel>> în diferite perioade, conform metodologiei de organizare elaborată de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice (MENCȘ). Programul are o durată de cinci zile lucrătoare consecutive și are ca scop contribuția la dezvoltarea competențelor de învățare și a abilităților socio-emoționale în rândul copiilor, preșcolarilor, elevilor. Programul național <<Școala altfel>> oferă un spațiu de experimentare în care atât cadrele didactice, cât și elevii sunt încurajați să își manifeste creativitatea și să îmbine într-un mod atractiv teoria cu aplicațiile ei din viața de zi cu zi, învățarea cu preocupările individuale într-un context favorabil dezvoltării socioemoționale. În perioada alocată Programului național <<Școala altfel >> vor fi facilitate activități educaționale având una sau mai multe dintre următoarele caracteristici: transdisciplinaritate; experiențiale/ învățare prin experiență; proiectare în parteneriat cu elevi, părinți, instituții, organizații nonguvernamentale și / sau operatori economici; inovatoare pentru contextul în care sunt derulate; bazate pe constatările unor cercetări și bune practici recente din domeniul educațional.

Activitățile cuprinse în programul <<Școala altfel>> vor fi implementate/ facilitate de cadre didactice în parteneriat cu elevi, alte cadre didactice, părinți, reprezentanți ai instituțiilor, autorităților, companiilor sau organizațiilor nonguvernamentale locale, ținând cont și de resursele disponibile în unitatea de învățământ.”

În invitația transmisă arată și că „ISJ își propune întărirea colaborării dintre școli, comunitățile locale și să implice autoritățile locale, instituțiile, firmele, mass-media și toți factorii interesați de educație în școli, pentru a identifica soluții viabile pentru problemele acesteia” și că activitatea județeană <<Profesor pentru o zi>> lansată în acest sens, constă în invitarea autorităților locale și a managerilor/ persoanelor care dețin funcții importante din cadrul instituțiilor județene și locale, interesate de educație, să se implice în programul zilelor <<Școala altfel>>, prin prezentări, prelegeri, informări, organizare de activități educative etc., într-un domeniu care vizează educația tinerei generații, egalitatea de șanse, toleranța, reducerea violenței școlare, reducerea absenteismului și abandonului școlar, atitudinea civică, protecția mdiului, sănătatea, prevenirea consumului de droguri, educația juridică, educația financiară, protecția consumatorului, interculturalitatea, succesul în carieră și în viață etc.”

Cei care doresc să se alăture inițiativei trebuie să acceseze pagina http://isj.educv.ro/node/9723 . . pentru a consulta tabelul cu perioadele stabilite de unitățile de învățământ pentru organizarea Programului „Școala Altfel”. Accesând https://isj.educv.ro/content/128/Rețeaua-Unităților-Arondate, aceștia pot găsi datele de contact ale unităților de învățământ, date necesare în vederea programării activității/prezentării/ prelegerii/informării pe care doresc să o susțină în cadrul activității.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail