Ansamblul de dansuri „Trei scaune” – „Háromszék”-  din Sfântu Gheorghe organizează luna aceasta, în municipiu, festivalul intitulat „Întâlnirea muzicii și dansului popular”.

hte-bojtol-bojtig_fotohenningjanos-09177Evenimentul,  aflat la cea de-a XXVIII-a ediție, se va desfășura în perioada 11 – 13 noiembrie, reunind participanți din zona Ghimeș și din zona Târnavelor, dar și invitați din Ungaria:

„Ca în fiecare an, vom avea păstrători de tradiții – anul acesta din zona Ghimeș și din zona Târnavelor – care vin la Sfântu Gheorghe cu scopul de a transmite tinerilor și publicului larg dansurile și cântecele specifice,  tradiție moștenită de la strămoși.  La ediția actuală vom avea ca invitat special un ansamblu din Ungaria – Ansamblul artistic <<Duna>>. Toate dansurile și cântecele vor fi înregistrate în arhiva folclorică a Ansamblului de Dansuri << Háromszék>>. Evenimentul va cuprinde un program variat – pentru toate vârstele.” – a transmis reprezentanta Ansamblului, Benedek Ágnes.

Turneu și alte activități, în programul Ansamblului . .

Potrivit acesteia, spre sfârșitul acestei luni, Ansamblul va efectua un turneu cu spectacolul de teatru- dans „Din post în Post”.

„La sfârșitul lunii noiembrie vom avea un turneu special cu spectacolul de teatru – dans <<Din Post în Post>>. Printre orașele cuprinse în turneu se află și câteva din Slovacia, regizorul coregraf al spectacolului – Furik Rita- provenind din localitatea slovacă Kisgeres.” – a precizat Benedek Ágnes.

Referitor la programul Ansamblului, Benedek Ágnes a menționat și că zilele acestea vor continua activitățile derulate sub egida <<Casa dansului popular>>, acestea fiind dedicate, în special, susținerii muzicienilor și dansatorilor vârstnici.

„ Vineri, în 28 octombrie, am organizat <<Casa dansului popular>>, cu o ocazie specială – ceea ce înseamnă că toate fondurile pe care le-am strâns din această activitate vor fi donate muzicienilor, dansatorilor, păstrătorilor de tradiții, vârstnici, ca un fel de suport, sprijin financiar. În următoarele zile se vor organiza aceste activități și în alte orașe, în alte locații, cu aceeași scop, deci putem vorbi despre un fel de mișcare în Transilvania pentru a ajuta muzicienii, dansatorii, păstrătorii de tradiții, în etate.”- a spus Benedek Ágnes

***

Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” a fost înfiinţat în anul 1990, în Sfântu Gheorghe și este susținut de Consiliul Județean Covasna.

„Scopul ansamblului constă în culegerea, păstrarea şi transmiterea muzicii şi dansului popular din Transilvania, prin prezentări scenice de o înaltă valoare artistică, prin crearea unor spectacole reprezentative pentru muzica şi dansul popular maghiar din Ardeal. În acelaşi timp, Ansamblul doreşte și prezentarea autentică a muzicii şi dansurilor populare ale etniilor conlocuitoare din Transilvania”, se arată pe site-ul www.hte.ro.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail