Cotidianul „Mesagerul de Covasna” aniversează, astăzi, 7 ani de la apariția primului  număr. Aniversarea a fost marcată în avans, printr-un eveniment ce a avut loc la finele săptămânii trecute, la un restaurant din municipiu, în prezența a câtorva invitați.

_mg_5386 _mg_5389 _mg_5396

_mg_5416

_mg_5429

 

 

 

 

 

 

 

În calitate de gazdă primitoare care și-a întâmpinat oaspeții cu șampanie și zâmbete de bucurie, directorul ziarului, Maria Crețu-Graur a spus, în discursul său aniversar:  „Sunt fericită! Dalai Lama spunea că fericirea nu este  ceva ce ni se dă de-a gata, ci ea vine din faptele noastre. Pot spune, fără falsă modestie, că ne aflăm  la acest moment aniversar datorită faptelor mele, ale colegilor mei și ale tuturor celor cu care Dumnezeu mi-a dat bucuria să mă cunosc și să colaborez, să facem lucruri frumoase împreună. Este o vorbă care spune: <<Nu te da bătut niciodată, mai ales atunci când nimeni nu îți dă nicio șansă. >> DA, știu că în urmă cu 7 ani, atunci când am început această „nebunie frumoasă” ce se numește cotidianul „Mesagerul de Covasna”,  nu exista nici măcar o persoană care să să-mi dea/să ne dea  vreo șansă de  a face mai mult decâ_mg_5431t câteva zeci de ediții de ziar, unii zicând chiar…că-mi fac și eu hatârul, și-atât. Dar am știut, cu certitudine, că dacă mă angajez în acest proiect aproape imposibil de realizat în condițiile din acel noiembrie 2009- la  concurență cu ziarul la care lucrasem timp de 4 ani, care rămăsese singurul cotidian de lb. română din județul Covasna, după ce „Cuvântul Nou” a încetat să mai apară, după aproape 42 de ani de activitate, dar și în plină criză economică- voi face tot ce omenește este posibil pentru a pune baze solide  și a construi, în fiecare zi,  ziarul  Mesagerul de Covasna care, spre imensa mea  bucurie și  satisfacție, a ajuns la a 7-a a niversare, cu 1721 de ediții tipărite și aproape 6000 de prieteni virtuali care ne urmăresc ediția on-line sau pe facebook. Împreună cu colegele mele Alina și Ioana, care ni s-a alăturat în cursul anului trecut, după ce Maricela Dan a
plecat în concediu de creștere a fetiței sale, dar  și cu domnul Horia Deliu,  încercăm să aducem în fața cititorilor noștri știri pozitive, în mare parte, și sper că și reușim acest lucru. Deoarece avem un colectiv redacțional format doar dintr-o mână de oameni, Dumnezeu ne-a adus alături colaboratori valoroși  precum domnul dr. Ioan Lăcătușu,  doamna prof. Luminița Cornea și domnul prof.  Mihai Trifoi,  iar eu  mă simt onorată că în ziarul nostru se regăsesc materiale semnate de acești minunați oameni (…) Odată ce „construcția” ziarului a devenit mai facilă, am considerat că este oportun să ne implicăm și în alte proiecte culturale. Astfel, în cursul anului trecut dar și în acest an „Mesagerul de Covasna” a organizat   mai multe _mg_5512evenimente în Sf. Gheorghe, Covasna, Tg. Secuiesc și Întorsura Buzăului,  în cadrul cărora au fost lansate sau prezentate cărțile unor  prieteni dragi: poeta Mihaela Aionesei, din Tg. Secuiesc, poetul Ionel Simota, din Miercurea Ciuc,  scriitorul Paul Arva, din Iași. Cu aceste spectacole, le-am putea spune, deoarece la realizarea lor și-au adus contribuția  și actrița Camelia Paraschiv-Katai alături de interpreții Hanna Hoos, Alin Costache și Andrei Bauer,  am reușit să  bucurăm sufletele oamenilor. Mai mult decât atât, anul acesta „Mesagerul de Covasna” s-a  implicat în organizarea programului cultural românesc din cadrul Zilelor Sfântu Gheorghe, activitate de care ne dorim să ne ocupăm și în anii viitori. Tot ca o activitate de viitor  ne propunem,  cu sprijinul a doi specialiști de la București, să ne împlicăm în promovarea  a tot ce înseamnă români-românism în județul Covasna, respectiv tradiții, port popular, meșteșuguri, evenimente culturale din județ, pentru a fi cunoscute în afara orașului, județului, a țării (…) La ceas aniversar adresez mulțumiri tuturor celor care ne-au fost și ne sunt alături.”

„Omul, singur, ca individ, nu valorează prea mult, dar împreună cu ceilalți, devine o forță”

Prezent la eveniment, prof. Mihai Trifoi a declarat:

trifoi-2016-7-ani-silviu-foto„(…) Bine că existați! Mă simt într-un fel, obligat moral să spun câteva cuvinte, la ceas aniversar, în calitate de colaborator al ziarului. Aș începe să spun că omul, atunci când a început să treacă prin istorie, a descoperit un mare adevăr: că singur, ca individ, nu valorează prea mult, dar că împreună cu ceilalți, devine o forță. În ace
lași timp, fiecare individ este apreciat după ceea ce face, prin ceea ce face după ce a gândit și a vorbit. Fiecare individ, fiecare persoană, fiecare om, dacă a sădit un copac, a construit o șco ală, un spital, a creat o valoare culturală, a condus un oraș, un județ, înseamnă că a realizat ceva și e judecat după ceea rămâne după el.
Cei care  creează se identifică, până la urmă, cu produsul creației lor. Acest lucru este valabil și pentru cei care scriu, pentru cei care publică și pentru cei care ascultă. Ca să argumentez, dați-mi voie să citesc niște versuri dintr-un cunoscut poet, dintr-o carte care se numește „Caligrafia iubirii”, de Ionel Simota. Fiindcă, autorul, poetul își pune întrebări, iar aceste întrebări sunt cuprinse în versuri și sună cam așa:

Eu sunt omul care are

O imensă bucurie,

Sunt zăpada care doare…_mg_5428

Pe bucata de hârtie.

 

 Am și eu un fel de-a tace,

 Am și eu un fel de-a scrie,

 Sunt zăpada care zace

 Sub imensa bucurie…

 

 Sufletu-mi lăsat în spare

 Cine oare îl mai știe,

 Sunt zăpada care moare_mg_5481

 De atâta bucurie…

 

 Dacă nu mi-e gândul floare
 

 Dacă lacrima nu-i vie,

 Cine oare se mai moare,

 Cine oare mai învie…_mg_5422

 

 Sunt un petec de hârtie…

Ei bine, și cărțile sunt un petec de hârtie, ca și publicațiile, ca și <<Mesagerul de Covasna>>. Vă urez multe realizări!” – a declarat prof. Mihai Trifoi.

***

Prezentăm, în cele ce urmează, câteva cuvinte despre cei șapte ani de activitate a „Mesagerului de Covasna” și gânduri transmise de la câțiva dintre citirori și colaboratori.

7 ani de apariţie „Mesagerul de Covasna”

Flori, şampanie şi felicitări

    …Era în_mg_5495 2 noiembrie 2009, o zi mohorâtă  de „Brumar”, când a apărut un nou cotidian în spaţiul publicistic covăsnean. Începea aventura jurnalistică numită „Mesagerul de Covasna”, care, iată,  se derulează de şapte ani.  O cifră importantă  în viaţă orişicui, semnificând  educaţia primită  acasă, dar şi primul an de şcoală.

     Preparativele au decurs incredibil de repede. Doar cu câteva zile înainte  ne-am strâns o mână de ziarişti vechi şi noi, porniţi în căutarea unei noi motivaţii profesionale, la o cafea în apartamentul Mariei. D-na Graur pe atunci (anul acesta adăugându-şi  apelativul Creţu, semnificând Jumătatea ei de inimă), dorea să venim cu un  timbru propriu în peisajul local al presei.

     Fiecare  venise la prima „şedinţă de redacţie” cu propuneri de titlu. Eu chiar am sugerat vreo…patru variante, unele (recunosc) mai fanteziste, ca să şocăm cititorii.  Până la urmă viitoarea patroană a  optat  pentru  o siglă cunoscută şi în alte judeţe – „Mesagerul” – un  cap de ziar  semnificativ şi uşor de ţinut minte.

     Ce a urmat, se ştie, a devenit public._mg_5496

      …Strict pentru mine  reprezenta a treia experienţă de gazetar după „Cuvântul Nou” (1968-2009) şi „Ecran Magazin” (1990-2006), publicaţii la care fusesem martor şi părtaş încă  de la primul până la ultimul număr. Deocamdată, sunt în faza plăcută a existenţei neîntrerupte de la nr. 1, fără mari griji materiale redacţionale (să batem în lemn!), dar finalul îl ştie  numai Doamne-Doamne.

    Credeţi-mă, dragi prieteni, au fost şapte ani frumoşi, plenari, liniştiţi  din punctul meu de vedere. Nu însă şi pentru  editor, care numai ea ştie cum s-a zbătut, descurcat şi rezistat în „jungla”tot mai nemiloasă a presei româneşti post-revoluţionare.

   Din trupa cu care am pornit la drum  am mai rămas acum  la ceas aniversar doar trei…„mohicani”. Unii dintre vechii redactori  au luat calea străinătăţii încercând o existenţă nouă, alţii au plecat la concurenţă sau în alte profesii mai aşezate, mai lipsite de stres. Alţii au venit, văzut şi plecat. Ne bucurăm că redacţia are în momentul de faţă redactori tineri, talentaţi, care_mg_5413 au adus pe lângă aer proaspăt şi  mult  sârg în toate cele._mg_5424

   Li se alătură o seamă de colaboratori de toată stima, cremă a intelectualităţii judeţului Covasna, dar şi nume venberabile din ţară şi Diaspora. Citiţi caseta tehnică, urmăriţi semnatarii articolelor şi îmi veţi da dreptate.

    Sigur, mai apar greşeli în ziar, mici erori, anumite scăpări,(nedoritele „şopârle”, cum sunt numite în jargonul nostru profesional), dar cine este perfect? Aş vrea să-l cunosc, să-i strâng mâna şi să-i cer sfatul…

     La agapa ce a avut loc recent la Restaurantul „Parc” din Sfântu Gherorghe, unde amabilele noastre gazde  ne-au asigurat ca la toate întâlnirile anterioare de acest gen condiţii minunate, au fost prezenţi mulţi prieteni ai cotidianului nostru: începând cu anumite oficialităţi judeţene,unii primari, colaboratori statornici, cititori sau pur şi simplu amici vechi şi noi. Nu dau nume să nu uit sau să nedrepăţesc pe cineva încălcând protocolul. Şi, în fond, nici nu vreau să fac o cronică a evenimentului.

    Rostul acestor însemnări este acela de a-mi exprima bucuria faţă de momentele agreabile trăite împreună cu  cei care iubesc şi respectă „Mesagerul de Covasna”. Preţ de câteva ore s-au depănat  amintiri dragi, s-au împărţit cele mai noi apariţii editoriale ale scriitorilor apropiaţi redacţiei noastre care ne-au onorat cu prezenţa.  Iar la final am decis împreună  să nu facem nici pe mai departe rabat la demnitate, calitate şi probitate profesională. Şi în acest fel  să fim aproape de Măria Sa-Cititorul._mg_5425

   …Nu au lipsit, fireşte, florile de la întâlnirea noastră aniversară. Nu am numărat buchetele – multe în orice caz –  dar le-am privit cu încântare, distingându-se  minunatele crizanteme. Ele  au înfrumuseţat atmosfera cu nuanţele lor_mg_5434 arămii şi parfumul discret, chit că afară fusese o mohorâtă după-amiază din acest ploios sezon autumnal 2016.

   Ooo, să nu uit  cupele de şampanie. Şi mai cu seamă, să consemnez cu satisfacţie nenumăratele şi sincerele  felicitări. Apoi toţi cei prezenţi ne-am reunit pe grupuri şi grupuleţe în jurul obiectivului foto, realizându-se în cascadă zeci, sute de instantanee. Care vor alcătui peste ani o cronică vizuală a momentelor de bucurie trăite împreună, când unii dintre noi poate nu vom  mai fi…

   Nu puteau  lipsi  alocuţiunile. Ba chiar au alcătuit punctul forte al întâlnirii.  Unele-entuziate; altele  ştangulate de  emoţie, impregnate  de o dulce-amară  nostalgie,  însoţite  de un bob de mărgean  ascuns în colţul ochilor. Dar  cum, altminteri, se pot  evoca  şapte ani de viaţă? Ani  plini  de frământări şi satisfacţii, pe care noi şi ziarul le-am trăit zi de zi?

  Să sperăm că şi de acum înainte vom fi sănătoşi, vom avea „capul limpede” şi condeiul ager, spre a continua frumoasa nebunie începută în acel 2 noiembrie 2009, o zi mohorătă  de „Brumar”.

    Dar care s-a dovedit până la urmă de bun augur.

    La multi ani, Mesagerule!

 Horia C. Deliu

 ***

„Mer_mg_5447eu avem nevoie de elite – în orice domeniu. Ele au rolul de a coagula ceea ce masa poporului gândește și face și de a transforma această cantitate în calitate. Un astfel de direcțional, de leader este, pe piața presei scrise covăsnene, de șapte ani încoace, Mesagerul de Covasna. Îl felicităm pentru știri, îl felicităm pentru profesionalism, îl felicităm pentru că ne prezintă și ne reprezintă pe noi, covăsnenii. Mesagerule de Covasna, îți dorim să adaugi sute de
vieți pe lângă cele șapte pe care le ai acum, în pieptu-ți de aramă! Doamne, ajută-ți!”

 

Prof. Florentina Teacă

 

***

„Îi doresc de zece ori atâta perioadă de activitate în spațiul mediatic covăsnean! S-a afirmat ca fiind unul dintre cotidianele de care covăsnenii au nevoie și sper să își mențină în continuare linia de etică profesională și de imparțialitate pe care Mesagerul de Covasna a demonstrat-o de-a lungul timpului.”

                                                                                                                            

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu.

 Opinii de cititor

 

Citesc cu plăcere „Mesagerul de Covasna”. Îl citesc în fiecare zi, chiar şi atunci când timpul nu-mi permite răgazul lecturii oţioase, astfel că lectura ziarului este mai mult o parcurgere febrilă a titlurilor, cu „radiografierea” articolelor asupra cărora îmi propun să revin. Şi recuperez în momentele „de respiro”, găsite cel mai adesea la sfârşitul săptămânii când reiau numerele publicate şi le dedic  atenţia necesară pe care o impune în primul rând calitatea articolelor.

Ca _mg_5430orice publicaţie care se respectă, ziarul „Mesagerul de Covasna” evită tabloidizarea. A reuşit, în decurs de şapte ani de când apare, să ne ţină pe noi, cititorii, conectaţi la eveniment, fără a cădea în capcana exagerării, a sezaţionalulului vânat de media românească. Aceasta,  fără a uza de patetisme, încrâncenări  şi orgolii neavenite, fără a adopta poziţii partinice, ci numai respectând principiile care au dat cu timpul caracter distinct acestei publicaţii. Care sunt aceste principii? În primul rând, este un ziar care păstrează echidistanţa, respectă deontologia profesională, astfel că „ştirea”, „reportajul”, „interviul” realizat, ca să enunţ doar câteva dintre subspeciile conţinute de ziar, sunt puse sub semnul  profesionalismului, pe care îl practică prin toate întreprinderile sale de zi cu zi.

Îi găsim pe redactorii ziarului pretutindeni, acolo unde se întâmplă un eveniment notabil, sau acolo unde există întâmplări care trebuie relatate, pentru a fi aduse la cunoştinţa tuturor cititorilor. Respectând asemenea principii, specifice jurnalismului de calitate, cotidianul „Mesagerul de Covasna” a pătruns în conştiinţa cititorilor, informând corect, punând în valoare tot ceea ce defineşte viaţa socială, politică şi culturală a zonei. Ia pulsul vieţii, este în miezul evenimentelor întotdeauna, oricât de greu ar fi să acopere o varietate de evenimente, să se deplaseze pe teren până în cele mai îndepărtate zone ale judeţului, pentru a aduce în lumina cunoaşterii cititorilor săi fapte, oameni, locuri care trebuie cunoscute de oricine.

Un aspect notabil ilustrat de „Mesagerul de Covasna” îl reprezintă rubricile permanente, realizate în colaborare cu personalităţi ale vieţii cultural-ştiinţifice ale judeţului, dar şi corespondenţa primită din afara judeţului, depăşind uneori graniţele ţării. Singura condiţie pusă de ziar este să slujească adevărului, să aibă rol constructiv, să configureze imaginea a ceea ce s-a întreprins înspre binele public. Şi o face cu mult succes, de mult timp încoace, câştigând un număr mare de cititori. Nu doar din judeţ, ci şi din toată ţara, ori din străinătate, până la românii din diaspora. Cu toţii se regăsesc în acest ziar care acordă importanţă omului şi înfăptuirilor sale bune,
toţii se regăsesc într-un ziar care –şi atunci când dezvăluie aspecte negative, o face cu deosebită obiectivitate. Un ziar definit prin precumpănitor prin civilitate şi urbanitate.

În numele cititorilor „Mesagerului de Covasna”, adresez ziarului şi oamenilor minunaţi care îl coordonează, urarea de „La mulţi ani!”. Să fie în continuare o prezenţă viabilă în conştiinţa publicului românesc de aici şi de pretutindeni!_mg_5458

Cu preţuire,

Prof. Maria Stoica

***

„Ziarele locale duc greul presei româneşti” 

                              Pr.Prof. Univ. Dr. Constantin NECULA 

 

Zicerea de mai sus a fost spusă zilele trecute chiar la Sfântu Gheorghe, unde a conferenţiat cunoscutul  Preot Profesor Universitar Doctor Constantin NECULA din Sibiu supranumit şi „Gură de argint” al ortodoxiei româneşti. Adevărat grăita Părintele nostru ştiind şi dânsul, ca noi toţi, cât este de greu să susţii o asemenea întreprindere care se adresează oamenilor în scris în fiecare zi. Zi de zi „Mesagerul de Covasna”  trudeşte alături de confraţii din presa judeţeană să ne informeze la timp şi corect. Dacă de corect nu se pune problema în această redacţie, bătălia cea mare se dă cu „domnul” TIMP. Am avut bucuria să cunosc colectivul ziarului în toate formulele sale de-a lungul vremii…şi am apreciat calitatea umană a redactorilor care au muncit aici. Pe doamna director Maria Creţu-Graur am cunoscut-o cu foarte mult timp în urmă pe vremea când  am trudit  la cotidianul „Bună Ziua Covasna”, unde eu eram corespondent de Covasna Staţiune, și apoi am fost colegi în redacţia binecunoscutului ziar  . . „Cuvântul Nou”,  cotidian al judeţului Covasna. Doamna Maria lucra ( a se citi : alerga ) la marketing publicitate şi cât era ziulica de mare pleca în oraş şi revenea la redacţie cu roadele muncii sale. De pe vremea aceea ne-a legat o prietenie sinceră şi un respect reciproc. Am găsit în dânsa, odată cu apariţia ziarului „Mesagerul de Covasna” o colaboratoare de nădejde, un om de cuvânt şi un bun receptor al sfaturilor date. M-a bucurat mult implementarea rubricii „Sfinţii zilei” , rubrică ce nu ar trebui să lipsească din paginile nici unui ziar din lumea asta, având în vedere că sfinţii sunt veritabilele exemple de urmat în viaţa aceasta de către noi cititorii de presă. D-na _mg_5405Maria este o femeie de succes obţinut cu sudoarea frunţii, cu abnegaţie şi devotament faţă de valorile naţionale, culturale, economice, sportive şi religioase pentru că a înţeles că cine nu-L pune pe Dumnezeu pe locul întâi, de fapt nu L-a pus pe nici un loc… şi că dacă căutăm mai întâi Împărăţia Lui Dumnezeu, apoi toate ni se vor adăuga.  De câte ori am apelat la sprijinul ziarului, tot de atâtea ori am primit sprijinul. Fără excepţii. De câte ori am fost solicitat, am răspuns prezent. Legătura mea cu ziarul este făcută şi datorită prezenţei ca  redactor al domnului Horia C. Deliu, mentorul meu de la „Cuvântul Nou” şi colegul meu de la cea mai citită revistă de divertisment din România anilor ’90- „Ecran Magazin” din Braşov.

Ca cititor sunt încântat de rubricile cotidianului şi le citesc  cu regularitate preferând hârtia în loc de lumina activă de pe computer, tabletă sau telefon. Am colaborat foarte bine cu noua echipă de redactori: Ioana Ardeleanu  şi Ana Alina Costache, editorialistul Mihai Trifoi şi cu dl. director de marketing Ipatioaei Silviu-Iulian un foarte bun fotograf şi videocameraman. Doresc acestor suflete să aibă sănătate şi spor în continuare pentru că responsabilitatea lor este foarte mare pentru mântuirea personală, dar şi a noastră a cititorior. De şapte ori La mulţi ani !”

 

Matei Schinteie – jurnalist şi iconar

 

***

Pentru că de 7 ani ne sunteți alături, la ceas aniversar adresăm mulțumiri fiecărui cititor, colaborator și partener de afaceri, și vă dăruim, cu toată dragostea și recunoștința, câte un trandafir (virtual, din pagina 1) .

Niciun alt  mesaj  pe care noi, cei ce trudim în fiecare zi la construcția  a  ceea ce înseamnă „ Mesagerul de Covasna”, dorim să vi-l transmitem, la ceas aniversar, nu poate fi mai potrivit decât cel cuprins în versurile poeziei  „ ZBOR” a poetului Ionel Simota:

Zbor înalt, frâng aerul în două,

Peste munții sfinți ai țării mele,_mg_5419

Către casă zbor, către acele

Locuri hărăzite veșnic nouă.

 

Cu ninsori mă-nalț și cu iubire

Peste țara ce-am primit-o-n dar,

De la Dumnezeu cu atâta har,

Peste care ninge-a fericire…

 

Zbor cu fluturi și cu păsări care

Mă învață lecția plutirii,

Oamenii o au în legea firii,

Zbor cu voi, iubiții mei, cu fiecare.

 

Zborul meu e naștere din soare…

 

Echipa Mesagerul de Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail