Aproximativ 500 de brazi vor fi puşi în vânzare, anul acesta, de către Direcţia Silvică Covasna, pentru sărbătoarea de Crăciun.

De la directorul Direcţiei Silvice, Ioan Cosnean, am aflat că, pe an ce trece, numărul brazilor comercializaţi este în scădere, şi asta nu din cauză că nu există cerere, ci datorită unei selecţii mai riguroase în ceea ce priveşte tăierea acestor arbori, şi, totodată, şi ca urmare a faptului că o mare parte dintre brazii comercializaţi în pieţe provin din import şi din pădurile private.

Ioan Cosnean a precizat că DS Covasna nu deţine terenuri pe care să fie plantaţi, în mod special, brazi pentru Crăciun, astfel că, pentru comercializare se taie acei brazi frumoşi, care oricum urmează să fie puşi la pământ, în urma activităţilor de îngrijire şi curăţare a pădurilor. Potrivit acestuia, cantitatea de 500 de arbori recoltată de către Direcţia Silvică este suficientă, experienţa ultimilor ani demonstrând că nu merită să se taie mai mulţi brazi, care să rămână pe tarabe, nevânduţi.

Preţul stabilit de către Direcţia Silvică, în vederea valorificării arborilor «cu cetina tot verde» este de 20 de lei pentru brazii mici de până la înălţimea de 1,3 metri, 25 de lei pentru brazii de 1,30 – 2 metri şi respectiv 30 de lei pentru brazii mari, de peste 2 metri.

Directorul Direcţiei Silvice Covasna ne-a spus că, dacă brazii sunt luaţi de la Ocoalele  Silvice, aceştia pot fi achiziţionaţi la preţurile stabilite de către instituţie. În cazul brazilor comercializaţi în pieţe, însă,  se va mai adăuga şi comisionul stabilit de comercianţi. Să sperăm, totuşi, că acesta nu va fi prea mare!

Pentru a preveni tăierile ilegale şi furturile de brazi din pădurile ce se află în proprietatea statului, reprezentanţii DS Covasna, împreună cu echipaje ale Poliţiei, efectuează controale pe toată raza judeţului, dar mai ales a localităţilor în care fondul forestier este compus, în mare parte, din brazi, respectiv în Breţcu, Comandău, Covasna, Zagon, Zăbala, Ojdula şi Întorsura Buzăului.

Ioan Cosnean a precizat că toţi brazii destinaţi comercializării legale vor fi marcaţi cu un inel de plastic, vânzătorilor care vor fi prinşi cu brazi nemarcaţi urmând să li se confişte marfa.

Anul acesta, cu ocazia sărbătorii Crăciunului, Direcţia Silvică Covasna va don  100 de brazi către unităţi şcolare, culturale, cămine de bătrâni ori spitale din judeţ.

Anna-Maria Chiţu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail