Drumul care leagă stațiunea balneoclimaterică Covasna de comuna Comandău a ajuns subiect de dispută între autoritățile locale și Consiliul județean Covasna. Responsabilitatea este pasată dintr-o parte în alta și până la această oră nu se știe care va fi situația localnicilor din zonă și cine se va ocupa de deszăpezirea drumului comunal în condițiile în care iarna bate la ușă.

. . gyero-jozsefDrumul comunal DC 14 Comandău – Covasna se află, teoretic, în administrarea orașului  Covasna, însă în urma unor lucrări de reabilitare a instalației de apă, efectuate în 2009, tronsonul a ajuns temporar în administrarea Consiliului județean Covasna. Anul trecut Consiliul județean a dispus ca responsabilitatea administrării drumului comunal să fie transferată din nou Primăriei Covasna, care la vremea respectivă a condiționat preluarea administrării de reparararea drumului, astfel încât acesta să fie practicabil, și recalificarea acestuia în drum județean. Primarul orașului Covasna, Gyerő József a declarat ieri, pentru „Mesagerul de Covasna”, că în primă fază Consiliul județean Covasna a pus la dispoziția Primăriei suma de 350 de mii de lei, bani ce trebuiau utilizați pentru întreținerea tronsonului, însă nu a aprobat nici continuarea administrării drumului și nici recalificarea acestuia în drum județean, pe motiv că nu întrunește condițiile.

„Am condiționat preluarea administrării drumului de aducerea acestui drum, a carosabilului, într-o stare care să fie practicabilă, iar Consiliul județean a virat suma de 350 de mii de lei pentru întreținerea acestui drum. Noi, de altfel, am solicitat să fie recalificat ca și drum județean, pentru că leagă două unități administrativ-teritoriale, dar nu s-a reușit acest lucru. A fost invocat faptul că nu respectă parametrii tehnici ai unui drum județean, fiind foarte îngust. Acum o săptămână am intrat în Consiliul local cu un proiect de hotărâre, pentru ca membrii să își dea acordul pentru reluarea întregului drum. Înainte de acest lucru am format o echipă care a evaluat starea tehnică a drumului și care a consemnat anumite lipsuri: sunt foarte multe gropi, șanțurile nu sunt curățate și săpate, în foarte multe locuri în urma lucrărilor de aducțiune a apei care au fost executate lipsesc capacele căminelor de pe rețelele de alimentare cu apă și canalizare, în alte locuri drumul este traversat de apa freatică. Aceste realități au fost aduse la cunoștința Consiliului local, iar în urma votului nu a fost întrunită o majoritate de două treimi, iar noi nu am mai preluat în administrare drumul. Acum se pune întrebarea următoare: Consiliul județean renunțând la administrare, noi fiind proprietarii și nereluând administrarea, cine răspunde de acel drum? Cine va face întreținerea pe timp de iarnă și cine va încheia contractul de achiziție pentru deszăpezire? Ce se întâmplă cu locuitorii comunei Comandău, pentru că nu o să aibă cine să deszăpezească drumul. E o situație destul de delicată și nu știu ce vom face în continuare. Probabil că vor urma niște tratative și cu Consiliul județean.” – a explicat primarul orașului Covasna, Gyerő József.

Problema este cu atât mai mare cu cât, potrivit primarului, drumul respectiv este circulat și de camioanele care transportă tone de lemne și care „pun siguranța celorlalți șoferi în pericol”. Gyerő József a subliniat că în eventualitatea în care pe porțiunea respectivă de drum ar avea loc incidente, nimeni nu ar ști pe cine să tragă la răspundere.

„Cei de la Consiliu (…) nu sunt de acord cu reluarea administrării drumului de către dânșii și nici cu recalificarea drumului din drum comunal în drum județean. Avem foarte multe probleme pe drumul respectiv pentru că acolo, din păcate, se face și transport de lemne cu toate că este restricționat tonajul. (…) Acele camioane ar trebui să coboare către Păpăuți, acel drum a fost reabilitat și are statut de drum forestier, acolo circulația publică este interzisă. (…) Suntem în acest impas, nu știm ce se va întâmpla, probabil că vom intra din nou în ședință de Consiliu local să explicăm despre ce este vorba, fiindcă administratorul de drept al drumului este proprietarul, adică Consiliul local, care în condițiile în care Consiliul județean a renunțat la administrare, în mod implicit a devenit administrator. Faptul că cei din Consiliul local nu vor să recunoască acest lucru (…) nu îi scutește de răspundere în ipoteza în care, Doamne ferește, se întâmplă ceva pe acel drum. Funcțional vorbind, acel drum ar trebui să fie județean, este în interesul Comandăului și al Consiliului județean să rezolve această problemă, nu al orașului Covasna. (…)” – a mai declarat Gyerő József.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail