După . . ce în luna aprilie a acestui an Primăria Covasna finaliza lucrările din cadrul proiectului de „Reabilitare a infrastructurii în stațiunea balneoclimaterică Covasna”, acum, orașul Covasna trece printr-o serie de alte săpături. Proiectul de mare anvergură nu prevedea și efectuarea unor lucrări de racordare a vechilor rețele de apă și canalizare, la noile rețele, astfel că Primăria Covasna s-a văzut în situația de a relua o parte din lucrări.

Un număr de 16 străzi din orașul Covasna au intrat în reparații prin proiectul de „Reabilitare a infrastructurii în stațiunea balneoclimaterică Covasna”. Bugetul solicitat prin proiect a fost asigurat prin domeniul major de intervenție 5.2., care alocă finanțare pentru crearea, dezvoltarea și modernizarea infrastructurii de turism, pentru valorificarea resurselor naturale și creșterea calității serviciilor turistice, dar nu și pentru racordarea reţelei vechi de apă și canalizare, la cea nouă.

covasna-1„Se efectuează niște lucrări de racordare a rețelei vechi de canalizare apă menajeră și apă pluvială, la rețelele noi, executate pe fostul proiect 5.2., deci cele 16 străzi pe care le-am și recepționat, executate prin fonduri europene. Din păcate, proiectul de execuție nu a prevăzut interconectarea acestor rețele noi, executate cu rețelele vechi. Proiectul în sine este finalizat, dar ca să îl facem și funcțional, util pentru cetățeni, trebuie să racordăm cele două rețele între ele, iar pentru acest lucru acum executăm săpături. Aceste lucrări de racordare se efectuează în opt sau zece puncte din oraș, timp de două-trei săptămâni. Trebuiesc făcute și dacă din păcate proiectul inițial nu a prevăzut aceast lucru, acum trebuie să le facem noi.” – a declarat primarul orașului Covasna, Gyerő József.

Potrivit edilului, Primăria s-a angajat să asigure materialele necesare în vederea efectuării lucrărilor, dar și reasfaltarea porțiunilor săpate, iar noua rețea ar trebui să fie funcțională până pe data de 1 noiembrie.

„Trebuiau executate mai devreme sau mai târziu, pentru asta am făcut noua investiție. Acum, dacă proiectul a avut carențe din acest punct de vedere, trebuie să corectăm ce este de corectat și cerem înțelegerea cetățenilor. (…) În urma discuțiilor pe care le-am avut cu operatorul regional de apă, Gospodărie Comunală S.A., am convenit ca noi, Primăria, să cumpărăm materialele necesare executării lucrărilor, iar dânșii execută lucrarea. O altă sumă pe care o vom acoperi vizează refacerea carosabilului în acele porțiuni, deci efectiv turnarea unui nou strat de asfalt pe zonele în care se sparge. Sunt foarte puține locuri unde se sparge noul asfalt turnat, restul lucrărilor de spargere vizează părți carosabile care nu au fost reabilitate pe proiectul 5.2., unde oricum avem lucrări de intervenție din păcate aproape zilnic, săptămânal sau lunar, atunci când operatorul are defecte pe rețeaua de apă.” – a explicat Gyerő József.

Potrivit acestuia, în perioada următoare Primăria va mai înainta o procedură de achiziție publică pentru efectuarea unor lucrări de alimentare cu apă, pe una dintre străzile stațiunii: „Avem de executat niște lucrări de aducțiune a apei pe strada Mihai Eminescu. Trebuie să schimbăm și să așezăm niște rețele noi de apă în zona respectivă, dar s-ar putea ca anul acesta să nu ne apucăm, eventual să facem procedura de achiziție publică pentru lucrarea respectivă. În rest, mai avem de efectuat lucrări de întreținere.”- a conchis primarul orașului Covasna.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail