În cadrul celei de a XX-a ediţii a “Zilelor Nicolae Colan”, astăzi, începând cu ora 15.00, la Centru Ecleziastic de Documentare “Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe are loc vernisarea expoziţiei documentare şi lansarea lucrării, în format electronic, “Cronologie istorică – Sfântu Gheorghe (Sângiorgiu) – 550 de ani de atestare ca oraş”, avându-i ca autori pe Ioan Lăcătuşu, Vasile Stancu şi Vasile Lechinţean, ajutaţi de un grup de colaboratori din judeţul Covasna dar şi din ţară.
Acest moment important pentru urbea noastră va fi urmat de prezentarea făcută de prof. univ. dr. Radu Baltasiu, a raportului de cercetare “Slăbirea comunităţilor etnice româneşti din Harghita şi Covasna”, precum şi de lansarea lucrării lui Radu Bellu – “Mica monografie a Staţiei CFR Sfântu Gheorghe”, care a fost tipărită cu sprijinul financiar oferit de Consiliul Local Sfântu Gheorghe.
Manifestările de astăzi ale “Zilelor Nicolae Colan” vor marca şi lansarea volumului “Ioan Pelivan – părinte al mişcării naţionale din Basarabia” scrisă de istoricii basarabeni Ion Constantin, Ion Negrei şi Gheorghe Negru, eveniment ce este organizat în colaborare cu Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni Sfântu Gheorghe. Volumul reprezintă o monografie, pe baza documentelor, în cea mai mare parte inedite, referitoare la viaţa şi activitatea unuia dintre cei mai proeminenţi luptători pentru cauza basarabeană – Ioan Pelivan (1876-1954).
La eveniment sunt aşteptaţi să ia parte toţi iubitorii de carte ori cei pasionaţi de istorie, care doresc să intre în posesia acestei carţi de o mare valoare istorică şi documentară. De asemenea, este aşteptat să ia parte Ion Negrei, redactor-şef al revistei „Cugetul”, scriitor, publicist şi unul dintre autorii monografiei “Ioan Pelivan – părinte al mişcării naţionale din Basarabia”. Lansarea volumului va fi urmată de o evocare a evenimentelor premergătoare momentului 1 Decembrie 1918, sub titlul „Basarabia şi idealul Unirii”, susţinută de prof. Ion Negrei, cercetător ştiinţific, unul dintre autorii cărţii.
Ioan Pelivan s-a născut la Răzeni, veche aşezare răzăşească, la 1 aprilie 1876, şi a avut un rol uriaş în realizarea Actului Unirii de la 27 martie 1918. El reuşit să unească întreaga societate basarabeană în jurul ideii reunirii cu România, să propună şi să aleagă democratic Sfatul Ţării, care a şi votat, sub preşidenţia lui Ion Inculeţ, reunirea pentru totdeauna a Basarabiei cu România. Ioan Pelivan este evidenţiat ca fiind una dintre cele mai proeminente figuri cu rol esenţial în activitatea de coordonare a mişcării de eliberare naţională din Basarabia.
Anna-Maria Chiţu