Cea de-a XXVII-a ediție a manifestării intitulate „Mihai Viteazul și Visul Unirii” se derulează începând de joi și până duminică, la Sfântu Gheorghe, programul cuprinzând un simpozion, un concurs de istorie-literatură și o adunare populară.

  . . Evenimentul, organizat de Fundația „Mihai Viteazul”  din Sfântu Gheorghe este dedicat celor 417 ani de la intrarea domnitorului în Alba Iulia şi de la realizarea primei Uniri a Ţărilor Române, și a ajuns la cea de-a XXVII-a ediție.
mihai-viteazul-si-visul-unirii-elevi-colegiul-mihai-viteazul-2„Fundația <<Mihai Viteazul>> a rămas constantă, de 27 de ani – imediat după înființarea sa, omagierii patronului său spiritual Marele Voievod Mihai Viteazul. Fire energică, repede la gând și la fapte, nestrămutat în hotărârile luate, avea planuri mărețe, dorind să elibereze țara de sub stăpânirea turcească. Credea mai mult în puterea armelor decât în târguieli diplomatice, iar la război lovea întotdeauna pe neașteptate, fulgerător. Pornind lupta pentru independență a purtat mai multe războaie, victoria de la Călugăreni fiind una dintre cele mai strălucite victorii dobândite de poporul român în lupta pentru libertate. Independența țării, cucerită prin lupte grele de popor, trebuia păstrată cu orice preț, mai ales că Țara Românească era înconjurată  din toate părțile de dușmani, ca într –un cerc de foc. Uimitor de repede, pătrunde în Transilvania și la Șelimbăr, lângă Sibiu, învinge armata lui Andrei Bathory. După trei zile, la 1 noiembrie 1599 , Mihai Viteazul intră triumfător în Alba Iulia, capitala Transilvaniei. Apoi, după un marș fulgerător, în mai 1600, pătrunde în Moldova, realizând astfel unirea celor trei țări române sub o singură ocârmuire. Chiar dacă unirea  nu a durat decât patru luni, a rămas în istorie ca un fapt de neuitat, MIHAI VITEAZUL lăsând moștenire urmașilor săi din spațiul românesc  VISUL UNIRII. An de an, Fundația noastră a adus un omagiu <<Domnului Țării Românești și Ardealului și Moldovei>>, cu o suită de evenimente reunite sub denumirea de <<Mihai Viteazul și Visul Unirii>>.- a transmis președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing.Maria Peligrad.

Potrivit acesteia, programul ediției actuale debutează săptămâna aceasta, joi, 27 octombrie, de la ora 16.00, la Centrul Ecleziastic de documentare „Mitropolit Nicolae Colan”, cu simpozionul cu tema „Personalitatea europeană a Marelui Voievod Mihai Viteazul”. Simpozionul va fi moderat de către prof. Vasile Stancu și va cuprinde prezentarea „Domnitorul român Mihai Viteazul, un principe vizionar european”- susținută de Prof. Corina Bărăgan – Sporea, din Vama Buzăului; prezentarea cu tema „Aprecieri ale unor cronicari străini despre domnia lui Mihai Viteazul” – susținută de către prof. Mircea Bodnari, Sfântu Gheorghe; prezentarea „Din corespondența papei Clement al VIII – lea cu Mihai Viteazul”- susținută de prof. Vasile Stancu, Sfântu Gheorghe și prezentarea „Mihai Viteazul și secuii în mediul virtual”- susținută de cătrmihai-viteazul-si-visul-unirii-2015e dr. Ioan Lăcătușu, de la Centrul European de Studii Covasna  – Harghita.

Programul manifestării continuă vineri, 28 octombrie 2016, de la ora 12.00, cu concursul de istorie –literatură intitulat „Mihai Viteazul – flacără nestinsă a întregirii noastre”, concurs la care vor participa elevi din clasa a VIII-a şi cei din ciclul liceal de la şcolile din județ. Premiul oferit în urma concursului va consta într-o excursie cu tema „Pe urmele lui Mihai Viteazul”, ce va avea loc sâmbătă, 29 octombrie (a.c.). Ca și în anii precedenți, programul evenimentului va fi încheiat printr-o adunare populară. Aceasta se va desfășura duminică, 30 octombrie (a.c.), sub egida „Mihai Viteazul, personalitate europeană”, la ora 11.45, la Grupul statuar Mihai Viteazul (în Piața Mihai Viteazul).

„Vă așteptăm să omagiem împreună  faptele eroice ale înaintașilor noștri și să ne consolidăm, tot împreună, viitorul nostru, al copiilor și nepoților noștri!”-  a transmis președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail