Numărul secțiilor Spitalului de Recuperare Cardiovasculară din stațiunea Covasna s-a mărit, după ce conducerea a aprobat modificarea structurii instituției.

spital cardiologie CovasnaSpitalul de Recuperare Cardiovasculară Covasna are acum opt secții de Cardiologie, după ce comitetul director a aprobat modificarea structurii spitalului. Managerul Spitalului, Ștefan Joos spune că reînființarea secției de Cardiologie 8 era necesară în vederea îmbunătățirii activității de recuperare-cardiologie.

„A fost reînființată secția de Cardiologie 8, care printr-o decizie administrativă, cu câțiva ani în urmă a fost desființată. (…)Pe lângă înființarea secției de Cardiologie 8 adulți, s-au mai făcut ajustări la anumite compartimente, tot în ideea în care putem îmbunătăți indicatorii. Noi până în luna august am avut practic șapte secții de cardiologie – recuperare adulți, și o secție de cardiologie – recuperare copii. Aceste secții erau dimensionate cu un număr foarte mare de paturi. Avem un număr de medici care este relativ redus față de numărul de pacienți pe care trebuie să îl consulte, deci încărcarea pe medic este destul de mare, și de aceea am considerat că putem oarecum repartiza acest efort altfel. Am înființat această secție și în ideea în care vor mai veni medici rezidenți și vom putea redistribui activitatea lor în cadrul spitalului. În afară de asta, datorită amplasării fizice a unor secții a trebuit să facem această modificare pentru a intra oarecum în cadrul legal privind organizarea activității secțiilor.” – a explicat Ștefan Joos.

Doar 25 de medici pentru trei spitale…

În total, la nivelul instituției, incluzând secțiile din Întorsura Buzăului și cele ale Spitalului Orășenesc, lucrează aproximativ 25 de medici. Directorul spune că instituția pe care o conduce este subnormată cu circa 40%. Din totalul de 900 de posturi aprobate în statul de funcții, numărul de posturi ocupate este de 544, din care doar circa 30 sunt medici rezidenți.

„Avem în jur de 510 salariați care își desfășoară activitatea, din aceștia în jur de 25 sunt medici. (…) Chiar și în aceste condiții, trebuie să spun că în perioada aceasta ne-au venit specialiști noi, și urmează să mai vină până la sfârșitul anului. Reușim să organizăm un cabinet de Endocrinologie la Spitalul Orășenesc Covasna, care este secția noastră exterioară. Avem deja un cabinet de Endocrinologie aici la Spitalul de Cardiologie însă vom putea oferi aceste servicii și la Spitalul Orășenesc Covasna. De asemenea, în cursul lunii noiembrie ne va sosi, după examenul de specialitate, un nou medic, în specialitatea Pediatrie, și un altul în specialitatea Neonatologie, ceea ce ne va fi destul de util la secția noastră exterioară de la Spitalul Orășenesc. Acest lucru va crește și adresabilitatea și nivelul serviciilor pe care le oferim. De asemenea, în specialitatea Interne ne-a sosit deja un medic care a terminat rezidențiatul, urmează să își dea examenul de specialitate, iar de la 1 ianuarie urmează să vină un al doilea specialist. Deci practic vom avea încă doi medici interniști, asta ar rezolva oarecum încărcarea acelor colegi medici care lucrează pe această specialitate, atât la Covasna cât și la Întorsura Buzăului, și vom putea asigura dublaje pentru medicii care sunt singuri pe compartiment în momentul de față.” – a mai declarat managerul Spitalului de Cardiologie Covasna.

Potrivit conducerii, populația va putea accesa mai ușor anumite servicii, la nivel local, fără a mai fi nevoie să se mai deplaseze pentru anumite afecțiuni sau consulturi la Spitalul Județean  sau la cel din Târgu Secuiesc. Ștefan Joos spune că pentru a acoperi efectivul mic de medici cu care spitalul funcționează la aceatsă oră, instituția încheie anumite forme de colaborare cu specialiști: „Fie am închiriat diferite spații către medicii specialiști iar ei își desfășoară activitatea la noi după un program, și oferă servicii în anumite specialități, fie am contractat prin PFA, de exemplu, ca să putem asigura linia de gardă. (…) Noi nu încasăm venituri din prestațiile medicale ci din chirii, dar ideea a fost să asigurăm populației din zonă acel serviciu medical pe care altfel nu l-am putea asigura. (…) În ciuda acestui efort sporit și a acestei încărcături majore pe medici, se fac eforturi și apreciez faptul că ai noștri colegi nu se plâng de situația aceasta. Cu maxim de profesionalism tratează toate cazurile care ni se adresează în instituție.”

Locuințe de serviciu pentru cei care doresc să rămână la Covasna

Potrivit managerului, medicilor rezidenți le-ar putea fi asigurate locuințe de serviciu în cazul în care vor exista solicitări în acest sens. Acesta a declarat că subiectul a fost abordat și în cadrul unor discuții cu primarii orașelor Covasna și Întorsura Buzăului, iar aceștia și-au arătat deschiderea în vederea sprijinirii instituției în acest sens.

„Există deschidere din partea primarilor de a oferi locuințe de serviciu pentru acei specialiști care doresc să vină și să rămână aici în zonă, ajutând astfel spitalul în specialitățile pe care noi le considerăm deficitare. Până în momentul de față nu am avut astfel de solicitări, dar avem o locuință de serviciu repartizată la Covasna, tocmai medicului endocrinolog care a sosit în cursul anului. (…) Anul acesta am stabilit care este necesarul nostru de medici rezidenți și am trimis Ministerului Sănătății lista cu posturile pe care le solicităm să fie scoase la concurs. Vom avea o problemă, pe care sperăm să o rezolvăm, pe zona de farmaciști, care în general este o specialitate problematică la aproape toate spitalele, datorită salarizării, în primul rând, pentru că sistemul public nu poate ține pasul cu concurența din sistemul privat în această zonă. Va trebui să găsim soluții pentru asigurarea continuității în acest serviciu. (…) La laborator din fericire suntem acoperiți, în cursul anului ne-a sosit încă un medic specialist, avem medic la Cardiologie, și la secția Orășenesc Covasna, medic specialist care ne-a sosit anul acesta, și putem spune că din acest punct de vedere putem asigura serviciile medicale de care este nevoie, atât pe secții cât și în regim ambulator jos la Spitalul Orășenesc.” – a explicat Ștefan Joos.

La Spitalul de Recuperare Cardiovasculară din stațiunea Covasna anual vin peste 14 mii de pacienți pentru recuperare. La ora actuală instituția dispune de 891 de paturi, dintre care 700 sunt ale secției de Cardiologie. Spitalul este unic în ţară, tratamentele fiind bazate pe îmbinarea factorilor naturali cu tratamentul clasic.

. . Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail