Instituția Prefectului județului Covasna a solicitat modificarea cadrului legislativ în ceea ce privește măsurile ce pot fi luate în cazul unui atac al urșilor în județ. 

ursiPrefectul județului Covasna, Sebastian Cucu spune că decizia ar trebui să fie translatată la nivelul Comitetului județean pentru Situații de Urgență, astfel încât în cazul unei situații de urgență similare celei de la Sibiu, în care un pui de urs a pătruns pe străzile orașului, și ulterior a fost ucis de autoritățile care nu au știut să gestioneze situația, să se poată acționa foarte rapid.

„La momentul acesta nu am făcut demersuri suplimentare pentru că așteptăm să se reia procedura la nivelul Ministerului. Noi, într-adevăr, am avut o propunere încă din 2014 prin care am solicitat ca, pe de-o parte, cotele acelea să fie raportate la necesarul efectiv de la nivelul unui județ, iar pe de altă parte, în situații de maximă urgență cum au fost și cele de la Sibiu, să putem lua decizia cât mai repede. Am solicitat o modificare legislativă în care decizia să fie translatată la nivel județean, fie la nivelul Comitetului județean pentru Situații de Urgență, fie într-o altă formulă, astfel încât să se poată acționa foarte rapid. Pe de altă parte, am avut o discuție și cu directorul de la Agenția pentru Protecția Mediului și cu inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență vis-a-vis de cât de pregătiți am fi noi într-o asemenea situație, să vedem dacă există o armă tranchilizantă la nivelul județeului.” – a explicat prefectul județului Covasna.

Prefectura dorește mai multe arme cu tranchilizant în județ.

Sebastian Cucu a declarat că la nivelul municipiului Sfântu Gheorghe există o astfel de armă cu tranchilizant, aflată în posesia operatorului regional de salubritate SC Tega SA, și că arma ar putea fi utilizată în caz de urgență. Totodată, prefectul spune că Agenția județeană a Vânătorilor și Pescarivor Sportivi (AJVPS) și-a arătat disponibilitatea de a asigura, de asemenea, arme tranchilizante în caz de urgență. Cu toate acestea, Prefectura caută soluții pentru ca astfel de arme să existe în cât mai multe localități din județul nostru.

„Este o problemă reală, pe care am semnalat-o și noi, (…) vis-a-vis de atacurile urșilor din ultimii ani, care sunt în creștere și afectează până la urmă viața omului. Din această perspectivă trebuie dispuse măsurile necesare. Ministerul Mediului este autoritatea competentă în materie să ia măsurile necesare, dar trebuie să analizeze cu atenție, și în funcție de specificul fiecărie zone, care sunt măsurile ce trebuie luate. (…) Am înțeles că în municipiul Sfântu Gheorghe există o astfel de armă care se află la Tega. Și cei de la AJVPS mi-au spus că pot pune la dispoziție, prin cei de la ICAS Brașov, o astfel de armă. Eu am propus să facem demersuri suplimentare să vedem dacă putem face rost de mai multe astfel de arme tranchilizante, să le avem dispersate în județ. Trebuie găsită formula, care instituție să le gestioneze și cum.” – a conchis Sebastian Cucu.

Săptămâna trecută, autoritățile sibiene au reușit să stârnească un val de proteste în rândul românilor, când, neștiind să gestioneze corect o situație de urgență, au ucis cu cruzime un urs ratacit pe străzile orașului. Acțiunea brutală a autorităților a revoltat opinia publică și sute de oameni din mai multe orașe s-au mobilizat pe pagina de socializare „Facebook”, ieșind în stradă să protesteze pentru faptul că în loc să tranchilizeze animalul, responsabilii s-au grăbit să îl ucidă.

Ioana Ardeleanu . .

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail