O echipă a clusterului inovativ al biomasei „Green Energy” („Energie verde”) se află în această perioadă în Republica Moldova, în scopul efectuării unui transfer de experiență.

green-energy-300x153Președintele clusterului „Green Energy”, Vajda Lajos, a declarat ieri că acțiunea face parte dintr-un proiect derulat împreună cu partenerii din Republica Moldova, în scopul lansării unui cluster de energie verde, pe modelul celui cu sediul la Sfântu Gheorghe, în Basarabia. Totodată, se urmărește promovarea sistemelor de încălzire pe bază de biomasă, în Republica Moldova, a spus, vineri, Vajda Lajos.

„Noi am derulat recent un proiect cu parteneri din Norvegia, prin care am implementat în localitatea covăsneană Estelnic un sistem de încălzire bazat pe biomasă și acum, prin printr-un program al Națiunilor Unite, pe care îl derulăm împreună cu partenerii din Republica Moldova, dorim să vedem cum putem să implementăm astfel de sisteme de încălzire pe bază de biomasă, acolo, în Republica Moldova. Astfel, <<Green Energy>> a trimis acolo doi specialiști din cadrul Universității <<Transilvania>>, Facultatea de Silvicultură. Acum, cei doi specialiști sunt acolo, au vizitat laboratoare, universități și fabrici implicate în proiectul respectiv (…),în noiembrie va merge în Republica Moldova o altă echipă, iar în februarie altă echipă. La sfârșitul lunii februarie 2017, începutul lunii martie 2017 vom efectua o altă vizită acolo, în scopul prezentării organizării de tip clustere, în Republica Moldova (…). Practic, echipa <<Green Energy>>, împreună cu partenerii din Norvegia, împărtășește din experiența sa privind clusterele și sistemele pe biomasă, partenerilor din Republica Moldova.”- a explicat Vajda Lajos.

Clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” din România s-a înființat în februarie 2011. În prezent, clusterul are peste 70 de membri – reprezentanți economici, administrații publice locale, universității, firme de consultanță și instituții care pot să contribuie la dezvoltarea domeniului energiei verzi și la obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă.

De-a lungul celor cinci ani de existență, clusterul s-a implicat sau a realizat mai multe proiecte.

 

Ana Alina Costache . .

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail