Să fie organizate cât mai multe acțiuni de acest fel în care oamenii să se relaxeze, să se bucure, să danseze, să cânte, că asta este ceea ce ne bucură viața de zi cu zi.”

Vineri, la Sfântu Gheorghe a fost sărbătoare: o sărbătoare a cântecului, jocului și portului popular românesc, derulată în organizarea Fundației „Mihai Viteazul” din municipiu.
A doua ediție a balului românesc dăruit de către Fundația „Mihai Viteazul” tuturor iubitorilor de cântec, joc și port popular românesc, s-a desfășurat la o sală de evenimente din municipiu, reunind aproximativ 180 de persoane din județ, dar și din împrejurimi, majoritatea purtând costume populare sau câte o piesă a acestora.

Cei prezenți i-au putut urmări, pe parcursul întregului eveniment, pe artiștii din județele Covasna și Harghita – Formația „Ritmic” din Sfântu Gheorghe, Ansamblul „Brâulețul” din Sita Buzăului și soliștii de muzică populară Cora Munteanca din Miercurea Ciuc, Mălina Boricean, Corina Răducan, Ana Maria Popica din Sita Buzăului, Alexandra Bîrlă și Ana Sandulea din Covasna, surorile Maria și Elena Istrate din Brașov și George Burnichi din Zăbala-, care le-au bucurat sufletele cu cântece și dansuri populare. Prezent la balul Fundației „Mihai Viteazul”, poetul Ionel Simota din Miercurea Ciuc, vechi prieten al covăsnenilor, a recitat din creațiile sale literare.

 

balSemințe ale iubirii de neam și țară, pentru participanți

Continuând inițiativa domnului Niță Preda, membru fondator – activ al Fundației, dar care nu a putut participa la această ediție, președinta Fundației fundației, Maria Peligrad, a înmânat câteva premii – constând în dovlecei ornamentali din producția agricolă a acestuia, premii însoțite de cuvinte de apreciere.
Președinta fundației s –a adresat, apoi, celor prezenți: „Am bănuit că acești dovlecei nu ne vor ajunge pentru mulțimea de oameni frumoși și minunați pe care îi vom întâlni și am pregătit pentru fiecare câteva semințe. Sunt semințele iubirii de neam și țară pe care să le sădiți în inima dumneavoastră, a celor din jur, astfel încât acestea să rodească. Sunt sărate de lacrimile poporului român, sunt arse de soarele dogoritor de pe ogore și spatele țăranilor români, a oștenilor țării. Să facem astfel, ca împreună, acolo unde suntem, să contribuim la prosperitatea țărișoarei noastre.”

Gânduri, la finalul evenimentului
Evenimentul a fost foarte bine primit, iar unii dintre cei prezenți au declarat că o astfel de întâlnire este necesară și ar fi binevenită chiar și din trei în trei luni.
Venită la bal împreună cu finii săi din Dumbrăvița, județul Brașov, purtând un frumos costum popular din zona în care își are originile, Mariana Bodean ne-a spus: „ Balul din această seară mi-a adus aminte de balurile de acasă; îmi place tare mult să joc. E prima dată când vin la acest bal și mi-a plăcut foarte mult, mai vin și anul viitor și aștept să pot juca o Învârtită. Spuneți la băieți (celor din Formația „ Ritmic”-n.red) că mi-a lipsit o învârtită.”
Și finii- Mircea și Elena Bodean din Dumbrăvița, jud Brașov, ne-au mărturist că le-a plăcut foarte mult la bal și că o să revină, cu siguranță, cu nașa. „Poate mutăm Balul și în zona noastră, luăm ideea de la Dvs să facem și noi un bal asemănător, la noi la Dumbrăvița, unde se țin baluri doar de sărbători- de Crăciun și de Paște” a adăugat Elena Bodean.

11Nelipsită de la balurile comunității românești organizate la Sf. Gheorghe, la care vine împreună cu soțul dumneaei, doamna Dora Valkovschi ne-a spus, cu glasul plin de bucurie: „Este a doua oară când particip la acest eveniment și surpriza este grozavă. Nici nu am știut că avem atâta energie, atâta bucurie de a trăi, atâta muzică bună, atâția cântăreți, dansatori buni și atâta lume care vrea să uite de tot ceea ce nu le place și nu este bun în orașul și în țara aceasta. E grozav! Să fie organizate cât mai multe acțiuni de acest fel în care oamenii să se relaxeze, să se bucure, să danseze, să cânte, că asta este ceea ce ne bucură viața de zi cu zi. M-a impresionat faptul că aproape 90% dintre noi femeile am venit cu costume populare românești. Doamne, ce frumoase sunt costumele noastre românești, nici nu am știut că sunt atât de frumoase, de diverse, și ce frumoase suntem noi femeile în aceste costume populare românești, autentice, fiecare din zona ei! Eu cred că trebuie organizate mai multe astfel de acțiuni care să scoată în evidență ceea ce avem vechi, străvechi, frumos, ereditar, din generație în generație. Rar lipsesc de la evenimentele românești organizate în Sfântu Gheorghe; nu știu de ce, dar în comparație cu alte orașe (și județe-n.red) aici sunt multe evenimente unde noi ne distrăm împreună, românii cu ungurii și cu toți cei care vor să vină să fie alături de noi. Mi-ar plăcea să văd și costume populare ungurești care sunt foarte frumoase, alături de cele românești, pentru că asta este normalitatea.”
Președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad, a transmis că ediția de anul acesta a balului a fost peste așteptări și că deja s-au conturat idei în ceea ce privește ediția următoare:
„Știind că muzica unește, dorința noastră era de a ne întâlni cu costumul popular, cu cântecul și dansul popular, dar nu numai. Speranțele noastre au fost mult depășite. Au fost prezente familii întregi îmbrăcate în frumoase costume populare și mult mai numeroși cei care aveau în familie sau nu, câte un element al costumului popular din diferite zone folclorice ale țării (Muscel, Vrancea, Dâmbovița, Covasna, Dumbrăvița, Făgăraș, Alba, Întorsura Buzăului, Dobârlău, Zăbala, Mureș, etc ) Muzica ne – a unit pe toți, în hore, sârbe și multe alte tipuri de dansuri. Atmosfera de voie bună și bună înțelegere a domnit întreaga seară. Obișnuiesc să spun că la sfârșitul unei zile, fiecare om este mai învățat, a aflat ceva nou, folositor. În acest sens, deja am conturate obiectivele următoare ale unui bal viitor (vom discuta cu toții) și vom face corecturi în modul de organizare. Oricum, după vorba românească <<dacă – i bal, bal să fie>>. Și a fost! ”– a declarat, la finalul balului, președinta Fundației, prof. ing. Maria Peligrad.

Ana Alina Costache
Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail