Elevii de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe au făcut schimb de carte cu elevii unei unități de învățământ din Hong Kong.
kiss-laszlo-maraton-povesti
. . Bibliotecarul Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe, Kiss László, a declarat vineri că schimbul de carte s-a realizat în cadrul proiectului intitulat „International Bookmarks Exchange”, al Asociației Internaționale a Bibliotecarilor Școlari, derulat anual, în luna octombrie – luna internațională a Bibliotecilor Școlare. Proiectul este implementat de mai mulți ani și la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” din municipiu, a spus Kiss László.
„Avem ocazia, în Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare, să participăm la acest proiect și să realizăm, practic, un schimb de semne de carte cu o școală din Hong Kong. Noi le trimitem elevilor acelei școli semne de carte realizate manual de către elevii noștri, iar cei de acolo ne trimit semne de carte realizate de ei, deci facem un schimb. Această acțiune se derulează în cadrul unui proiect organizat anual de către Asociația internatională a Bibliotecilor Școlare (…). În fiecare an, proiectul are o tematică, iar elevii implicați de biblioteca școlii noastre în acest proiect trebuie să realizeze semne de carte pe tema respectivă.”- a explicat, vineri, bibliotecarul Kiss László.
Potrivit acestuia, semnele de carte ale elevilor de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” au fost deja expediate în Hong Kong, iar cele din Hong Kong trebuie să sosească din clipă în clipă la Sfântu Gheorghe. El a afirmat că astfel de acțiuni sunt benefice, oferind posibilitatea de stabilire a unor relații cu biblioteci din alte colțuri ale lumii și de a cunoaște alte culture.
„Deja noi am trimis semnele noastre de carte și acum așteptăm să sosească și cele din Hong Kong. Proiectul este binevenit! Prin astfel de acțiuni, se pot stabili legături cu bibliotecile școlare din alte țări, ceea ce este benefic. Biblioteca noastră are foarte multe legături internaționale. Pe lângă faptul că facem schimb de semne de carte, facem și un schimb de cultură. În plus, ne putem propune să realizăm proiecte împreună, putem avea întâlniri online, se pot face foarte multe lucruri. Am avut și parteneri internaționali cu care am făcut schimb de scrisori, de exemplu. Se pot face foarte multe lucruri și fără să ne întâlnim față în față; putem dezvolta proiecte mari, proiecte de anvergură!” – a spus bibliotecarul Kiss László.
Elevii Liceului Teoretic „Mikes Kelemen” din Sfântu Gheorghe sunt implicați și în alte activități derulate în cadrul bibliotecii instituției. Spre exemplu, vineri, acolo a avut loc un maraton de povești. Pe parcursul a aproximativ cinci ore, elevii din ciclul liceal le-au citit povești colegilor din ciclul primar. Maratonul se desfășoară de aproximativ 10 ani, a precizat inițiatorul acestuia, bibliotecarul Kiss László.
Anul trecut, el a parcurs, pe bicicletă, peste 3.000 de kilometri, din Sfântu Gheorghe până la Haga, pentru a atrage atenția asupra rolului important pe care bibliotecile școlare, universitare și bibliotecile publice le au în societatea contemporană, pentru a schimba percepția asupra bibliotecarilor și asupra lecturii.
Kiss László a afirmat în repetate rânduri că este foarte importantă promovarea lecturii în rândul copiilor, adolescenților și că, în acest sens, este necesară utilizarea unor metode și activități interactive:
„În primul rând, problema este că tinerii zilelor noastre citesc foarte puțin. Nu au o practică în acest sens, ori dacă nu au o practică a lecturii, nu pot înțelege fraze mai complicate (…) și astfel, pot avea dificultăți la examene, pentru că, dacă nu înțeleg frazele, nu pot învăța sau nu pot înțelege cerințele din cadrul examenelor (…). În ceea ce privește promovarea lecturii în rândul copiilor și tinerilor și atragerea acestora către lectură, consider că, în zilele noastre, este nevoie de interactivitate.(…)! Putem folosi orice tehnică. Acum, cu biblioteca 2.0 (n.r.- biblioteca digitală), avem foarte multe mijloace prin care să îi atragem pe copii și tineri (…).”- a declarat Kiss László.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail