O echipă a clusterului inovativ al biomasei „Green Energy” („Energie verde”) efectuează în această perioadă o vizită de lucru în Germania, în cadrul proiectului „Biovill”, proiect prin care se urmărește sprijinirea creării satelor independente energetic.
Vizita va fi efectuată de reprezentanți ai clusterului, membri ai echipei de proiect și de către reprezentanți ai Primăriei Ghelința și ai Primăriei Estelnic- cele două localități fiind propuse pentru a fi susținute să devină independente energetic.
. . vajda-lajos-01-08„Luni (n.r.- astăzi) pleacă în Germania domnul primar de la Ghelința și cel de la Estelnic, împreună cu fostul rector al Universității Transilvania, domnul Ion Vișa și domnul Daniel Coșniță, președintele Asociației Clusterelor – cei din urmă fiind și membri în echipa de implementare a proiectului. Vor merge să vadă câteva modele (n.r. de sate independente energetic) aplicabile și după ce vin acasă, vom face o analiză, iar la sfârșitul lunii ianuarie va mai fi o deplasare în Austria, în care va merge altă echipă. Vom face apoi încă o analiză cu privire la modele de sate energetice care ar putea fi implementate la Estelnic, la Ghelința, să vedem cum putem dezvolta ideea.”- a declarat vineri, președintele clusterului „Green Energy”, Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, proiectul „BioVill” este co-finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare „Horizon 2020” și vizează sprijinirea creării satelor independente energetic în Croația, Macedonia, România, Serbia și Slovenia.
„Obiectivul proiectului <<BioVill>> este acela de a transfera și de a adapta experiența acumulată în țările în care există deja sate bioenergetice (Germania și Austria) către țările cu mai puține exemple în acest sector (Slovenia, Serbia, Croația, Macedonia și România). Proiectul stimulează dezvoltarea sectorului bioenergiei în țările țintă selectate prin consolidarea rolului biomasei la nivel local ca un factor care contribuie în mod decisiv în aprovizionarea cu energie, luând în considerare oportunitățile de absorbție existente pe piață sau de expansiunea fermierilor locali, producătorii de lemn sau IMM-uri.”- se arată pe site-ul www.biovill.eu.
„Biovill” este derulat sub forma unei colaborări între parteneri din țările vizate, precum și din Germania și Austria. Printre entitățile implicate în proiect se numără și clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” („Energie verde”), ce are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.
Vajda Lajos a precizat că proiectul a început în luna martie (a.c.) și se va derula pe perioada a trei ani.
Detalii pot fi aflate accesând site-ul proiectului, www.biovill.eu.
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail