Cea de-a patra ediţie a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, organizată de Consiliile Judeţene Covasna, Harghita şi Mureş, a fost găzduită de Centrul Artistic Transilvănean, o locaţie demnă de eveniment. Această ediţie a împlinit visele legate de eveniment: de data aceasta lista celor înscrişi a fost mult mai variată în comparaţie cu alte ocazii, majoritatea participanţilor provenind de pe plan internaţional.

var_5422Un număr mare şi anume 312 de lucrări înscrise în competiţie au văzut lumina zilei şi sub forma unui catalog, iar lucrările selectate au fost prezentate la expoziţia găzduită de Centrul Artistic Transilvănean. În cadrul evenimentului ce a avut loc miercuri, 12 octombrie, Siklodi Zsolt, curatorul bienalei, a declarat: concurenţii care s-au prezentat într-un număr foarte mare, au avut un impact pozitiv asupra calităţii. Despre tehnicile acceptate la concurs, acesta a spus că odată cu lansarea ediţiei din 2016 a concursului, au modificat şi regulamentul aplicat până în prezent şi au lăsat la latitudinea creatorilor să aleagă tehnica dorită: tehnici grafice tradiţionale sau moderne ori tehnici mixte, iar lucrările înscrise au fost reunite într-o singură categorie competițională, în categoria Grafică imprimată.

Tema Bienalei a fost una deschisă:  Ce este grafica? Este o procedură de multiplicare sau un mijloc comunicaţional complex, o metodă de imagistică specială sau doar o formă de ilustrație, este un document vizual sau o amprentă despre senzaţia vieţii? Bienala de Grafică din Ţinutul Secuiesc a oferit opţiuni de alegere şi a aşteptat răspunsuri vizuale la definițiile propuse.

Gala laureaţilor ediţiei a IV-a a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc a avut loc în sala de festivităţi a Teatrului „Tamási Áron”. Premiul oferit de Tabăra de creaţie „Zereda” i-a fost acordat polonezului Paweł Kwiatkowski şi a fost înmânat de Tordai Levente, iar premiile oferite de Colegiul Universitar Eszterházy Károly din Eger, Universitatea Maghiară de Arte Plastice şi Consulatul General al Ungariei la Miercurea Ciuc, au fost înmânate câştigătorilor – Aranyász Zita, Cristian Aurel Oprișa, respectiv Léstyán Csaba, de către consulul Farkas Balázs. În discursul festiv, consulul a subliniat faptul că, în prezent, una dintre cele mai importante sarcini este aceea de a face vizibile în Europa cultura, artele plastice din Ţinutul Secuiesc şi de a le face atractive şi pentru profesioniştii din domeniu.

Premiul Nagy Pál, înfiinţat de Consiliul Judeţean Mureş, a fost câştigat de Zenon Burdy din Canada, premiu care a fost înmânat de Kozma Mónika, consilier al cabinetului președintelui Consiliului Județean Mureş. „Noi, cei din judeţul Mureş avem numeroase valori, tradiţii şi instituţii de care suntem mândri. Suntem mulţi cei care facem eforturi multiple pentru ca judeţul Mureş să ajungă din nou pe o pistă de dezvoltare şi pentru a ne putea conecta, ca parte a Ţinutului Secuiesc, la viaţa culturală și economică a acestei regiuni. Din acest motiv considerăm important să ne prezentăm împreună la evenimentele culturale de calitate şi târgurile organizate în cadrul Zilelor Ţinutului Secuiesc, ajunse la cea a VII-a ediţie, şi, ca rezultat al muncii comune şi bine făcute, împreună cu celelalte două judeţe să putem trage învăţămintele din aceste serii de evenimente şi să găsim acele elemente-cheie care vor constitui piatra de temelie  a cooperării pe viitor.”

Premiul denumit după artistul plastic Nagy Imre, personalitate remarcabilă a judeţului Harghita, a fost câştigat de Karol Pomykała din Polonia şi a fost înmânat de directorul Direcţiei generale programe, proiecte şi achiziţii publice în cadrul Consiliului Judeţean Harghita, Zonda Erika, care a prezentat mesajul preşedintelui CJ Harghita, Borboly Csaba: „Una dintre scopurile acestei serii de evenimente este aceea de a face cunoscut valorile naturale şi culturale unui cerc cât mai larg de persoane, prin aceasta ne caracterizăm şi transmitem un mesaj tuturor celor care nu ne cunosc suficient de bine, dar doresc să afle informaţii despre noi. Prin aceasta putem face mai atractivă regiunea noastră, deoarece cultura este cel mai bun ambasador al eliminării prejudecăţilor, există deschidere din partea oamenilor, trebuie doar să ne facem cunoscuţi. În 2008, cele trei județe au visat împreună la realizarea seriei de evenimente cuprinzând programe pentru copii şi de artă, concerte de muzică clasică şi programe care reînvie tradiţiile populare, adică Zilele Ţinutului Secuiesc, iar programul a devenit, de la an la an, mai bogat. Tot mai mulţi i se alătura evenimentului, pentru că toată lumea consideră că consolidarea fondului cultural al Ţinutului Secuiesc este o sarcină a tuturor.”

Premiul judeţului Covasna a fost instituit în memoria renumitului artist plastic, Plugor Sándor. Acesta a fost câştigat de artistul de origine taiwaneză Chang Yuya şi a fost înmânat de Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, care a spus: „Dacă dorim să facem un rezumat al acestui eveniment internaţional, al celei de a IV-a ediţie a Bienalei Grafice din Ţinutul Secuiesc, putem spune că ea a luat amploare, creşte calitatea artistică a lucrărilor, iar rolul în lume al evenimentului este în creştere, deoarece, anul acesta, 507 de artişti din 41 de ţări au trimis 1237 de lucrări. . . (…) Karim Rashid, unul dintre părinţii fondatori ai designului contemporan, spune că forma inteligentă urmează funcţia. Ţinutului Secuiesc dorim să-i atribuim o formă modernă, inteligentă: vrem ca această regiune să crească din punct de vedere spiritual, pentru că convingerea noastră este că aşa cum sufletul este cel care dă viaţă trupului, tot aşa o regiune a unei comunităţi culte este cea care este capabilă fizic să faciliteze dezvoltarea.”

Premiul cel mare a Bienalei de Grafică din Ţinutul Secuiesc, ediţia a IV-a, care constă în 2000 de euro, a fost câştigat de creatorul polonez Kamil Kocurek, cu lucrarea intitulată Chamber1, executată cu tehnici mixte de gravură (gravură în cupru, ac rece, acvatinta, mezzotinta). Restul premiilor au o valoare de 1000 euro fiecare. În încheierea festivităţii de premiere a avut loc un program susţinut de formaţia  Jazzappella.

 

Sfântu Gheorghe, la 12 octombrie 2016

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail