Un volum cuprinzând reportaje despre Dalnic, satul natal al lui Gheorghe Doja, a fost lansat sâmbătă, la Centrul Cultural „Barabás Miklós” („Conacul Gál”) din localitate.
Reportajele cuprinse în volum au fost realizate în urma unei vizite de documentare la Dalnic, vizită efectuată de către opt jurnaliști – Ruxandra Hurezean, Andreea Pora, Gazda Árpád, Marius Cosmeanu, Mona Dîrțu, Liviu Iolu, Brîndușa Armanca și T. Koós Imola – în urmă cu un an, la invitația Fundației pentru Comunitate, din Cluj. Aceeași fundație a reabilitat, în urmă cu câțiva ani, Conacul „Gál” – actualul Centru Cultural „Barabás Miklós” din localitate.
Cartea a fost publicată de editura „Curtea Veche Publishing”, în varianta în limba română -„Dalnic, istorii nespuse din satul lui Doja. Reporteri în Secuime” – dar și în varianta în limba maghiară – „Dálnok felfedezése. Román és magyar újságírók Dózsa falujáról” (traducător fiind jurnalistul Csinta Samu). În curând va fi lansată și varianta în limba engleză, astfel încât să poată fi citită de cât mai multe persoane.
La lansare au fost prezenți cinci dintre autorii articolelor din volum. Evenimentul a debutat cu un program de dansuri populare prezentat de către un grup de copii din Dalnic. A urmat apoi prezentarea volumului, după care a avut loc vernisarea unei expoziții cuprinzând fotografii realizate de către Biró István, autor al ilustrațiilor din carte. Programul lansării s-a încheiat cu prezentarea unui film realizat anul trecut.
„Acum un an ne-am întâlnit aici când s-au pus semințele pentru cartea care a apărut acum (…), prin bunăvoința oamenilor din mai multe părți ale țării, jurnaliști români și maghiari, care au fost invitați aici la inițiativa Fundației pentru Comunitate (…).”- a declarat, în deschiderea lansării, primarul localității Dalnic, Bartók Ede Ottó.
„Jurnaliștii (cei opt jurnaliști- n.r.) cronicari ai prezentului, au văzut cum și-a recâștigat independența administrativă comunitatea din Dalnic, cum locuitorii acestei așezări secuiești muncesc la câmp, pentru a-și redobândi bunăstarea pierdută, din recoltele de cartofi și ceapă. Dar locul care poate fi numit <<perla Dalnicului>> și va spori notorietatea satului natal al lui Doja, este conacul <<Gál>>, restaurat și transformat de curând într-un superb centru cultural care poartă numele unui fiul al locului, pictorul Barabás Miklós.” – se arăta, printre altele, în comunicatul de presă transmis redacției noastre, de către reprezentanții editurii „Curtea Veche Publishing”, înainte de lansarea volumului.
În cadrul evenimentului dedicat lansării, președintele Fundației pentru Comunitate, Gazda Árpád, a declarat:
„Când am deschis acest centru (Centrul Cultural „Barabás Miklós” din Dalnic –n.r.), am dorit ca acesta să fie (…) pentru comunitate, să organizăm și evenimente culturale și porțile să–i fie deschise. (…) Consiliul Director al Fundației, de fapt se compune în majoritate din ziariști (…), avem relații destul de bune cu colegii de breaslă și, astfel, acum un an am invitat câțiva jurnaliști, aici, în acest loc (n.r.- la centrul cultural) și în comună și am încercat să prezentăm câteva aspecte care ar face atractivă localitatea, pentru cei care o vizitează și totodată, anumite lucruri care nu sunt atât de cunoscute. Astfel, a apărut această carte, în limba română și în maghiară. Titlul variantei maghiare este <<Descoperirea Dalnicului>>. Poate că este ciudat că are acest titlu (…), dar totuși cred că este motivat, deoarece au venit jurnaliști de la Timișoara, de la București, deci, ei înșiși au descoperit această localitate și au scris reportaje care și dumneavoastră vă oferă posibilitatea să redescoperiți localitatea, și totodată, fac atractivă localitatea pentru străinii care o vizitează”.
Detalii despre volumul „Dalnic, istorii nespuse din satul lui Doja. Reporteri în Secuime” pot fi aflate accesând www.curteaveche.ro . . .
***
Fundația Pentru Comunitate este o organizație non profit înființată la Cluj în 2008 cu scopul de a sprijini talentul, cunoașterea, solidaritatea, valorile comunitare. Printre proiectele derulate de Fundație se numără cele privind acordarea de finanțare: „MOL pentru Sănătatea Copiilor”, „MOL pentru Promovarea Talentelor”, „Premiul Mentor pentru Excelență în Educație” și nu numai.
Informații suplimentare pot fi aflate accesând site-ul www.pentrucomunitate.ro.
Ana Alina Costache