Reprezentanţii Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Centru au participat, în cursul zilei de ieri, la o întâlnire cu reprezentanţi ai industriei confecţiilor. Reuniunea a avut drept scop evaluarea intenţiei reprezentanţilor industriei de a implementa, pe viitor, inovațiile tehnologice realizate în regiune.
Județele Covasna și Harghita sunt în top, în ceea ce privește forța de muncă din industria textilă și a confecțiilor, arată un studiu întocmit de ADR Centru. Potrivit acestora, Covasna se află pe primul loc, deținând aproape un sfert din numărul angajaților din industria prelucrătoare a județului, mai precis 22%, și aproximativ 10,7% din numărul total al salariaților. De asemenea, județul Harghita deține 15% din forța de muncă angajată în industria prelucrătoare și 7,3% din numărul total al salariaților din toate ramurile economiei, după cum arată același studiu.
„Cu privire la exporturile industriei textile și a confecțiilor, Regiunea Centru realizează 16,84% din totalul exporturilor de textile la nivel național și 8,68% din toalul exporturilor la nivel regional. Se poate observa că și în cazul exporturilor, județele Covasna și Harghita au cele mai mari ponderi. În ceea ce privește totalul exporturilor județene, Covasna deține o pondere de 50,75%, iar județul Harghita deține 32,80% din exporturile județene.” – a explicat Oana Fulea, expert tehnic în cadrul ADR Centru.
În industria pielăriei activează 232 de companii, cu peste 12.000 de angajați în domeniu, și o cifră de afaceri de 1,1 miliarde de lei. Potrivit ADR Centru, industria pielăriei și fabricarea încălțămintei, la nivel regional, deține 10,9% din totalul exporturilor la nivel național.
„În 2015 cifra de afaceri a industriei pielăriei a crescut cu 20% față de anul 2010, depășind 1 miliard de lei, mai precis 21% din totalul cifrei de afaceri a industriei la nivel național. Numărul salariaților din această ramură în Regiunea Centru cumulează peste 12,5 mii de persoane, adică 22% din totalul salariaților acestui sector la nivel național. Ponderea exporturilor de produse din industria pielăriei și a articolelor de încălțăminte reprezintă 11% din totalul exporturilor acestei industrii la nivel național, cu o valoare de peste 366 de milioane de euro în anul 2015.” – a mai declarat Oana Fulea.
Analiza comparativă a regiunilor cu privire la ponderea pe care industria pielăriei o are în totalul salariaților, la nivel regional, clasează Regiunea Centru pe locul III, după Regiunile nord-vest și vest. Oana Fulea a declarat că, inițial, domeniul regional de excelență era compus doar din două ramuri: textile și confecții: „La o analiză mai amănunțită am descoperit faptul că și industria pielăriei are un potențial de dezvoltare în Regiunea Centru, și o pondere foarte importantă la nivel regional, așa că am extins această analiză. Am creat domeniul „industria ușoară” care conține toate cele trei ramuri. (…) Cele 143 de companii active în domeniul industriei textile și confecțiilor au cumulat o cifră de afaceri de 2,38 miliarde de lei, adică 15% din cifra de afaceri a sectorului la nivel național. Județul cu cea mai mare cifră de afaceri a acestui sector este județul Sibiu, care are o cifră de afaceri de 608 milioane de lei, adică peste un sfert din cifra de afaceri a sectorului realizată la nivel regional.”
În județele Covasna și Harghita, în domeniul acestei industrii lucrează aproape 27 de mii de angajați: 7,7 mii în industria textilă și 19 mii în industria confecțiilor, adică 14,75% din numărul total al angajaților sectorului la nivel național. Potrivit reprezentanților ADR Centru, dezvoltarea inteligentă a industriei ușoare, în perioada următoare, ar trebui să ia în considerare o reorientare strategică, prin mutarea accentului de la producția bazată pe volum ridicat și valoare adăugată scăzută, la producția bazată pe inovație și, în același timp, să stimuleze dezvoltarea activităților de concepție și design, prin utilizarea de materiale textile noi. Aceștia spun că firmele românești ar trebui să profite de avantajele producției de tip lohn, să-și retehnologizeze întreprinderile, să-și însușească standardele de calitate impuse de ordonator și să încerce să se facă cunoscute pe plan intern și extern. Specialiștii ADR Centru sunt de părere că lohn-ul nu ar trebui să fie decât o etapă în adaptarea firmelor la noile cerințe, însă conducerea unei fabrici din municipiu, care confecționează pantaloni, contrazice concluziile pe care aceștia le-au expus, și este de părere că lohn-ul este „un rău necesar”.
„Propunerea dumneavoastră este corectă, dar este absolut teoretică: din lohn să învățăm, dar să trecem mai departe, pentru că lohn-ul cere multă forță de muncă. În cazul fabricilor mari, fie că vorbiți la Târgu Secuiesc, sau la Odorhei, în Oradea, sau la Leineweber România, având niște capacități imense de producție, trecerea de la lohn la producție pe piață internă, de exemplu, este o încercare extraordinar de grea, și vorbim de 5% din capacități pentru care s-a găsit piață internă în producție full. Lohn-ul din păcate este un rău necesar și fabricile care au fost construite pentru acest scop, pot să existe numai așa. Vă dați seama că noi, care de la o fabrică imensă, am devenit o fabrică mult mai mică, totuși mai producem peste 1000 de bucăți exportate zilnic. (…) Fiind așa de mare catastrofa cu forța de muncă, și va fi mai rău după cum prevedem noi, încercăm peste tot să tehnologizăm, să automatizăm, ca pe cât posibil să mai încercăm să înlocuim forța de muncă. În textile, din păcate, nu se poate înlocui forța de muncă prin automatizare, numai limitat.” – a declarat directorul „LRO”, Keresztes Zoltan.
Acesta spune că în ultimii 10 ani, industria textilă din județul Covasna, unde funcționează un număr de 11 fabrici de textile, s-a redus la jumătate și că cifrele nu reflectă realitatea. Directorul „LRO” a explicat că industria textilă a rămas fără forță de muncă: „Cifrele pe hârtie arată frumos. Dumneavoastră spuneți că cifra de afaceri textile în județul Covasna crește. Trebuie să vă fac precizarea că această creștere este de fapt datorită faptului că multe întreprinderi de la „lohn” au trecut la producție full și atunci de exemplu o piesă se facturează cu 5 euro, în full producție cu 30 de euro. De acolo aveți creșterea. De asemenea, spuneți că 10% din totalul salariaților sunt încă în industria textilă, cifră care este ok, și că 51% din exporturile din județ provin din confecții, dacă mai puneți două grafice și faceți o analiză și adăugați acolo numărul de salariați în întreprinderile textile din ultimii 10 ani, și numărul de produse fizice realizate și exportate, o să vedeți că în ultimii 10 ani, industria textilă din Covasna, unde sunt 11 fabrici de textile, s-a redus la jumătate. Trendul pe care îl aveți pe hârtie arată foarte bine, este de fapt un dezastru. Știți că industria textilă a rămas total fără forță de muncă, în continuare reducem personalul, nu mai există forță de muncă deloc, și știți că impozitele și taxele locale s-au majorat la maximum posibil, deci dezavantaj după dezavantaj. (…) Ar fi bine să actualizați aceste cifre ca să vedeți dezastrul în totalitatea lui. ”
Scopul întrunirii ce a avut loc ieri, în cadrul Consiliului județean Covasna, a fost prezentarea de către reprezentanții ADR Centru a oportunităţilor de finanţare prin intermediul fondurilor europene, în cadrul Programului Operaţional Regional, firmelor din industria ușoară. Potrivit ADR Centru, la nivel național pentru acest program au fost alocate peste 8,25 miliarde de euro, din care 6,7 miliarde de euro provin din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR). Suma alocată pentru Regiunea Centru este de circa 829 milioane de euro, 690 provenind de la FEDR, la care se mai adaugă o co-finanțare națională.
. . Ioana Ardeleanu