Doi oameni de afaceri japonezi, Takagy Yasuyuki, fost preşedinte al Camerei de Comerţ Româno-Japoneze şi Matsushito Koheit, reprezentantul  uneia dintre cele mai importante firme japoneze care produce energie electrică, pe bază de biomasă, au poposit miercuri la sediul primăriei Târgu Secuiesc.

Potrivit primarului Racz Karoly, oamenii de afaceri japonezi, pe care i-a cunoscut cu ceva timp în urmă, prin intermediul preşedintelui filialei municipale a PCM Cluj, Kaiser Robert, doresc să investească în zona noastră. „Există un mare interes din partea acestor potenţiali investitori, să vândă energie electrică ieftină, produsă pe biomasă. În acest sens, încercăm să găsim un punct de colaborare, avantajos ambelor părţi, astfel că împreună dorim să depunem un proiect de finanţare, cu fonduri europene, pentru  construcţia unei centrale de producere a energiei electrice ieftine, pe biomasă”, a declarat primarul din Târgu Secuiesc.

Potrivit acestuia, până la întâlnirea din această săptămână, reprezentanţii primăriei Târgu Secuiesc au fost, „în vizită de documentare”  la mai multe companii româno-japoneze din Bucureşti, şi, la rândul lor, au avut parte de câteva vizite din partea reprezentanţilor acestora.

Primarul Racz Karoly

Racz Karoly a precizat că implementarea acestui proiect ar fi benefică oraşului, deoarece s-ar crea noi locuri de muncă, şi, totodată, energia electrică produsă poate fi furnizată comunităţii, pentru termoficare.

Construirea centralei de producere a energiei electrice, împreună cu partenerii japonezi,  este a doua iniţiativă a lui Racz Karoly, de producere a „energiei verzi”, în „oraşul breslelor”. Astfel, în urmă cu mai bine de un an, acesta avea în plan să construiască o centrală termică care să funcţioneze cu biomasă, în parcul industrial din oraş, împreună cu un investitor din Ungaria. „Dacă la producerea energiei utilizăm deşeurile din industria lemnului, ramurile de copaci provenite din toaletarea  copacilor şi energia geotermală,  mediul înconjurător va fi mai curat iar oamenii vor avea posibilitatea să facă economii la bugetul propriu”, declara, la acea vreme, primarul din Târgu Secuiesc.

Dar, „socoteala din târg nu s-a potrivit cu cea de-acasă” – (apartenerilor maghiari-n.red) – astfel că implementarea proiectul a eşuat.

Îmbucurător este faptul că primarul nu se lasă cu una, cu două, ci caută alte soluţii viabile care să ducă la îmbunătăţirea vieţii locuitorilor oraşului pe care îl conduce.

Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail