Peste 30 de echipe din județ, dar şi din Ungaria au participat sâmbătă la „Parada cârnaţilor” şi Festivalul verzei, evenimente gastronomice derulate anual, la Sfântu Gheorghe, de către Asociația Întreprinzătorilor Mici și Mijlocii din județul Covasna (ASIMCOV), și partenerii săi. Echipa „Mesagerul de Covasna” a participat de această dată la concursul de preparat cârnaţi, obţinând diplomă de participare din partea organizatorilor, dar şi un premiu special din partea „ . . Clubului cârnaților din Orosháza.”
Anul acesta, cele două evenimente gastronomice – „Parada cârnaților” și Festivalul verzei au fost organizate în aceeași zi, ci nu ca în anii anteriori, în zile diferite, în centrul orașului. Derulate sub formă de concurs, manifestările au adus la start, în total, 35 de echipe, a declarat directorul executiv al ASIMCOV, Vajda Lajos.
„La Parada cârnaților și la Festivalul verzei – de anul acesta – au fost 35 de echipe, în total. Patru dintre acestea au venit din Ungaria, iar restul, de aici, din zona noastră, din județ. Au fost echipe care au participat la ambele concursuri, deci, cam 12 echipe au participat la Festivalul verzei și cam jumătate au concurat și la <<Parada Cârnaților>>”- a declarat Vajda Lajos.
Acesta a menționat că „Parada cârnaților” – ajunsă la cea de-a XIV-a ediție, este inspirată de Festivalul Cârnaților derulat anual la Békéscsaba și că deși la evenimentul gastronomic de Sfântu Gheorghe nu se înscriu atât de multe echipe ca în Ungaria, manifestarea își atinge scopul: acela de a promova gastronomia locală și turismul, atrăgând an de an, concurenți și turiști din țară și nu numai.
„Modelul a fost preluat din Ungaria, de la Festivalul Cârnaților din Békéscsaba, în schimb acolo, evenimentul s-a dezvoltat foarte, foarte mult, cu toate că Békéscsaba nu este mai mare decât Sfântu Gheorghe. M-aș fi așteptat ca pe parcursul celor 14 ani, (numărul participanților la Parada Cârnaților din Sfântu Gheorghe- n.r) să crească, să ajungă la cel puțin 200- 300 de echipe. De-a lungul timpului, am schimbat locația, dar și perioada evenimentului. La început am organizat <<Parada cârnaților>> – primăvara, iar de câțiva ani, organizăm festivalul toamna și este mult mai bine, toamna, deoarece cârnații se potrivesc mai bine acestui sezon.”- a spus directorul executiv Vajda Lajos.
Potrivit acestuia, Festivalul verzei, organizat la Sfântu Gheorghe, de cinci ani, este inspirat de un eveniment similar, derulat în Praid.
„De cinci ani, organizăm și Festivalul verzei. În Praid am văzut (un eveniment similar –n.r.). Într-un an, cei din Praid au renunțat, am preluat noi modelul, cei din Praid au revenit asupra deciziei și astfel se organizează și la Praid Festivalul verzei, dar îl organizăm și noi. Eu sunt adeptul ideii că dacă pornim ceva, trebuie să fim consecvenți, chiar dacă într-un an avem rezultate mai bune și în alți ani, mai puțin bune. După părerea mea, vremea a ținut cu noi, au fost foarte mulți vizitatori, locația a fost bună – a fost ideală pentru 35-40 de echipe (…). Eu cred că după această ediție, interesul va fi mult mai mare și cred că dacă ne vom apuca din luna ianuarie să promovăm acest eveniment, vor fi participanți din județele limitrofe, dar și din Ungaria sau poate și din alte țări (…).” – a declarat Vajda Lajos.
Cele două evenimente gastronomice au fost organizate în cadrul „Zilelor Întreprinzătorilor” – derulate de ASIMCOV, în contextul aniversării a 20 de ani de la înființarea Asociației și împlinirii a 10 ani de la înființarea Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe.
„Am încercat să căutăm legătura între tot ce a realizat ASIMCOV (n.r. – de-a lungul timpului). În cadrul ASIMCOV am început să ne ocupăm de organizarea <<Zilelor Întreprinzătorilor>>, acestea s-au desfășurat în fiecare an, toamna; ne-am apucat să organizăm și evenimente gastronomice, am inițiat înființarea Ordinului Cavaleresc Gastronomic, care este un Ordin de național (…), Ordin ce are peste 200 de membri, (…) și organizăm evenimente și asigurăm jurizarea evenimentelor gastronomice din județ (…). Este foarte important să promovăm gastronomia locală. Gastronomia specifică este extraordinară și poate să fie un lucru pozitiv la nivel național (…). Consider că dacă vin oamenii cu plăcere la un asemenea eveniment, scopul a fost atins. Acesta este cel mai important lucru! În cadrul acestor evenimente ne axăm pe voie bună, prietenie, înțelegere (…)! Eu zic că am fost la înălțime și anul acesta!” – a spus directorul executiv al ASIMCOV.
Èchipele participante
Startul celor două festivaluri gastronomice a fost dat dimineaţă, când echipele, formate din maxim patru membri – reprezentanți ai diverse instituții, organizații nonguvernamentale și nu numai – au început să sosească. Conform informațiilor oferite de membrii ASIMCOV, la Parada cârnaților au participat următoarele echipe: „Incubator I”, „Incubator II”, „Banca Transilvania”, două echipe din partea „Clubului cârnaților din Békéscsaba”, echipa „Clubului cârnaților din Orosháza”, echipa „Mesagerul de Covasna”, echipa Teatrului „Andrei Mureșanu”, echipa „PNL Covasna”, echipa Liceului tehnologic „Constantin Brâncuși”, intitulată „Maeștrii cârnaților”, echipa Primăriei Vâlcele, echipa Primăriei Zăbala, echipa „Ordinul Cavaleresc Gastronomic din Surcea”, Asociația femeilor din Târgu Secuiesc, echipa „Sepsi Nagyik”, echipa „Szockolb-Ászok”, echipa „Cukik”, echipa „Mester Séfek”, echipa „Duna Delta Vándorai”, echipa „Négyes Fogat”, echipa „Őrangyalok” și echipa „Dunapack Rambox”. La Festivalul verzei a participat: echipa „Incubator”, echipa „Clubul Cârnaților din Orosháza”, echipa „Cukik”, echipa „Mester Séfek”, echipa „Duna Delta Vándorai” („Hoinarii Deltei Dunării), „Négyes Fogat”, „Két Kupica”, Asociația „Pokolsár”, echipele intitulate „Nyolcasfogat”, „Pódium”, „Sepsi Nagyik”, „Junior Business Club”.
În rețetar: ingrediente specifice, voie bună și creativitate
După ce au preluat materialele oferite de organizatori, concurenții au pregătit mesele de lucru şi au aşezat pe acestea decorațiuni, ornamente, care mai de care mai creative și atrăgătoare și bunătăți aduse de acasă, pentru că, după cum se anunțase prin regulament, nu doar gustul şi aspectul preparatelor urmau să fie punctate, ci şi pregătirea ingredientelor şi decorarea mesei (aspectul, decorarea mesei, folosirea de produse tradiţionale, originalitate). De asemenea, a contat și ţinuta echipei, organizarea, buna dispoziţie.
Echipele s-au apucat, apoi, de prepararea cârnaților și/ sau a mâncărurilor pe bază de varză, folosind ingrediente și rețete proprii.
Fie că au participat pentru prima dată, fie că au participat și în anii anteriori la aceste concursuri gastronomice, echipele au inclus în rețetar, pe lângă ingredientele specifice, voie bună, creativitate și suflet, după cum au spus chiar unii concurenți.
La eveniment a participat şi echipa „Mesagerul de Covasna”, care a așezat pe masă: cozonac, tartă cu ficat, cremșnit fără foi, palincă și vin, toate pregătite cu o seară înainte, dar și aranjamente florale în dovleac și în varză. Cârnații au fost preparați la fața locului, după rețeta tradițională.
„Anul acesta am venit, ca și în anii anteriori, cu multă bucurie, să fim alături de colegii noștri! Ne bucurăm că sunt echipe frumoase (…)! Pentru cârnați am folosit ingredientele specifice, dar și foarte mult suflet și foarte multă iubire! (…).” – a declarat directorul ziarului „Mesagerul de Covasna”, Maria Crețu Graur.
Echipa Liceului „Constantin Brâncuși” din municipiu (formată din elevi, aceștia fiind însoțiți de către doi profesori), a pregătit cârnații după folosind ingrediente specifice, dar și un ingredient special:
„Echipa este formată din elevi ai clasei a 10-a și din clasa a 12-a (…). Cârnații noștri conțin carne tocată, usturoi, cimbru, coriandru, nucșoară, ienibahar, boia de ardei, piper, sare și mult suflet de copil – acesta este ingredientul special. Ne –am simțit foarte bine! Ne-am distrat, am lucrat în echipă!” – a spus reprezenta Liceului „Constantin Brâncuși”, Alexandra Vîlcan, elevă în clasa a X-a. Participarea echipei a fost posibilă prin sponsorizarea ASIMCOV.
Partidul Național Liberal (PNL) a pregătit un cârnat care combina gustul dulce cu cel picant.
„Anul acesta avem o echipă tânără, formată din doi economiști și doi juriști. Ne-am străduit să aducem o rețetă proprie, ne-am consultat, am avut ornamente foarte frumoase, în culorile PNL. Am vrut să arătăm că și noi suntem la fel ca și ceilalți, și chiar dacă facem politică, ne pricepem la multe lucruri, avem familie, iubim oamenii. Ne-a făcut mare plăcere să participăm. Personal, sunt pentru prima dată la acest concurs (…). Produsul nostru este special: este un cârnat care pornește de la dulce, apoi e ușor picant, mult mai picant și ajunge să fie foarte picant (…). E un eveniment interesant, e un lucru bun pentru Sfântu Gheorghe, a fost foarte drăguț să comunicăm cu oamenii, să vină, să ne vadă, să ne întrebe. La început, aveam o teamă, credeam că vor fi reticenți la echipa noastră, dar toată lumea a fost foarte deschisă! Am venit și cu mâncăruri și produse speciale, am avut decorațiuni de toamnă și toate au fost în culorile galben și albastru (…).”- a spus consilierul local PNL, Mirela Bucur.
Componentă a echipei PNL, membră a partidului, Corina Bote a participat pentru a șaptea oară la „Parada cârnaților”, și a opinat că ediția actuală i-a plăcut mai mult decât edițiile anterioare:
„Anul acesta mi s-a părut mult mai frumos evenimentul, atât pentru faptul că a fost organizat în aer liber, cât și pentru faptul că a fost mult mai ușor să preparăm cârnații, deoarece am primit carnea gata tocată. A fost foarte multă lume și i-am primit pe toți cu drag! În anii anteriori veneam cu două echipe – una compusă din tineri și cealaltă – din seniori. Anul acesta am venit cu o singură echipă din partea PNL, pentru că avem o nouă rețetă! Ne dorim să participăm și la edițiile viitoare, pentru că este deja o tradiție (…)!”- a spus Corina Bote, consilier în Parlament.
Vizitatori din afara județului
Vizitatorii au sosit încă de dimineață la eveniment. Oaspeţii cu care am discutat ne-au spus că evenimentul a fost unul reuşit şi că își doresc să revină la astfel de manifestări.
„Particip prima dată la aceste evenimente. Este o atmosferă extraordinar de plăcută! Ar trebui mult mai mult mediatizate. Se știe foarte, foarte puțin, în afara județului, de aceste festivaluri gastronomice, care nu numai că sunt un festin gastronomic, ci și un festin vizual și ca atmosferă (…). Am participat și la Festivalul preparatelor la ceaun, derulat anul acesta la Covasna – tot ca și turist, adică tot în vizită. Aș putea spune că acolo, datorită faptului că toate preparatele au fost la ceaun, cu foc deschis, atmosfera a fost mult mai apropiată de ideea de festival gastronomic la ceaun. Ne dorim să venim și la anul, dar nu ca și concurenți, pentru că la ce concurenți am văzut, la ce nivel se prezintă concurenții, mai trebuie mulți ani de bucătărie până ca eu să îi ajung!”- a declarat, sâmbătă, domnul Filip, sosit de la București, pentru a lua parte la Parada cârnaților și Festivalul verzei.
„Suntem pentru prima oară în Sfântu Gheorghe. Am aflat de la radio despre acest eveniment! Mi se pare interesant! (…) Am înțeles că sunt multe festivaluri în județul Covasna. Noi suntem de loc din Constanța, ne-am mutat de curând în Brașov. Suntem pentru prima dată aici, în Sfântu Gheorghe și vom mai veni, cu siguranță!” – ne-au spus alți doi turiști.
***
După încheierea timpului alocat pentru preparare, membrii juriului au ales câștigătorii celor două festivaluri – concurs.
Echipele au primit diplome de participare.
La Festivalul verzei, premiul I a fost obţinut de echipa „Cuki Szakacsok”, al doilea – de către echipa „Mester Séfek” și al treilea – de către echipa Asociației „Pokolsár”, iar la „Parada cârnaților”, premiul I a fost obținut de către echipa „Négyes Fogat”, al doilea – de către echipa „Cuki Szakacsok”, iar al treilea, de către echipa „Hoinarii Deltei Dunării”. Echipa „Mesagerul de Covasna” a obținut un premiu special din partea echipei „Clubul cârnaților din Orosháza”.
„Clubul cârnaților din Orosháza” a câștigat, de asemenea, un premiu special. La fel și o echipă din Békéscsaba.
Organizatori principali ai „Paradei cârnaților” și „Festivalului verzei” au fost: Asociaţia întreprinzătorilor mici şi mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Ordinul Cavaleresc Gastronomic „Transilvania” și Asociația Unităţilor de Alimentaţie Publică Sfântu Gheorghe „SVESZ”.
Târg de toamnă
La acest sfârșit de săptămână, la Sfântu Gheorghe a avut loc Târgul de Toamnă, devenit deja tradiţie, la care au participat mici producători şi meşteşugari tradiţionali.
Programul a cuprins diverse manifestări, printre care ateliere cu diverse tematici, activități pentru copii, spectacole.
Târgul a fost organizat de către Primăria Municipiului Sfântu Gheorghe, împreună cu Casa de Cultură „Kónya Ádám” din municipiu.
Ana Alina Costache