Sindicaliștii din Sănătate se pregătesc de greva generală. Aceștia se vor aduna în fiecare zi de marți, timp de o lună, pentru a protesta în fața Ministerelor după ce în urma discuţiilor cu ministrul Muncii şi cel al Sănătăţii nu s-a ajuns la o înţelegere pe marginea salariilor personalului tehnic administrativ din spitale.

Peste 200 de angajaţi ai departamentului admistrativ din sistemul sanitar și-au strigat marți nemulţumirile în faţa Ministerului Muncii. Demonstraţia a fost doar începutul protestelor de amploare anunţate de cea mai mare federaţie sindicală din sănătate. Într-o conferință de presă ce a avut loc ieri, președintele Sindicatului Sanitas Covasna, Vasile Neagovici a declarat că membrii sindicaliști au început deja strângerea de semnături în vederea declanșării grevei generale la finalul lunii octombrie, în cazul în care lucrurile nu se vor schimba. Între timp, sindicaliștii organizează acțiuni de protest în fața Ministerelor și spun că nu se vor opri până când nu le vor fi ascultate nemulțumirile.

vasile-neagovici-1„În luna iulie a apărut Ordonanța de Urgență nr. 20, (…) deși fusese asumat cu fostul ministru al Sănătății, dl Cadariu, că vom elimina aceste inechități cu o rapiditate mare. Discuțiile au fost aprinse. După ce a fost publicat actul normativ, la prima citire a existat acel entuziasm, la o a doua citire entuziasmul s-a redus, iar la a treia citire a actului normativ, pentru multe categorii  a fost o mare dezamăgire. Această Ordonanță (…) ce nu a permis o salarizare uniformă și echitabilă în sistemul sanitar, trebuia să aducă toți colegii noștri din unitățile sanitare la același nivel de salarizare. Că este medic, că este asistent, că este personal TESA, sau altă categorie, auxiliar sanitar. Ordonanța a corectat lucrurile în ceea ce privește salariul de bază, diferențele care existau între sistemul clinic și cel neclinic, sau cei care erau la clinic și din anul 2008 nu au beneficiat de acea creștere la maxim prevăzută de Ordonanța 14, respectiv Spitalul județean, Direcția de Sănătate Publică (DSP), și Centrul de Transfuzii (CT), care nu erau salarizați la maxim. Salariul de bază a crescut dar nu s-a vorbit și de sporurile specifice, în ce bază se vor calcula acele procente. Practic Ordonanța aduce colegii de la spitalul județean, cei din Centrul de Transfuzii și din DSP la maxim, adică la nivelul colegilor din serviciul de ambulanță sau din Spitalul de Cardiologie, dar baza de calcul a acelor sporuri specifice rămâne în continuare cea pe care ei au avut-o și anterior. Astfel rezultă astăzi, după așa-zisa rezolvare a inechităților, o diferență de cel puțin de 200 de lei la sistemul medical care lucrează într-o secție cu spor specific de 15%, dar sumele cresc mult mai mult pentru salariații care lucrează în secții unde sporurile de condiții sunt mult mai mari, adică până la 100%.” – a explicat liderul Sanitas Covasna, Vasile Neagovici.

Acesta mai spune că diferențele salariale între personalul angajat în diverse instituții, pe funcții cu atribuții similare, sunt în continuare foarte mari, ajungând chiar și până la 1000 de lei. Liderul sindical dă vina, pe de-o parte, pe ministrul Muncii care, potrivit acestuia, „nu a avut curajul să creeze o discriminare” față de restul angajaților din sistemul bugetar.

„Aceste funcții comune bugetare, personalul TESA, erau reglementate în legea salarizării unitare pentru toți bugetarii și practic nu a vrut să-și asume o creștere pentru personalul TESA din spitale, în defavoarea celor din învățământ, cultură, sănătate sau alte categorii. De asemenea, lipsesc funcționarii publici din cadrul DSP-urilor, personalul contractual la nivel clinic a fost adus la un nivel maxim odată cu Ordonanța 20, în vreme ce funcționarii publici au rămas cu o diferență foarte mare. Un inspector – medic primar, în comparație cu medicul primar – personal contractual din DSP – uri are o diferență salarială în minus de aproximativ 1000 de lei, la aceeași muncă sau poate o responsabilitate mai mare. (…) Lipsește de asemenea personalul unde noi nu avem reprezentare la nivelul județului dar suntem reprezentativi ca Federație, întreg personalul din asistența socială. Și se cunoaște că acolo sunt cele mai mici salarii, astăzi, în rândul bugetarilor, adică ultimii și pentrultimii sunt cei din administrația locală, sunt excluse de asemenea medicina școlară, creșele, toate categoriile profesionale. Mai mult, au fost foarte multe discuții și multe lucruri care nu aveau nicio fundamentare, pe care le-am avut la nivelul Ministerului, respectiv schimbarea modalității de plată, dar și a programului de muncă în ceea ce privește efectuarea gărzilor de către medici. S-a ajuns la un compromis, ulterior după apariția Ordonanței 20, pe data de 31 august apare o nouă Ordonanță de Urgență, respectiv Ordonanța nr.43 care stabilește ca începând de la 1 octombrie medicii să fie plătiți la un tarif crescut, cu aproximativ 75-80%, am făcut noi calculele la nivelul județului, la noul salariu de bază al fiecărui medic beneficiar al creșterii din Ordonanța 20.” – a mai declarat Vasile Neagovici.

Acesta mai spune că există multe aspecte neclare și că articolele de lege se bat cap în cap. Mai mult, liderul sindical spune că în ceea ce privește timpul obligatoriu de odihnă al medicilor, după efectuarea gărzilor din spitale, stabilit printr-un proiect de lege, nu ar putea fi respectat în multe dintre unități întrucât nu există personal suficient. Neagovici a subliniat că malpraxisul poate apărea în orice moment atunci când un medic este obosit, și că trebuie găsite soluții.

„Practic fiecare medic într-o unitate publică va avea două contracte: un contract de muncă în ceea ce privește norma de bază, și de asemenea, un contract cu timp de muncă parțial, pentru efecutarea gărzilor în spitale. Ne-am bucurat pentru că le cresc veniturile medicilor, dar încă un ordin care să stabilească o metodologie de organizare a programului de muncă, a timpului de odihnă nu a apărut, încă. Am lucrat și acolo, am trimis propuneri, pentru că dintr-un proiect care a fost în dezbatere publică, dar astăzi încă nu este aprobat, apăreau niște ciudățenii la care noi ne-am revoltat. Ne spun că după 24 de ore de muncă medicului trebuie să i se asigure în mod obligatoriu o perioadă de odihnă de minim 24 de ore. Întrebarea noastră a fost, în spitalele orășenești de regulă, și m-am gândit aici la noi la Baraolt, dar și la Spitalul de Cardiologie cu cele două secții exterioare, Întorsura Buzăului și Covasna, și chiar și la Târgu Secuiesc, pe multe specialități există doar un singur medic. Dacă eu îl trimit după gardă acasă să se odihnească, ce se va întâmpla cu pacienții internați la un moment dat la acea secție sau compartiment de specialitate? Cine le va asigura supravegherea, controlul zilnic și toate investigațiile necesare? Mai mult, există și o interdicție care zice că în acele 24 de ore medicul respectiv nu are voie să desfășoare activități în mediul privat, bănuiesc că vor să spună. (…) Apare o excepție, care de fapt este lucrul care ne-a revoltat cel mai mult, care spune că medicul, în baza cererii individuale adresate conducătorului instituției, poate să își depășească acel program de 24 de ore. Adică la un moment dat spune în articol că este obligatoriu să îi asiguri 24 de ore timp de odihnă, că nu are voie să desfășoare activități medicale într-o altă unitate publică sau privată, și există o excepție, ca la cererea lui individuală să poată să continue activitatea și peste cele 24 de ore. Noi am întrebat care va fi statutul lui în acele ore, pentru că se află în afara duratei de muncă pe ambele contracte, cum va fi remunerat? Eventual să facă muncă de voluntariat, cred că asta își doresc ei, să rămână medicul 4-5 ore, să își consulte pacienții, pentru că va avea o mare răspundere, dar nu va avea niciun statut în acel spital. Nu mai discutăm de erori, de malpraxis, de situații care pot apărea oricând.” – mai explică acesta.

Potrivit președintelui Sanitas Covasna, în medie, în fiecare unitate din sistemul sanitar al județului nostru, personalul TESA reprezintă aproximativ 15% din totalul personalului angajat.

„Într-un spital de 500 de salariați, în jur de 45 de angajați sunt personal TESA. Deci din circa 2300, undeva la 300 de salariați sunt în aparatul TESA. Dar nemulțumirile cresc și la medici pentru că nu li se dă sporul corespunzător cu cel al colegilor lor care au fost plătiți în anul 2008 la nivel de salarizare maxim, pentru că discriminarea se îndreaptă doar către salariul de bază, nu și la sporurile specifice. Sunt nemulțumiți și asistenții medicali, pentru că sistemul de salarizare din sănătate, prin excepție de la toate sistemele bugetare, are două anexe, două sisteme de salarizare. Este sistemul de salarizare perpetuat din anul 2007 pentru anumite timpuri de spitale, fie ele județene, clinici, monospecialități, servicii de ambulanță, unde ei au considerat că complexitatea actului medical este mai mare, iar spitalele orășenești, municipale și comunale – care bănuiesc că în anul 2011 au fost închise toate – erau la o altă anexă, numărul 2, cu un alt sistem de salarizare mai redus.” – a precizat Vasile Neagovici.

Acesta a subliniat, de asemenea, că un asistent medical cu vechime de 20 de ani primește un salariu de bază de 2.140 lei, pe când colegii săi din sistemul de sănătate clinic primesc un salariu de 2.711 lei, diferența fiind injustă având în vedere că și unii și alții ar practica aceleași metode iar munca depusă ar fi aceeași: „Un medic primar de la Baraolt are un salariu de încadrare de 4.230 lei (…) iar medicul dintr-un spital de nivel clinic asimilat, Spitalul județean, Cardiologia sau Serviciul de Ambulanță, are 5.320 de lei. Este o diferență prea mare. (…) Aceste salarii pentru medici au crescut de la 1 august pentru că ele au fost mult mai mici. (…) Nu mai există spor de vechime în sistemul medical, salarizarea este împărțită pe cinci gradații, echivalentul fostului spor de vechime. Sporurile specifice se calculează la salariul avut în luna decembrie a anului 2008, care se înmulțește cu un procent de 25%, ca un efect al creșterii de anul trecut odată cu Ordonanța nr. 35. Practic, sporul specific se calculează la un salariu imaginar.”

. . „În proporție de 40% inechitățile au fost rezolvate, însă au fost create altele…”

Liderul Sanitas Covasna a precizat că sindicaliștii au solicitat Ministerului Sănătății în mai multe rânduri să vină cu interpretări clare ale actului normativ, însă fără succes: „Am solicitat puncte de vedere la Ministerul Sănătății, toată luna august am încercat să purtăm discuții cu ei, au fost mai multe runde de discuții, și la Guvern, și la Ministerul Muncii și al Sănătății. Joia trecută ne-am întâlnit, toți, în Consiliul Național, i-am invitat pe cei doi miniștri direct responsabili: pe cel al Muncii și cel al Sănătății, în speranța că vor veni cu propuneri de rezolvare la cele solicitate de noi. Ne-au spus: <<Aceștia au fost toți banii, noi nu mai facem nimic.>> (…) În data de 15 septembrie ne-am hotărât că este momentul să reluăm șirul protestelor față de actualul Guvern, față de cei doi miniștri, și față de ministra Finanțelor, pentru că ea este cea care a limitat mereu cheltuielile în domeniul sănătății.”

Principalele revendicări de această dată ar fi extinderea contractului colectiv de muncă în sectorul sanitar, la nivelul întregului sector de activitate; corectarea discriminărilor salariale produse de OUG nr. 20/2016 și OUG 43/2016, respectiv includerea în prevederile Ordonanțelor a tuturor categoriilor de personal, calcularea sporurilor și a altor drepturi salariale la salariul de bază actual, conform ultimului act normativ, și reașezarea valorică a salariilor pentru unitățile clinice și neclinice; dar și promovarea unei legi a salarizării, specifice sectorului sanitar și al asistenței sociale, pornind de la principiile legii 284/2010 – legea salarizării bugetarilor, care potrivit acestora nu a fost aplicată niciodată.

„Doi ani de zile am solicitat Guvernelor să aplice acea lege, bună, rea, pentru că apar aceste diferențieri în funcție de experiență și vechime. Astăzi, statul nu are atâtea resurse să aplice acea lege. Mai mult, mereu ne-au spus că există îngrădiri financiare pentru că suntem toți în aceeași oală, adică bugetarii. Acel buget „cheltuieli de personal” din întreg bugetul pe un an al statului, are niște îngrădiri pentru că sunt niște lucruri asumate cu fonduri europene. Am spus atunci: nu ar fi o soluție să ieșim noi, cei 200 de mii de salariați din Sănătate, din rândul bugetarilor? Motivând faptul că majoritatea din cei 200 de mii, adică 160 de mii de salariați sunt plătiți din fondul de asigurări sociale, adică de la Casele de Asigurări de Sănătate. (…) Atunci rămân cu 200 de mii mai puțini bugetari și poate statul se va putea încadra în acele limite.  Riscul major este ca în următorul pas, cei din învățământ să spună că vor și ei o lege a salarizării în învățământ, iar cei din administrație vor încerca și ei să speculeze, dacă vor reuși, și ne întoarcem la situația anterioară.” – mai spune Vasile Neagovici, care a menționat că o lege a salarizării unitare, în forma la care aceasta era în 2010, nu se poate aplica în sistemul bugetar, pentru că nu există suficiente resurse.

„Vrem actul normativ înainte de alegeri!”

Pentru a se evita eventualele suspiciuni de „pomană electorală”, sindicaliștii spun că vor cu orice preț actul normativ înainte de alegerile Parlamentare din luna decembrie: „Promisiuni au fost, unele au fost rezolvate, dar cel puțin actualii doi miniștri pe care i-am pomenit ni s-a spus după mai multe rânduri de întâlniri că nu mai au ce face, că nu mai au bani, că ei atât au avut și au mai împărțit din puținul acela, și că ne-au dat nouă cel mai mult. Au mai venit și cei din învățământ și au mai cerut când ni s-a dat nouă. În prima etapă această ordonanță trebuia să aducă niște eliminări de inechități din sistemul sanitar, s-au trezit și colegii din învățământ, cele două federații mai mari, au sărit pe ministrul Muncii, au existat iarăși niște discuții și au fost și ei incluși în ordonanță, dar nici la ei nu au rezolvat problemele.”

 „Vom protesta în fața deputaților și senatorilor, dacă vor mai fi acolo, fie le vom mulțumi, fie le vom cere să plece mai repede.”

În data de 19 septembrie sindicaliștii au început strângerea semnăturilor necesare în vederea instituirii grevei generale, acțiune care va continua până pe data de 15 octombrie, potrivit liderilor sindicali. La nivel național, Federația are nevoie de minim 60.000 de semnături pentru a putea demara greva generală. Neagovici spune că la nivelul județului Covasna se vor strânge cel puțin 1.500 de semnături, însă personalul medical din sfera privată nu va fi inclus. Acesta a precizat că Sanitas și-a stabilit un calendar de măsuri și proteste premergătoare grevei generale, conform căruia în fiecare zi de marți va fi organizată câte o acțiune.

„Vom avea în paralel acțiuni de protest, una a debutat marți în fața Ministerului Muncii. Avem un calendar, în fiecare zi de marți timp de patru săptămâni vom protesta. Săptămâna viitoare va fi protestul la care vom participa și noi ca organizație județeană, alături de alți colegi, la București, în fața Miniserului Finanțelor Publice, cu 50 de membri. Am fost autorizați să participăm cu câte 200 de membri la acțiunile de pichetare a celor trei Ministere. În data de 4 octombrie va fi un protest în fața Ministerului Sănătății, o pichetare de două ore, între orele 11:00 și 13:00, iar ultima acțiune de protest ne propunem să aibă loc în data de 11 octombrie, în fața Palatului Parlamentului, adică în fața deputaților și senatorilor, dacă vor mai fi acolo. Fie le vom mulțumi, fie le vom cere să plece mai repede.” – a mai declarat președintele Sanitas Covasna.

Liderul sindical spune că aceștia au solicitat sprijin inclusiv Comisiei de Muncă și Comisiei de Sănătate din cadrul Camerei Deputaților, care s-au arătat deschise în a-i sprijini, ca o soluție în cazul în care Guvernul nu va susține demersurile propuse de aceștia: „Am apelat în paralel și la parlamentari, care erau foarte încântați că ne pot ajuta. (…) S-au arătat deschiși să ne rezolve toate problemele semnalate de noi, dacă vor fi și sustenabile aceste măsuri. (…) Pentru aceste demersuri continuăm să purtăm discuții cu cele două Comisii. Poate o rezolvă Parlamentul până își termină sesiunea. Am hotărât ca în ultima zi de marți să mergem acolo, fie îi înjurăm, fie îi felicităm că ne-au ajutat cu rezolvarea unor probleme de natura discriminărilor din sistemul de salarizare.”

Dacă lucrurile vor merge la fel de prost, sindicaliștii plănuiesc ca în data de 12 octombrie să organizeze o grevă japoneză, continuând în data de 19 octombrie cu declanșarea unei greve de avertisment, și întreruperea activității timp de două ore, iar în ultima instanță aceștia vor declanșa greva generală pe termen nedeterminat.

„Dacă lucrurile în această perioadă de aproximativ o lună și jumătate nu vor fi în favoarea revendicărilor salariaților, în data de 31 octombrie vom declanșa grevă generală pe perioadă nedeterminată. (…) E suficient să se oprească policlinica două ore la un spital județean și se crează un val de nemulțumiri și o situație total nefavorabilă pentru pacienți. Nu ne dorim acest lucru dar vom vedea care va fi soluția pentru acel posibil eveniment nedorit.” – a mai spus Vasile Neagovici.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail