Românii sunt atrași în județul Covasna cu oferte de weekend la castele și conace, precum și cu experiențe unice cu meșteșugari autentici. Platforma web care conține date privind oferta turistică a județului Covasna a fost lansată luni, la București.

zilele-turismuluiPotrivit Biroului de presă al Consiliului județean Covasna, în cadrul evenimentului „Covasna, pur și simplu fabulos”, organizat la București, Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna a lansat, pe data de 19 septembrie, website-ul de promovare turistică a județului – 

 

www.ViziteazaCovasna.ro și câteva pachete turistice destinate celor care doresc să exploreze potențialul turistic al județului. Turiștii au la dispoziție peste 10 pachete de vacanță în județul Covasna, în funcție de activitățile pe care și le doresc, o parte dintre acestea deja fiind afișate pe site, iar altele fiind disponibile la cerere.

„Covasna are peste 160 de conace și castele, unele intrate în circuitul turistic ca hoteluri, pensiuni sau muzee, iar altele urmând a fi restaurate, atât din inițiative private, cât și de Consiliul județean Covasna.” – se arată intr-un comunicat de presă al Consiliului județean Covasna.

Conform aceleiași surse, județul nostru ar avea nu mai puțin de 1000 de izvoare de ape minerale, cu proprietăți curative, folosite în zonele de relaxare și SPA ale hotelurilor din județ. Pachetele turistice conturate de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului în județul Covasna includ vizite la meșteșugari, excursii în natură, cursuri de echitație, mese cu preparate tradiționale din Transilvania sau activități de aventură, în funcție de preferințele celor care aleg să viziteze „Ținutul Conacelor”.

Evenimentul de lansare a paginii web de promovare a județului Covasna și de prezentare a pachetelor turistice s-a desfășurat la Institutul Maghiar „Balassi” din București. Potrivit sursei anterior menționate, costurile aferente organizării evenimentului au fost suportate de Asociația pentru Dezvoltarea Turismului înm județul Covasna, iar de promovarea și organizarea propriu-zisă s-a ocupat, din proprie inițiativă, Asociația Travdel Focus, al cărei fondator este Răzvan Pascu. Acesta a declarat că județul Covasna „are toate atu-urile unei destinații turistice importante”: „Turismul înseamnă zâmbete și experiențe autentice, oameni și locuri frumoase și asta încercăm să arătăm prin proiectele Asociației Travel Focus. Covasna are toate atu-urile unei destinații turistice importante: de la spațiile de cazare speciale, la facilități precum SPA și tratament, și nu în ultimul rând, la experiențele pe care le oferă. Pachetele turistice create reflectă tocmai diversitatea acestui județ și sper ca românii să aleagă Covasna în număr din ce în ce mai mare.”

Prezenți la eveniment au fost și secretarul de stat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrînceanu, președintele Consiliului județean Covasna, Tamas Sandor, directorul Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler Andras, dar și realizatorul programelor radio Daniel Buzdugan. Acesta din urmă a salutat publicul atât în limba română cât și în limba maghiară și a subliniat că județul Covasna este o destinație pe care o recomandă cu căldură tuturor.

„Deși turismul aduce județului Covasna mai mult decât media națională, noi ne dorim totuși locul pe care merităm să îl avem. Stăm pe o comoară în Covasna și vrem să o exploatăm tot mai bine, iar pentru asta avem nevoie de curiozitatea dumneavoastră. ” – a declarat președintele Consiliului județean Covasna, Tamas Sandor.

Secretarul de stat al Ministerului Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, Claudiu Vrînceanu, a vorbit despre creșterea turismului în Ardeal. Potrivit unor statistici ale Ministerului, anul trecut județul Covasna a înregistrat o creștere de 10% față de anul 2013, iar anul acesta creșterea ar putea ajunge chiar și până la 20%.

Directorul Camerei de Comerț și Industrie Covasna, Edler Andras a declarat că scopul principal este transmiterea mesajului că județul Covasna este o zonă interesantă și că turiștii sunt așteptați să vină să o descopere.

Conform ofertei turistice prezentate la București, un weekend-break aristocratic pornește de la 55 euro / persoană / zi. Unul dintre avantajele județului Covasna, prezentate în cadrul evenimentului a fost acela că turiștii au posibilitatea de a se caza într-un conac sau într-un castel care a aparținut nobililor maghiari. Astfel, spre exemplu, la Castelul Daniel din Tălișoara, pentru un pachet de 3 nopți cu demipensiune și o activitate la alegere (vizită la un atelier tradițional de fier forjat în Tălișoara, baie romantică, ședință de masaj, închiriere de biciclete, sau plimbare cu căruța) prețul pornește de la 329 euro pentru două persoane. În cazul familiilor sau grupurilor organizate există și pachete speciale începând de la 83 euro de persoană/zi. Acestea includ, spre exemplu, și o cină în aer liber cu foc de tabără. Totodată, un sejur all inclusive la pensiunea prințului de Wales pornește de la 106 euro de persoană/zi. Cei interesați să petreacă un sfârșit de săptămână cu activități inedite în „Ținutul conacelor” se pot caza la pensiunea din Valea Zălanului a prințului Charles sau la pensiunea contelui Kalnoky din Micloșoara. Un astfel de pachet, care cuprinde tururi ghidate și activități speciale precum plimbarea cu calul și căruța spre locașul păstorilor sau la arzătoarele de cărbuni, vizita la meșteșugari, plimbarea prin pădure sau picnicul în natură, pornește de la 212 euro / de persoană pentru două nopți. Pentru un weekend de răsfăț și relaxare la SPA, oferta include pachete pentru toate buzunarele, cazare la pensiuni agroturistice sau pachete exclusiviste cu cazare la hoteluri de patru și cinci stele. Pachetul economic include un sejur de trei nopți la o pensiune de trei stele în localitatea Băile Balvanyos. Turiștii au incluse în preț micul dejun și cina, intarea la complexul Grand Santerra SPA de la Balvanyos Resort, cu acces la piscină, saună, baie cu aburi și salină, precum și o excursie de o zi în „Ținutul conacelor”, cu ativități gastronomice și vizite la meșteșugari, vizită la Muzeul Haszmann Pal din Cernat, prepararea pâinii de casă cu cartofi sau a colacilor secuiești și prânz la Centrul turistic Malomkert, dar și o vizită în satul Dogarilor – Harale. Prețul unui astfel de sejur este de 595 de lei / persoană, iar pentru cei care aleg să se cazeze la hotelul de patru stele din Balvanyos Resort, aflat în inima munților, prețul aceluiași pachet ajunge la 239 de euro / persoană.

Pitrivit Agerpres, organizatorii au stabilit câte o temă pentru fiecare zi a evenimentului, astfel că marţi au fost  prezentate mai multe castele şi conace din judeţ, ziua de miercuri este consacrată mofetelor şi apelor minerale, cea de joi marketingului turistic, ziua de vineri este dedicată muzeelor şi caselor memoriale, iar sâmbătă şi duminică vor fi „zilele naturii”, în paralel cu Festivalul apelor minerale de la Târgu Secuiesc şi Festivalul ciocolatei care va avea loc la Sfântu Gheorghe.

„Zilele turismului covăsnean” sunt organizate de Asociaţia Pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliul Judeţean Covasna şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului, cu scopul de a promova atracţiile turistice, patrimoniul arhitectural şi valorile naturale dar şi de a atrage mai mulţi turişti în zonă.

Este de apreciat efortul Asociaţiei Pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliul Judeţean Covasna de a ne  promova prin intermediul  site-ul www.ViziteazaCovasna.ro. Însă, un potențial turist care ar fi interesat  să vină pe meleagurile noastre poate trăi cu impresia că în județul Covasna există DOAR obiective turistice, meșteșuguri/meșteșugari și evenimente „secuiești”. Pe lângă Muzeul Național Secuiesc EXISTĂ și Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni, la care nu se face referire, sunt și meșteșugari români de a căror existență nu se scoate nicio vorbă și, totodată, în decursul unui an se desfășoară o seamă de evenimente culturale românești cu tradiție (ex: Nedeia Mocănească de la Covasna, Festivalul „Ciobănașul” de la Întorsura Buzăului, Festivalul de Colinde și Obiceiuri de Iarnă „Crăciunul la români”, Balurile Portului popular de la Sita Buzăului sau Întorsura Buzăului, etc) la care turiștii ar lua parte, cu siguranță, cu mare bucurie, dacă ar afla de organizarea acestora,  prin intermediul acestui mijloc de promovare a județului Covasna, finanțat din bani publici, adică și a celor 25% români care trăim și muncim alături de concetățenii noștri maghiari.

Pe această cale solicităm reprezentanților Asociaţiei Pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliul Judeţean Covasna să  actualizeze site-ul  www.ViziteazaCovasna.ro.

 

Ioana Ardeleanu

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail