. . Clusterul regional de textile „Transylvania Textile and Fashion” a aplicat la un program internațional privind dezvoltarea produselor pentru copii și stimularea inovațiilor în acest sens.

Programul urmărește, totodată, încurajarea colaborării dintre diferite sectoare, regiuni și țări, a explicat managerul clusterului, Mirela Bogyo, astfel că alături de clusterul regional de textile participă 12 entități – institute de cercetare, clustere, organizații – din diferite țări.

mirela-bogyo-articol-new-kids„Programul se numește <<Horizon 2020 INNOSUP>>.  Noi am aplicat cu un proiect din cadrul acestuia, proiect, intitulat <<New Kids>> însă nu singuri, ci împreună cu alte 12 entități- trei din Spania, una  din Cehia, una din Belgia, două din Germania, una din Italia, una din Serbia, una din Polonia, una din Slovenia și una din Bulgaria.”- a declarat managerul clusterului, Mirela Bogyo.

Programul „Horizon 2020 INNOSUP ” cuprinde trei etape, ce au ca scop transformarea unor idei în soluții concrete, inovatoare, cu impact european și global. Prima etapă constă în prezentarea ideilor de proiecte, cea de-a doua, în  dezvoltarea acestora, iar cea de-a treia,  în materializarea ideilor propuse și în lansarea acestora pe piață. Clusterul regional de textile „Transylvania Textile and Fashion” a trecut de prima etapă a proiectului, iar în prezent așteaptă rezultatele etapei a doua.

„Proiectul cu care am aplicat noi și cele 12 entități se numește <<New Kids>> și își propune crearea de noi lanțuri de valori în vederea proiectării și producerii produselor pentru copii, prin încorporarea de valoare adăugată, care să sporească interesul utilizatorilor și cumpărătorilor acelor produse. Practic, se urmărește dezvoltarea produselor pentru copii, stimularea inovațiilor în ceea ce privește produsele pentru copii, prin colaborarea Întreprinderilor Mici și Mijlocii și a unor entități din sectoare, regiuni și țări diferite.”- a declarat managerul clusterului, Mirela Bogyo.

Potrivit acesteia, printre indicatorii proiectului se numără găsirea a 350 de idei inovative în ceea ce privește produsele pentru copii, realizarea a 75 de produse inovative pentru copii și introducerea pe piață a 25 dintre aceste produse, implicarea a 10 clustere din trei sectoare, în activitățile proiectului.

Dacă va trece de etapa a doua, clusterul va trebui să lanseze un apel de proiecte, în vederea lansării pe piață a două produse inovative, dedicate copiilor.

„Fiecare cluster va trebui să lanseze, la rândul său, un apel de proiect – interior. Va trebui să lansăm și noi pe piață cam două produse inovative – adresate copiilor. În acest sens, trebuie să culegem idei, să ne gândim ce produs dorim să facem și să găsim și firme care să realizeze aceste produse (…). Prin acest program (<<Horizon 2020 INNOSUP>>- n.r.) se promovează foarte mult colaborarea dintre alte sectoare și o apropiere a institutelor de cercetare cu firmele, designeri etc.” – a spus Mirela Bogyo.

***

Clusterul „Transylvania Textile & Fashion” ce are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, a fost înființat în anul 2012, iar „viziunea sa de dezvoltare constă în crearea unui mediu în domeniul industriei textile și de confecții din Regiunea Centru, care prin formarea unui sistem de relații și a lanțului de valoare, cu asigurarea unui management de calitate să pună bazele dezvoltării durabile a regiunii.”

Informații suplimentare privind activitatea clusterului pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://www.transylvaniatextile.com/.

Ana Alina  Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail