Un bărbat din municipiul Târgu Secuiesc, care a comandat pe internet artificii pentru sărbătorile de iarnă, a descoperit în coletul pe care l-a primit… un bidon cu apă.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Covasna, Andrea Buszi, bărbatul a reclamat că în urmă cu câteva zile a comandat mai multe artificii pe un site de cumpărături on-line dar când a primit coletul, pentru care a plătit ramburs suma de 110 lei, a găsit în interior o sticlă de 2,5 litri în care se afla un lichid incolor, cel mai probabil apă.

Andrea Buzsi a menţionat că poliţiştii efectuează cercetări sub aspectul săvârşirii infracţiunii de înşelăciune.

În urma acestui incident, conducerea IPJ Covasna a lansat marţi un apel către cetăţeni pentru a da dovadă de vigilenţă sporită în momentul în care plasează o comandă pe internet.

„În cazul cumpăraturilor on-line, cumpărătorul nu poate fi sigur de la cine cumpără şi dacă nu este atent sau nu are suficiente cunoştinţe poate fi înşelat. Vânzătorii on-line serioşi îşi afişează întotdeauna pe site-ul web coordonatele – numărul de telefon, adresa poştală şi cea electronică. În UE, companiile care vând on-line sunt obligate să ofere aceste informaţii. Aproape toate site-urile permit plata cu card bancar, iar companiile asigură protecţie împotriva utilizării frauduloase a datelor şi a cardului”, menţionează purtătorul de cuvânt al IPJ.

Poliţiştii le recomandă potenţialilor clienţi să fie atenţi la termene şi condiţii, să verifice detaliile referitoare la plată şi la livrare, precum şi valoarea TVA-ului care e diferită de la o ţară la alta, să nu dezvăluie niciodată codul PIN al cardului şi să comunice date referitoare la card numai dacă există o conexiune sigură, dar niciodată prin e-mail.

Potrivit sursei citate, website-ul trebuie să permită reţinerea unei chitanţe sau o înregistrare a tranzacţiei după încheierea acesteia, iar în cazul în care apar probleme se recomandă notificarea Oficiului pentru Protecţia Consumatorului.

Oana Mălina Negrea/AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail