Timișoara este orașul românesc ales pentru a deveni Capitală Europeană a Culturii în 2021, a anunțat, vineri, Steve Green, șeful juriului, într-o conferință de presă desfășurată la sediul Bibliotecii Naționale a României.
Orașul a fost ales de Juriul internațional de experți delegat de UE, condus de Steve Green.
Joi și vineri a avut loc Selecția Finală a orașelor candidate la titlul de „Capitală Europeană a Culturii 2021”, orașele Baia Mare, București, Cluj-Napoca și Timișoara susținându-și prezentările în fața juriului. Ministrul Culturii, Corina Șuteu, a afirmat că diversitatea culturală ne ține împreună, cultura fiind cea care generează un sens de apartenență la Europa. La rândul său, Karel Bartak, șeful unității de coordonare a programului Europa Creativă din cadrul Direcției generale pentru educație și cultură, a declarat că această competiție, devenită unul dintre cele mai importante evenimente culturale din Europa, deschide o serie de oportunități pentru țările bătrânului continent în a se întâlni.
În opinia oficialului european, competiția din România a fost una tensionată, programele celor patru orașe candidate au fost inovative, conceptul tuturor dosarelor fiind acela de a crea o punte între toate culturile europene. Acest „concurs se bazează pe dialogul intercultural, pe deschiderea orașelor europene către lume, iar sectoarele culturale și creative au reușit să reziste în aceste vremuri tulburi, altor branșe economice”, a spus Karel Bartak. Felicitându-i pe competitori, președintele juriului, Steve Green, a subliniat că acest concurs nu are învinși. „E un titlu pentru o viață și nu pentru un an!”, a spus Green.
După anunțarea orașului desemnat, primarul orașului de pe Bega, Nicolae Robu, a declarat că această victorie este una „de echipă mare”, echipa fiind „comunitatea timișoreană în ansamblul ei”.
Edilul Timișoarei a subliniat că titlul de Capitală Europeană a Culturii obligă. „Este o răspundere uriașă. Suntem conștienți că greul de-acum începe!”, a spus Robu.
El a anunțat că bugetul prevăzut pentru pregătirea anului 2021 este de 48,5 milioane euro, din care 20 de milioane de la bugetul local, 5 milioane de euro de la bugetul Consiliului Județean, circa 1,5 milioane de euro de la Comisia Europeană, restul urmând să vină de la bugetul de stat.
Pentru această competiție, Timișoara a concurat sub sloganul „Luminează orașul prin tine”.
Mitropolitul Ioan al Banatului: Cred că Europa merită să aibă o CCE întemeiată pe martiri . .
ÎPSS Ioan, Mitropolitul Banatului, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că a susţinut candidatura Timişoarei în faţa comisiei internaţionale care s-a aflat la Timişoara în 12 septembrie cu un discurs în care a arătat că „Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată pe martiri”. „Omul se naşte o singură dată în viaţă. O ţară se naşte de mai multe ori. Ultima dată, România s-a născut la Timişoara. Nu s-a născut din stâncă, ci din cenuşa şi sângele martirilor din Timişoara. Şi astăzi trandafirii din Timişoara sunt roşii, căci se hrănesc încă din sângele cald al martirilor. Tot aici au lăstărit primii muguri ai democraţiei româneşti. Atribuirea titlului onorific de Capitală Culturală Europeană acestei cetăţi ar însemna pentru locuitorii ei o floare a recunoştinţei pentru martirii ei. Aceşti martiri au visat şi au luptat pentru ca România să-şi recapete locul pe harta Europei. Cred că Europa merită să aibă o Capitală Culturală întemeiată de martiri”, a afirmat ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului.
Scriitorul Robert Şerban:Timişoara Capitală Culturală Europeană-cel mai important moment din istoria recentă a oraşului
Scriitorul timişorean Robert Şerban consideră că momentul desemnării Timişoarei drept Capitală Culturală Europeană 2021 este cel mai important eveniment în istoria oraşului după Revoluţia din 1989. „Am primit vestea cu lacrimi în ochi şi cu explozie de bucurie, pentru că de aseară am simţit emoţiile, astăzi eram ca un cazan la ora anunţului. Este un mare lucru, o şansă enormă, iar cine îşi dă seama de lucrul acesta ştie despre ce vorbesc. Este o şansă din foarte multe puncte de vedere, oraşul e întors cu cheia, este momentul să pornească. Aşa cum a pornit în 1989. De altfel, cred că după Revoluţia din 1989 este cel mai important moment din istoria recentă a oraşului’, a declarat pentru AGERPRES Robert Şerban. Directorul ONRT, despre Timişoară Capitală Culturală Europeană:Este o veste mare, sunt extrem de fericit
Vestea desemnării Timişoarei drept Capitală Culturală Europeană 2021 a fost primită de directorul Operei Naţionale Române Timişoara (ONRT), maestrul Corneliu Murgu, cu multă emoţie, mai ales că el conduce o instituţie de cultură pe care o denumeşte „inima oraşului”. „Este o veste foarte mare, sunt foarte fericit, mai ales că sunt în fruntea unei instituţii culturale importante din oraş. Sunt fericit şi ca timişorean get-beget şi le mulţumesc tuturor celor care au lucrat la acest proiect. Sunt foarte emoţionat, este o veste foarte mare. Tot ceea ce vom face şi de acum înainte va purta amprenta Timişoarei CCE, dar noi am făcut şi până acum multe lucruri, şi poate îşi vor da seama de valoarea Timişoarei mai multe persoane care nu ne-au prea luat în considerare până acum. Avem multe lucruri cu care ne putem prezenta, pe lângă multitudinea teatrelor în trei limbi diferite. Nu trebuie uitat acest lucru că nu există niciunde în Europa un teatru care să aibă operă şi trei teatre în aceeaşi clădire. Opera însăşi este capitală culturală a Timişoarei. Opera este clădirea trecută în Cartea Funciară cu nr. 1 , de aici porneşte oraşul, aici este inima oraşului”, a declarat vineri pentru AGERPRES maestrul Corneliu Murgu, directorul ONRT.
AGERPRES