O delegație a Agenției pentru Dezvoltare Rurală (ADR) Centru a fost prezentă în municipiul Sfântu Gheorghe, în cursul zilei de vineri, ocazie cu care a discutat cu reprezentanții autorităților locale despre posibilitățile de finanțare ce se întrevăd pentru exercițiul financiar 2014-2020.
În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc ieri, primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a anunțat că județul Covasna s-a clasat pe locul I în topul județelor din Regiunea Centru cu cele mai mari sume atrase, pe cap de locuitor, prin Programul Operațional Regional.
„A fost o delegație condusă de domnul Simion Crețu, directorul ADR Centru. Am discutat despre posibilitățile de finanțare în exercițiul financiar 2014-2020 din Fonduri Europene pe Programul Operațional Regional (POR) și doresc să vă anunț, cred că este o informație importantă, că în exercițiul financiar 2007-2013 județul Covasna a terminat pe locul I în această competiție în Regiunea Centru. Practic, am atras cele mai mari sume pe cap de locuitor din Regiunea Centru. Am terminat pe locul I cu 327,6 euro/cap de locuitor.” – a declarat Antal Arpad.
Potrivit primarului, pe locul II, cu 264 de euro/ cap de locuitor se află județul Brașov, urmat de Alba cu 263 de euro/cap de locuitor. Pe locul IV în topul județelor s-a clasat Sibiul cu 260 de euro atrași pe cap de locuitor, urmat de Harghita cu 236 de euro, iar pe ultimul loc se află județul Mureș cu 176 de euro atrași.
„Cred că aceste informații și aceste rezultate sunt remarcabile, mai ales în contextul în care trei orașe: Brașovul, Sibiul și Târgu Mureș au avut sume puse deoparte, deci practic nu au trebuit să participe la competiție. Dacă scoatem această axă din acest tabel, atunci județul Covasna rămâne cu aceeași sumă, iar Brașovul ajunge pe ultimul loc cu 93,2 euro pe cap de locuitor. Deci practic aceasta este suma care a fost atrasă în competiții, în afară de suma primită. Din păcate, din informațiile pe care le-am obținut, până acum în România au fost atrase doar 0,17% din fondurile pe exercițiul financiar 2014-2020. Deci au trecut aproape trei ani și au fost atrase doar 0,17%, în condițiile în care cele mai importante axe pe POR, unde și noi ca municipiu-reședință de județ suntem interesați, încă nici nu au fost lansate. Cu siguranță anul acesta nici măcar nu vom putea depune proiecte, nemaivorbind de sume atrase. Noi suntem pregătiți, sunt convins că în acest exercițiu financiar vom atrage și mai multe fonduri pentru dezvoltarea orașului și județului, depinde exclusiv de Ministere și de procedurile din țară pentru ca aceste proiecte să fie lansate. Până un proiect nu este lansat, noi nu putem depune proiecte. A fost deschisă, de exemplu, o axă pe monumente istorice. În Regiunea Centru au fost depuse 16 proiecte, toate au fost respinse. Am întrebat dacă în alte regiuni este la fel, și-am înțeles că situația este aceeași peste tot. Au fost respinse pe motive formale, eu simt că nu se dorește. Nu știu, nu vreau să speculez și să spun că are legătură cu faptul că vin alegerile în decembrie și că acest Guvern nu dorește să ia decizii și să-și asume, dar eu nu văd ce legătură ar trebui să aibă într-o țară normală alegerile cu fondurile europene.” – a conchis primarul.
Ioana Ardeleanu . .