Ziua Pompierilor a fost marcată ieri, 13 septembrie, și la Sfântu Gheorghe, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna organizând o serie de activităţi cu acest prilej.

. . ziua-pompierilor-2Manifestările prilejuite de „Ziua Pompierilor” organizate ieri la Sfântu Gheorghe au debutat cu defilarea personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna şi a tehnicii, spre Parcul „Elisabeta” din municipiu, unde a avut loc apoi un ceremonial militar și religios, printre participanți numărându-se reprezentanți ai autorităților locale și județene.

Prezent la manifestări, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat, printre altele că:

„ (…) Sărbătorim Ziua Pompierilor Români, împlinindu-se astăzi 168 de ani de la bătălia (n.r. din la Dealul Spirii, din anul 1848) care avea să consființească eroismul primilor pompieri militari. (…) Jertfa pompierilor din 1848, ani de răspântie din istoria civilizației europene, este parte a patrimoniului de suflet al poporului nostru (…). Curajul și devotamentul pompierilor în general, și a  celor covăsneni în particular, a fost demonstrat de-a lungul timpului, motiv pentru care cetățenii județului nostru au avut întotdeauna mare încredere în cei care veghează ceas de ceas asupra siguranței lor. Fiecare dintre noi, în îndepărtata copilărie, am admirat curajul acestor oameni și i-am privit ca pe adevărați eroi. Cei care în viața de zi cu zi ne sunt colegi, prieteni, rude, de cele mai multe ori își pun viața în pericol, în anonimat, ascunși de costumele de protecție care îi fac pe toți să arate la fel.”

Adresându-se pompierilor, prefectul a spus: „Voi, pompierii, sunteți acei eroi colectivi, care săriți în ajutorul oamenilor, le salvați bunurile, îi smulgeți din ghearele morții, după care plecați la alte misiuni imposibile, adevărate lupte cu nenorocirile vieții. Poate că uneori vorbim prea puțin despre voi, despre problemele cu care vă confruntați, dar nu trebuie să vă îndoiți vreo secundă de admirația și respectul nostru. Astăzi, la ceas aniversar, vă rog să primiți considerația și aprecierea noastră, mulțumindu-vă, totodată, pentru activitatea depusă, pentru faptul că noi, cetățenii județului Covasna, ne simțim în siguranță știind că voi vegheați la asigurarea acesteia. Îi felicit de ziua lor pe toți pompierii, pentru dăruirea, curajul și profesionalismul cu care activează pentru binele concetățenilor, dar și în memoria înaintașilor pașoptiști. Exemplul acelor eroi trebuie să rămână o valoare de reper în conștiința fiecărui român, un reper al demnității naționale și comportamentului civic, pe măsura statutului de cetățeni ai Uniunii Europene. Vă mulțumesc și vă felicit încă o dată, pentru fiecare acțiune, pentru curajul, dar și pentru sufletul pe care îl puneți în tot ceea ce faceți. Vă doresc un an fără misiuni și multe bucurii alături de familiile dumneavoastră! La mulți ani!” .

La manifestări a fost prezent și președintele Consiliului Județean (CJ) Covasna, Tamás Sándor, care, la rândul său, le-a urat pompierilor – „La mulți ani!” . Acesta a declarat și că „în ultimii 8 ani de zile, Consiliul Județean Covasna (…) a dovedit (…) că este alături de pompieri”.

„Am acordat un sprijin efectiv, real, practic, în ceea ce înseamnă înzestrarea atât a pompierilor voluntari, cât și a celor profesioniști, cu o parte din echipamente, mașini (…) și desigur și cu investiții în clădiri și alte investiții, după necesități. De fapt, eu cred că am investit nu în pompieri, ci în populație, în siguranța populației din județul Covasna. Cu această ocazie, aș vrea să le mulțumesc atât pompierilor voluntari, cât și celor profesioniști, pentru munca, devotamentul lor (…).” – a declarat Tamás Sándor.

După rostirea de alocuţiuni, a urmat recompensarea personalului care a obţinut rezultate foarte bune.

Programul manifestărilor s-a încheiat cu defilarea personalului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Mihai Viteazul” al judeţului Covasna.

Tot ieri a avut loc și deplasarea la sediul Secţiei de Pompieri Târgu Secuiesc (str. Ady Endre nr. 13), în vederea derulării unui ceremonial militar și în vederea inaugurării lucrărilor de reparaţii executate în incinta unităţii.

***

Conform AGERPRES, „Ziua pompierilor” este marcată la 13 septembrie, „începând cu anul 1953, în amintirea actului eroic al pompierilor militari, conduși de locotenentul Pavel Zăgănescu în lupta din Dealul Spirii, împotriva trupelor otomane, pentru apărarea revoluției de la 1848.”

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail