Împlinirea a zece ani de la înființarea Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe va fi marcată, la finele acestei luni, în cadrul unei festivități la care sunt așteptați reprezentanți ai mediului economic și nu numai, din județul Covasna și din alte județe.

 Evenimentul va avea loc în data de 28 septembrie (a.c.), de la ora 11,00, la sediul Incubatorului (din strada Presei, nr. 4, Sfântu Gheorghe) și va cuprinde prezentarea activității derulate în cadrul instituției, de-a lungul celor zece ani de la înființarea sa.

Reprezentanții Incubatorului au transmis peste 200 de invitații la festivitate, către reprezentanți ai autorităților locale, județene, către reprezentanți ai mediului de afaceri și nu numai.

„Considerăm că acest eveniment este foarte important. Am invitat persoane care au contribuit la înființarea acestui Incubator; am invitat reprezentanți ai autorităților locale, județene, oameni de afaceri, reprezentanți ai incubatoarelor de afaceri din România, către firmele care au sau care au avut sediul aici, în Incubator; reprezentanți ai clusterelor, ai hubului, reprezentanții a mai multe instituții din județ. Am transmis peste 200 de invitații și contăm pe cel puțin 70 – 80 de persoane. Participarea se face pe bază de invitație, însă dacă sunt persoane, din rândul cititorilor ziarului, care doresc să vină la eveniment, trebuie să ne transmită intenția de participare, cel târziu până în data de 25 septembrie 2016, prin telefon la + 40 75 75 74 386; prin email la adresa [email protected] sau la adresa [email protected].”- a declarat, ieri, directorul Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe, Vajda Lajos.

Peste 45 de firme au pornit prin Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, în zece ani

 incubatorul-de-afaceriIncubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe a fost înaugurat în septembrie 2006, într-o centrală termică dezafectată din municipiu, în cadrul Programului Naţional Muntianual de Înfiinţare si Dezvoltare de Incubatoare Tehnologice si de Afaceri, am aflat de la conducerea Incubatorului – de la directorul Vajda Lajos și de la directorul executiv, Gáspár Mária.

„Despre cei zece ani de activitate putem vorbi ca despre o perioadă de succes. La nivel național, Incubatorul nostru este un model; foarte mulți s-au inspirat din activitatea Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe (…).”a spus directorul Vajda Lajos.

Acesta a explicat că Incubatorul reprezintă o formă de sprijin a afacerilor.  Firmele găzduite într-un Incubator de afaceri beneficiază, pentru o perioadă determinată, de anumite facilități, a precizat Vajda Lajos. Până în prezent, peste 45 de firme și-au desfășurat activitatea în cadrul Incubatorului.

„În perioada 2006-2016, în cele trei cicluri de incubare, 48 de societăți comerciale, având domenii diferite de activitate, au beneficiat de sprijinul nostru. Firmele <<incubate>> au avut ocazia de a participa la sesiuni de formare, seminarii şi conferințe, de a primi asistență în realizarea strategiilor de afaceri, în scrierea de proiecte necesare atragerii de surse de  finanțare sau în alte domenii relevante. Toate acestea au rolul de a susține dezvoltarea firmelor, astfel încât acestea să ajungă la un nivel de stabilitate și autonomie care să le permită părăsirea Incubatorului și funcționarea pe cont propriu cu șanse crescute și care să le permită să facă față mediului concurențial și să supraviețuiască pe termen lung. Noi am găsit soluții în vederea sustenabilității Incubatorului, chiar și în perioade în care nu au fost subvenții sau finanțări în acest sens, de la Guvern sau de la Ministerul de resort. Astfel, deși Programul Multianual de incubare este în stagnare, firmele își desfășoară activitatea, colaborează între ele; există o interacționare și există ajutor reciproc care a contribuit la autonomia și funcționarea Incubatorului. Alături de sprijinul logistic necesar demarării activității, Incubatorul oferă un mediu prielnic dezvoltării afacerilor, prin facilitarea activităţilor de networking, a schimbului de experiență şi prin acordarea de sprijin în dezvoltarea de parteneriate (…).”- a explicat Vajda Lajos.

Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe, gazda și pentru organizații, clustere, asociații

 Acesta a precizat că în cadrul Incubatorului de Afaceri își desfășoară activitatea nu doar societăți comerciale, ci și alte entități – instituții sau organizații.

„De-a lungul celor 10 ani, au fost lansate activități la mai multe firme (…), dar am oferit spațiu și pentru derularea activității unor organizații sau instituții care au venit în sprijinul mediului de afaceri, cum ar fi Biroul Comercial Ungar sau biroul rețelei Enterprise Europe Network sau chiar Asociația Incubatoarelor și Centrelor de Afaceri din România (AICAR) – asociație care tot la inițiativa noastră s-a înființat (…).  AICAR are scopul de a întări rolul incubatoarelor de afaceri în vederea dezvoltării economice a României prin elaborarea şi armonizarea aspectelor organizatorice, informaționale şi teoretice ale incubatoarelor de afaceri (…). După 2008, inspirându-ne din străinătate, am creat aici, în Incubator, un centru de management al clusterelor, care eu zic că poate reprezenta, un model. Întotdeauna am considerat că o soluție viabilă pentru redresarea economiei este încurajarea și susținerea firmelor cu activități inovative și de cercetare, respectiv dezvoltarea sistemului clusterelor ca și structuri inovative în domeniul economiei (…). Promovăm, la nivel național, două idei: relații comerciale între firmele cu același tip de activitate din incubatoarele de afaceri din România, respectiv managementul clusterelor în incubatoare de afaceri. Pentru promovarea acestor idei și a acestor modele, la propunerea noastră a fost înființată și Asociația Clusterelor din România (…).”- a declarat Vajda Lajos. Acesta a menționat că Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe „servește, printre altele, ca un centru al clusterelor, model ce funcționează în Europa”.

„La Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe își au sediul următoarele clustere: Clusterul Regional al Lemnului <<PRO WOOD>>; Clusterul Inovativ al Biomasei <<Green Energy>>; Clusterul Regional al Produselor și al Industriei Agroalimentare; Clusterul <<Transylvania Textile & Fashion>>;  Clusterul Regional Balneoturistic <<Transylvania>>; Clusterul Ecoturistic; Clusterul Inovativ Regional Ambalaje – Tipografie – Design; Clusterul de prelucrări metalice și inginerie mecanică (…). Există o complementaritate și relație de cooperare între managerii acestor clustere. Trei dintre clusterele amintite au obținut de la ESCA (European Secretariat for Cluster Analysis) din cadrul programului <<Cluster Management Excellence>> eticheta <<BRONZ>> (<<BRONZ>> Label), iar clusterul <<Green Energy>> a obținut eticheta <<SILVER>> (<<Argint>>).” – a spus directorul Vajda Lajos.

Acesta a amintit că în urmă cu un an, în cadrul incubatorului de afaceri din Sfântu Gheorghe a fost înființat un centru de creație și cunoaștere, un centru de tip „hub”, intitulat „InnoHub”, și primul centru de acest fel din judetul Covasna . . .

 „InnoHub  asigură cadru tinerilor pentru dezvoltare, asigură conexiunea între mediul educațional și cel economic, astfel se adresează studenților, tinerilor, liber profesioniștilor care caută un mediu de lucru atractiv, acest centru oferind un program de mentorat. Considerăm, că aceste structuri – spațiile de tip HUB unde tinerii au posibilitatea să creeze start-upuri viabile, prin cunoașterea realitățiilor economice și sociale ale prezentului – trebuie stimulate. În viziunea InnoHub-ului nu orice idee trebuie să se tranforme în afacere, însă orice idee bună poate să devină realitate.”- a menționat conducerea Incubatorului de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

 

 Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail