Anul școlar 2016-2017 a început ieri pentru aproximativ 34.000 de elevi și preșcolari și pentru aproximativ 2.800 de cadre didactice din județul Covasna, conform datelor oferite de conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.

Unitățile de învățământ au organizat ieri festivitățile deschiderii oficiale, la acestea participând elevi, preșcolari și rude ale acestora, dascăli, reprezentanți ai autorităților locale și alți invitați. La câteva dintre manifestări a participat și redacția „Mesagerul de Covasna”.

Mesaj din partea Inspectoratului Școlar Județean

„Septembrie ne aduce mai aproape, în fiecare an, universul școlii, locul unde elevi, dascăli și părinți încearcă să formeze și să definească personalități, valori, concepte, idealuri.

Ne dorim ca în anul școlar 2016-2017 să confirmăm activitățile care au făcut posibile rezultatele obținute la examenele naționale și la competițiile școlare.

Dragi elevi, veniți la școală cu drag, ca la o a doua casă! Respectați dascălii care vă formează! Fiți conștienți că doar o educație temeinică vă va oferi șanse reale de reușită în viață.

Colegilor debutanți le urăm o carieră didactică plină de realizări, iar colegilor care s-au pensionat le mulțumim pentru tot ceea ce au clădit de-a lungul anilor! La început de drum, în anul școlar 2016-2017, Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Covasna își exprimă încrederea în dăruirea și competența cadrelor didactice, în buna lor credință, în puterea de a modela personalități, de a oferi modele de viață și profesie. Dorim tuturor un nou an școlar bun și plin de realizări, pe măsura muncii și a așteptărilor! Mult succes!” – a transmis conducerea Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna.

La nivelul județului, au intrat în noul an școlar aproximativ 34.000 de copii – elevi și preșcolari și aproximativ 2.800 de cadre didactice, conform datelor oferite ieri de către conducerea ISJ Covasna.

La CNMV, elevii au venit, în prima zi de școală,  cu  „dorință, cu entuziasm, cu curiozitate, cu energie”

Boboci însoțiți de părinți și bunici, elevi din clasele primare, gimnaziale și liceale, invitați de seamă- episcopul Covasnei și Harghitei, PS Andrei Moldovan, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu și subprefectul Nicolae Radocea, preoți, consilieri locali și reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean- dascăli, flori, soare, zâmbete, veselie, toate acestea au format tabloul  unic  al  fiecărui început de an școlar în unitatea de elită a învățământului românesc covăsnean: Colegiul Național „ Mihai Viteazul”(CNMV).

 După  slujba  de  binecuvântare,   Părintele  Andrei s -a adresat celor prezenți spunând:

cnmv-1-1„Începutul noului an școlar 2016-2017 este prilej de bucurie și de emoție pentru elevi, pentru părinți și pentru cadre didactice, precum și de conștientizare a valorii educației autentice în viață.  Într-o societate secularizată și globalizată, în care tinerii sunt îndemnați să vorbească  în termeni de succes material și să se descurce individual,  este necesară diversificarea cooperării dintre familie, biserică și școală pentru a cultiva valorile perene ale persoanei, dincolo de modelele efemere ale vremii, spre a dezvolta  libertatea  unitară,  cu responsabilitate,  și fericirea  personală, unită cu solidaritatea comunitară. (…) Biserica, prin rolul ei spiritual  și educațional dorește să vină în întâmpinarea tinerilor care caută un sens al vieții și al devenirii lor în societate.(…) Copii  și tinerii doresc să fie iubiți și să iubească, să crească afectiv, intelectual, spiritual și fizic, printr-o educație adecvată; de aceea, ei au nevoie să fie ascultați, să fie încurajați, dar și ajutați și îndrumați, mai ales când idealul lor sincer se întâlnește cu realitatea  dură a contextului social cotidian.(…)

Prin parteneriatul dintre Parohie și Scoală, prin taberele de copii și multe alte activități culturale, sociale, filantropice și ecologice pe care le organizează în cadrul diferitelor  ei  proiecte, Biserica face efortul să cultive în copii și tineri duhul prieteniei, al comunicării, să prevină abandonul școlar în familiile sărace și în cele în care părinții sunt plecați la muncă în străinătate, să suplinească lipsa de afecțiune părintească acolo unde părinții sunt absenți, să descopere și să încurajeze spiritual și material copiii  talentați pentru a face roditoare darurile primite de la Dumnezeu, spre bucuria familiei și a comunității. (…)

La început de an școlar adresăm elevilor, părinților și cadrelor didactice părintească binecuvântare rugându-ne lui Dumnezeu să le dăruiască tuturor sănătate, ajutor și multă bucurie în promovarea unei educații  integrale, deopotrivă intelectuale și spirituale, personale și sociale, spre binele familiei, a bisericii, a familiei și a poporului român”.

„Colegiul Național  Mihai Viteazul  trebuie să fie o stare de spirit”

Adresându-le un călduros  „BUN VENIT!” în noul an școlar atât elevilor cât și cadrelor didactice, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu,  a menționat, printre altele: „ …Veniți cu dorință, cu entuziasm, cu curiozitate, cu energie. Am văzut și se simte de când intri pe poarta școlii faptul că pulsează energia; sper să o păstrați pe tot parcursul anului școlar. Văzând  în față imaginea marelui Voievod Mihai Viteazul, nu pot să mă abțin să vă îndemn să v-o fixați bine în minte și în inimă pentru că, cu siguranță, o să vă ajute. Colegiul Național  Mihai Viteazul nu este și nu trebuie să fie o simplă unitate de învățământ, trebuie să fie o stare de spirit care presupune unitate, curaj, putere, încredere, înțelepciune, inteligență, pentru că asta a fost Mihai Viteazul: a fost un unificator, a fost un înțelept, a fost neînfricat. Toate acestea nu pot decât să vă ajute în viață și în tot ceea ce faceți voi!”


„Jucați-vă! Jucați-vă cu cartea!”

În discursul său, reprezentanta Inspectoratului Școlar Județean Covasna, Maria Pandele, a adresat  elevilor de toate vârstele un îndemn mai puțin obișnuit, și-anume… să se joace. „ Dragi elevi din clasa pregătitoare, din clasele I, a II-a, a III-a sau a IV-a, jucați-vă! Jucați-vă cu cartea; cartea înseamnă știință, învățătură. Descoperiți-o și faceți din ea un foarte bun prieten, un prieten pe viață.  Recomand, de asemenea, elevilor de gimnaziu să se joace: de-a gramatica, de-a literatura, de-a matematica, fizica, chimia, geografia, istoria, muzica, desenul. Învățați foarte bine regulile acestor jocuri, respectați-le, și veți deveni învingători. Iar voi, dragi liceeni, nu uitați să vă jucați! Jucați-vă cu dorințele voastre, cu ideile, cu visurile, cu gândurile, puneți-vă în joc voința, perseverența, imaginația, talentul, ambiția…Atrageți-i de partea voastră pe dascăli, părinții, luați-i ca parteneri de joc, învățați de la ei, acceptați-le provocările, și așa  veți învăța regulile vieții. Stimați dascăli, acceptați să fiți parteneri în acest joc! Este un joc în urma căruia se formează oameni.” a conchis  inspectorul de specialitate Maria Pandele.

„Soarta noilor generații se decide în băncile școlilor”

_mg_3785Consilierul local Mirela Bucur a dat citire mesajului transmis părinților și cadrelor didactice, cu ocazia începerii noului an școlar, de primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad: „Îmi face deosebită plăcere să văd copii și tineri cu ochi strălucitori cum pornesc cu entuziasm la școală. Unii dintre ei fac pentru prima oară acest drum, alții se întorc cu drag la școală pentru că știu că îi așteaptă lucruri noi de învățat, colegii de clasă și prietenii. Nu există nimic mai important decât educația și învățarea. Soarta regiunii noastre și implicit soarta noastră depind de calitatea educației, de cunoștințele acumulate de copiii noștri. Acesta este motivul pentru care am ajuns la concluzia că educația este un domeniu căruia îi voi acorda o atenție deosebită. Scopul meu este ca fiecare elev din Sfântu Gheorghe să aibă șansa de a învăța și de a-și îmbogăți cunoștințele și pentru aceasta trebuie să asigurăm condițiile potrivite. Este nevoie ca școala să fie un loc unde elevii să se simtă bine, un loc plăcut. Primăria dorește să se implice și mai activ în acest demers. Dorim ca împreună cu pedagogii să găsim căi prin care educația din Sfântu Gheorghe să devină mai ușoară, mai interactivă și bazată în mai mare măsură pe jocuri. Căutăm să identificăm cele mai eficiente modalități prin care putem capta atenția elevilor și sper că educația digitală va deveni cât mai accesibilă pentru fiecare elev din orșaul nostru. Nu doar pentru că dorim să fim în pas cu lumea modernă, ci și pentru că dorim să contribuim activ la dezvoltarea acesteia. Dorim ca elevii noștri să fie bine pregătiți și să-și găsească locul oriunde și oricând. (…) Soarta noilor generații se decide în băncile școlilor”. Acesta le-a urat elevilor și cadrelor didactice un an școlar plin de realizări.

Festivitate la Liceul de Arte „Plugor Sándor” din municipiu

La ora 9.00, a avut loc ieri şi festivitatea de la Liceul de Arte „Plugor Sándor”- din Sfântu Gheorghe, în prezența conducerii instituției, a cadrelor didactice și a elevilor și părinților, a reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, ai Primăriei municipiului și nu numai.

În deschiderea evenimentului, directorul Liceului, prof. Lofi Gellert, s-a adresat celor prezenți: „Iată-ne în pragul unui nou an școlar, an pe care îl întâmpinăm cu emoția ce ne încearcă la fiecare început de drum, dar și cu speranța unor rezultate și mai mulțumitoare decât cele trecute. Unii dintre noi am așteptat acest moment cu nerăbdare, alții și-au dorit poate, ca el să mai întârzie. Indiferent cum ar fi, sunt însă, convins că toți vrem ca noul an să fie unul bun, pe care să-l trăim intens, de care să ne bucurăm cu adevărat și în cursul căruia să ne îmbogățim mintea și sufletul. Avem toată încrederea că așa va fi. Le urez <<Bun venit!>>, în primul rând celor  mici din clasele pregătitoare, din clasele a V-a și bobocilor din clasele a IX-a, pe care îi primim cu drag și cărora le promitem că îi vom ajuta să crească frumos. Le doresc și celorlalți elevi ai noștri să aibă puterea de a face față provocărilor și înțelepciunea de a alege corect. Colegilor mei le adresez rugămintea de a-și oferi (…) energia, puterea și știința, astfel încât elevii noștri să aibă șansa la o viață mai bună; și nu în ultimul rând, dragi părinți, vreau să vă reamintesc faptul că suntem alături de copiii dumneavoastră și că avem nevoie să fiți alături de noi, pentru ca aceștia să aibă cu adevărat parte de întreaga îndrumare, susținere și educație de care au nevoie! (…) Vă doresc numai bine, tuturor și mult succes în noul an școlar!”

La rândul său, directorul adjunct, prof. Edinda Iliescu, le-a transmis elevilor că: „Ne bucurăm că în această zi însorită de toamnă (…) ne revedem aici, cu voi- elevii, cu dumneavoastră- părinții, odihniți (…), dar și pregătiți pentru provocările noului an școlar. Vă dorim ca alături de noi, cadrele didactice ale Liceului de Arte <<Plugor Sándor>> să aveți un an școlar rodnic, cu multe note bune, cu multe cunoștințe, deprinderi, competențe dobândite și la sfârșitul anului școlar să ne vedem la fel de bucuroși ca și în acest moment. În numele cadrelor didactice din școală, doresc să vă asigur că noi vom face tot ceea ce vom putea, iar de la voi vom aștepta respectul, respectul între voi, respectul profesorilor și respectul pe care îl datorăm cu toții părinților voștri! Vă doresc  un an școlar frumos, bogat (…)!”.

Mesaj din partea IJJ Covasna

La eveniment a participat și reprezentanta Inspectoratului Județean de Jandarmi (IJJ) „Gheorghe Doja, purtătorul de cuvânt Petronela Corodeanu, care a transmis celor prezenți un mesaj din partea instituției:

„Asigurarea unui climat de linişte şi siguranţă în incinta unităţilor de învăţământ şi în zonele adiacente acestora reprezintă o prioritate pentru Jandarmeria Covasna. Acordăm o atenţie deosebită prevenirii delincvenţei juvenile şi a victimizării minorilor şi suntem preocupaţi de pericolele care atentează la siguranţa copiilor. Ca părinţi, trebuie să ştiţi că unui copil trebuie să i se explice foarte clar care sunt consecinţele unor acţiuni al căror personaj principal poate fi chiar el. Oferiţi copiilor dumneavoastră o educaţie corespunzătoare, vorbindu-le despre urmările comiterii unor infracţiuni asupra lor şi a potenţialelor victime. Dorim să le reamintim părinţilor faptul că educația începe de acasă.  Ştim că vreţi să oferiţi copiilor tot ce este mai bun, însă nu este cazul să ii trimiteţi la şcoală cu telefoane mobile de ultimă generaţie sau cu bijuterii, pentru că astfel îi transformaţi în ţinte ale infractorilor. Tot părinţilor le adresăm recomandarea de a veghea asupra activităţii şcolare şi extraşcolare a copiilor lor şi a comunica permanent cu diriginţii, astfel încât să evite intrarea copiilor sau adolescenților in anturaje dubioase. Sfaturile noastre pentru copii se referă la adoptarea unei conduite corecte, la respect reciproc in relațiile cu colegii şi profesorii, precum şi la o atitudine non-violentă in cazul apariţiei unor conflicte. Orice neînţelegere se rezolvă prin dialog, iar în cazul în care acesta nu dă roade, iar situaţia se agravează, trebuie anunțaţi de urgenţă profesorii sau chiar forțele de ordine. Nu în ultimul rând, ne adresăm dascălilor. Ne bazăm pe o bună colaborare cu directorii, profesorii şi diriginţii, cărora le reamintim că prin informarea din timp cu privire la existența unor elevi problemă sau a unor indivizi suspecţi care frecventează zona şcolii, a unor stări conflictuale incipiente pot preveni apariția unor probleme mai grave, de natură infracțională. Noi, jandarmii, vom veghea permanent la asigurarea unui climat propice în şcoli şi în zonele adiacente acestora, astfel încât copiii să fie în siguranță. Vă mulţumim şi vă dorim tuturor un an şcolar bun, încununat cu succese şi realizări!” – a transmis purtătorul de cuvânt al IJJ Covasna.

Mai mulți elevi decât în anul școlar precedent, la Școala Gimnazială „Nicolae Colan” din municipiu

La Școala Gimnazială „Nicolae Colan”  din Sfântu Gheorghe, festivitatea de deschidere a fost organizată la ora 10,00, în curtea instituției, în prezența conducerii școlii – a directorului Szőcs Emese, a directorului adjunct, Maria Dobrean, a cadrelor didactice, a elevilor și rudelor acestora și a invitaților.

„Anul acesta avem mai mulți elevi decât în anul școlar precedent (…). Ne dorim rezultate cât mai bune la examenele din acest an. Avem doar cadre didactice calificate și ne dorim stabilitate în ceea ce privește colectivul.” – a declarat directorul Szőcs Emese.

colan-deschidere-an-scolar-2016-17-4În ceea ce privește investițiile pe care și le-a planificat conducerea instituției, directorul adjunct, prof. Maria Dobrean, ne-a spus:

„Ne dorim ca sala de sport să fie finalizată, să avem un spațiu unde să ținem conferințe, festivități și activități extracurriculare. Sperăm ca Primăria să ne ajute în acest sens.”

În cadrul festivității de deschidere, directorul Szőcs Emese le-a adresat gândurile sale frumoase elevilor și dascălilor. La rândul său, directorul adjunct, Maria Dobrean, a transmis, printre altele: „Ne aflăm în faţa unui moment deosebit. Este momentul în care, după o bine-meritată vacanță, sunetul clopoțelului răsună pe holurile școlii; este un moment încărcat de emoţii profunde, atât pentru bobocii noştri, cât şi pentru ceilalţi elevi şi totodată, pentru cadrele didactice din şcoală. Urez bun venit în școala noastră, bobocilor, elevilor din clasa pregătitoare, care astăzi fac primii pași pe lungul drum al învățării. Sperăm ca anii pe care îi veți petrece aici să fie cei mai frumoși și să fie ani pe care nu îi veți uita niciodată. Elevilor mai mari le spun: <<Bine ați revenit acasă!>>, pentru că ei petrec aici 5-6 ore zilnic, deci putem spune că școala este casa fiecăruia. În școală, dragi elevi, aflați lucruri noi, vă lărgiți orizontul, descoperiți lumea din jurul vostru, descoperiți ceea ce vreți de la viață și cum să dobândiți aceste lucruri (…)!”

Mesajul primarului Antal Arpad Andras a fost transmis de către reprezentanul Primăriei Sfântu Gheorghe, Kelemen Szilard.

Bucurie, emoții, așteptări… . .

Elevii au asistat la festivitate, simțind fie emoția adusă de prima întâlnire cu dascălii care le vor îndruma pașii, fie cu emoția reîntâlnirii cu cadrele didactice și cu colegii.

Cei mai emoționați, însă, au părut a fi copiii din clasa pregătitoare. Ziua de ieri a fost o zi importantă pentru ei, deoarece au devenit școlari.

„Am venit la școală pentru că am șase ani și șapte luni! Sunt mai mare acum! Sunt în clasa 0. Mă bucur că sunt aici!”- ne-a spus Felix, un „bobocel” din clasa pregătitoare.

Deschiderea festivă a anului școlar le-a adus emoții nu doar micuților, ci și părinților care îi însoțeau:

„Băiețelul meu a intrat astăzi în clasa pregătitoare! Este un nou început pentru el și am mari emoții!” – ne-a spus o mămică.

Și elevii din clasa I au asistat la festivitate, cu emoție: „Ne bucurăm că a început școala! Abia așteptăm să scriem și să citim, să învățăm și să cântăm!” – ne-au spus câțiva dintre cei prezenți, la finalul evenimentului.

Otilia, și ea în clasa I, întâmpină anul școlar cu încredere și planuri: „Îmi doresc să fiu cea mai bună la școală! Îmi doresc să fiu cea mai isteață de pe pământ!

„Ne bucurăm foarte mult că a început școala!”- ne-au spus și două eleve din clasa a VII-a.

Întrebate ce așteptări au de la noul an școlar, acestea au răspuns: „Să învățăm lucruri noi și interesante și să ne simțim bine, noi, colegii, împreună!”

Festivitate și la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din municipiu

Tot de la ora 10.00 a avut loc şi ceremonia de deschidere a anului şcolar la Liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” din Sfântu Gheorghe, în prezența reprezentanților Inspectoratului Școlar Județean, dar și a oficialităților locale și județene și a Prea Sfinţitului Episcop Andrei.

În anul școlar 2brancusi016-2017 funcționează 15 clase în filiera tehnologică, organizate pe  trei niveluri: liceal, profesional și postliceal, a declarat, în cadrul festivității, directorul Liceului, prof. Carmen Tordai, care a amintit apoi câteva dintre rezultatele obținute de elevii școlii, pe parcursul anului școlar anterior.

„Începutul fiecărui an şcolar reprezintă o bucurie şi o provocare pentru fiecare dintre noi în ceea ce priveşte competiţia şi munca, cunoaşterea şi disciplina, încrederea şi speranţa (…). Ne dorim ca şi în acest an şcolar partene­r­iat­ul şcoală-fam­i­lie-co­mu­ni­tate locală să funcţioneze pen­tru a  spri­ji­ni elevii în lun­gul drum al formării. Cadrele di­dac­tice îşi cunosc mi­s­i­unea, aceea de a  îndruma elevii spre calea cunoaşterii, o dovadă a profesionalismului lor fiind rezultatele obţinute în anul şcolar trecut la concursuri şi olimpiade. Astfel, la olimpiada interdisciplinară, domeniul de pregătire turism şi alimentaţie, şcoala noastră a fost reprezentată la faza naţională de doi elevi, la concursul <<Alege! Este dreptul tău!>>- pe teme de protecţia consumatorilor, iar alături de Colegiul Național <<Mihai Viteazul>>, școala noastră – având reprezentant la faza naţională – a câştigat premiul I pe echipe. La secţiunea <<gastronomie>> a concursurilor organizate în cadrul Expo <<GastroPan>> de la Târgu Mureş, singura şcoală din ţară care a participat alături de profesionişti şi a câştigat premiul III, a fost Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuşi>>, iar exemplele pot continua. Rezultatele la examenul de bacalaureat s-au menţinut în prima sesiune aproximativ în acelaşi procent ca în ultimii doi ani, însă putem să spunem că în a doua sesiune, procentul de promovabilitate a crescut cu 10% faţă de anul şcolar anterior!”- a spus directorul Carmen Tordai.

Aceasta a transmis apoi un mesaj elevilor și părinților acestora: „Dragi elevi, intraţi acum într -un nou an şcolar, în care veţi beneficia de drepturile din noul Statut al elevului, fără să uităm îndatoriri şi sancţiuni, veţi descoperi noi taine ale lumii sprijiniţi şi îndrumaţi  de dascălii voştri. Truda aceasta nu va fi în zadar, căci satisfacţiile şcolare vor veni prin tot ce veţi dobândi bun, frumos şi folositor pentru mintea şi inima voastră. Elevilor de clasa a IX-a, învăţământ liceal şi profesional, le urez: <<Bine aţi venit!>> în Liceul Tehnologic <<Constantin Brâncuşi>>! În noul an şcolar să aveţi parte de colegi care să vă devină prieteni, de profesori care să vă însoţească cu drag şi răbdare pe drumul cunoaşterii şi de o şcoală care să vă ofere siguranţă, confort şi condiţii bune pentru învăţătură şi instruire practică (…). Dragi părinți, vă invit  să fim uniţi în efortul educaţional, pentru ca generaţiile formate în această şcoală să fie un prilej de mândrie şi satisfacţie pentru fiecare dintre noi. Părinţii au mi­s­i­unea de a co­lab­o­ra cu şcoala prin supravegherea frecvenţei copiilor la orele de curs şi prin mon­i­tor­izarea comportamen­tu­lui acestora în afara şcolii. La început de an şcolar, vă urez tuturor multă sănătate, putere de muncă încununată cu satisfacţii şi să privim cu încredere viitorul apropiat (…).”

 

Clopoțelul a sunat ieri și pentru elevii Școlii Gimnaziale „Ady Endre” din Sfâtnu Gheorghe.

liceul-de-arta-2016-20Cu mic cu mare, mai cu emoții sau fără, sute de elevi ai Școlii Gimnaziale „Ady Endre” din Sfântu Gheorghe au pășit ieri, alături de părinții lor, în curtea școlii, întâmpinați de profesorii lor.

Ieri, odată cu începerea noului an școlar, porțile Școlii Gimnaziale „Ady Endre” s-au deschis pentru a-i întâmpina pe elevi. Pentru micuții care tocmai au pășit în clasa zero emoțiile au fost mari, aceștia intrând în careul școlii abia după ce directoarea Gruman Rozalia a finalizat prima parte a discursului de bun venit. Clopoțelul a sunat simbolic pentru prima dată în noul an școlar, puțin după ora 09:00.

„Deschidem anul școlar 2016-2017, prilej prin care vreau să le urez mult succes tuturor elevilor, profesorilor, părinților, tuturor celor care fac parte din comunitatea școlară „Ady Endre”. (…) Este un nou început pentru noi toți chiar dacă unii pășesc pentru prima dată pe porțile acestei școli, alții deja au o vechime mai mare, dar emoțiile sunt inerente pentru toți – profesori, elevi, părinți. Vă urăm bun venit în școala noastră și vă asigurăm că noi, cadrele didactice, vom încerca să facem totul pentru a crea o atmosferă cât mai plăcută pentru elevii noștri, pentru a îndeplini una din misiunile esențiale ale școlii noastre, aceea de a face o școală fericită. O școală în care fiecare elev să își găsească locul, în care fiecare să fie apreciat după potențialul său, nimeni să nu fie marginalizat sau discriminat, în care fiecare să vină cu plecere. (…) Să facem din această școală, una în care elevii să se simtă bine. Să lăsăm deoparte competiția dintre elevi, și să facem din ei elevi care să aibă deprinderi, abilități și competențe care să-i ajute mai târziu să se realizeze în viață. Competiția este bună până la un anumit nivel, dar mai importante credem că sunt abilitățile cu care viitorii noștri absdolvenți se vor descurca în viață.” – a spus în discursul său directorul adjunct, prof. Balog Constanţa.

Potrivit acesteia, unitatea în cadrul căreia funcționează 32 de grupe și clase de copii, de anul acesta va cuprinde și grupe de învățământ antepreșcolar: „Practic avem toate nivelurile: antepreșcolar, preșcolar, primar și gimnazial. Suntem una dintre puținele școli din oraș care are toate aceste patru nivele, ceea ce poate asigura o continuitate pentru elevii noștri și pentru absolvenții de grădiniță.”

Potrivit conducerii, noul an școlar începe cu 9 clase la secția română și alte 9 la secția maghiară, câte o secție de limba română și de limba maghiară pentru clasa zero și trei grupe de învățământ antepreșcolar, care funcționează în incinta grădiniței „Napsugar”, iar numărul copiilor este în creștere.

„Avem un număr de aproximativ 630 de elevi, împreună cu unitățile arondate, pentru că de școala noastră aparțin și unități școlare din Chilieni, Coșeni și Câmpu Frumos. Împreună avem această comunitate școlară. Sperăm că anul acesta, cu toate noutățile aduse de Minister să beneficiem și noi de ele și să fie un an mai bun decât cel anterior. Unul din obiectivele noastre este creșterea performanțelor școlare, respectiv să îmbunătățim pe cât posibil rezultatele la Evaluarea Națională. Ne propunem de câțiva ani ca acestea să fie ameliorate cu cel puțin 10%, astfel încât absolvenții noștri să aibă posibilitatea să intre la liceu acolo unde își doresc, la profilul pe care și-l doresc și să nu fie dezamăgiți din acest punct de vedere. Este un obiectiv al nostru, al turturor cadrelor didactice, ca de fiecare dată să modernizăm practic tot ceea ce înseamnă predarea, învățarea, prin folosirea unor metode noi,  care să îi atragă și să fie mai eficiente decât un învățământ tradițional. Încercăm și modernizarea din punct de vedere tehnologic prin folosirea IT-ului, pe o scară cât mai largă în școala noastră, mai ales că elevii au posibilitatea de 3 ani să urmeze un curs opțional de aplicații Google, un curs foarte apreciat de elevi și de asemenea foarte util. Încercăm să mergem pe aplicații folositoare elevilor în procesul de învățare.” – a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, directorul adjunct, prof. Balog Constanţa.

Direcțiunea spune că obiectivul din acest an este creșterea performanțelor școlare ale elevilor și că anul acesta, pentru prima dată, unitatea de învățământ își va îndrepta mai mult atenția către părinți, pe care îi consideră o verigă importantă în relația dintre elevi și școală.

„Pe lângă rezultatele care se obțin în procesul de învățământ consider că o latură extrem de importantă este colaborarea cu părinții. Această triadă: cadre didactice-elevi-părinți, sau școala și familia, trebuie să funcționeze. Vrem să punem un accent deosebit pe legătura dintre părinți și școală. Este important pentru că oricând am avut o problemă pe care nu am putut-o rezolva din forțe proprii, părinții au fost cei care au venit și ne-au ajutat. De aceea, anul acesta am discutat împreună cu colegii, pentru a stabili o zi – după ce intră în normalitate anul școlar – în care să organizăm „Ziua comunității Ady Endre”. Ne-am gândit la un bal al părinților, la niște acțiuni care să fie dedicate lor, nu am mai făcut așa ceva, am avut în fiecare an zilele școlii, dar acelea sunt adresate mai cu seamă elevilor. (…) Planificăm să fie într-un weekend, tocmai pentru ca și părinții să poată veni, de dimineață până seara, să ne fie alături, împreună cu copiii lor și cu toate cadrele didactice, și astfel sperăm că această legătură se va îmbunătăți. (…) De câțiva ani ne luptăm cu imaginea fizică a școlii. Acum, la rectificarea bugetară am primit niște sume pentru reamenajarea curții interioare, urmează să se schimbe ușile de clasă la etajul I și II, bănci noi pentru clasele I, pătuțuri pentru cămin, urmează mici investiții. Ne bucurăm că anul școlar începe cu o veste bună: toate grupele și subunitățile au fost deratizate și dezinfectate, am luat toate măsurile care se impun pentru sănătatea elevilor, copiilor noștri. Pe linie de ocrotire împotriva incendiilor sunt luate toate măsurile, urmează să îi educăm  pe copii și să facem acele exerciții de evacuare care au un mare succes în rândul elevilor.” – a declarat directorul instituției, prof. Gruman Rozalia.

„Un copil suprasolicitat nu este un copil fericit (…)”

Aceasta este de părere părinții greșesc având așteptări prea mari de la copiii lor. Directoarea este de părere că un copil suprasolicitat, de la care părinții așteaptă numai rezultate excepționale, nu este un copil fericit și cel mai probabil va ajunge la maturitate să fie un adult plin de frustrări și nemulțumiri: „Cred și sunt convinsă că părinții greșesc pe undeva în momentul în care sunt orientați spre rezultate. Toți părinții își doresc elevi de nota 10, premianți, care să participe la concursuri și cred că este greșit. Pentru mine, cea mai mare realizare ar fi dacă toți copiii ar veni bucuroși la școală, dacă le-ar plăcea școala, mediul educațional, sala de clasă în sine, curtea școlii unde își petrec timpul cu prietenii, și profesori la care elevii ar putea să meargă ca la părinții lor. (…) Rezultatele vor veni, mai devreme sau mai târziu, însă de foarte multe ori le-am spus atât părinților cât și elevilor că nu premianții școlior sunt acei oameni care vor fi fericiți cu adevărat. (…) Copiii din ziua de azi aproape că nu mai au timp, părinții îi duc la balet, la călărit, la înot, la dansuri moderne, peste tot, dar pe copil cine îl întreabă ce a făcut la școală și ce i-a plăcut? Trebuie pus mai mult accent pe starea emoțională a copilului, pe ceea ce simt ei, un copil suprasolicitat nu este un copil fericit, iar dacă nu este fericit și bine dispus, nu zburdă așa cum trebuie să zburde un copil, nu va fi nici un adult fericit.”

***

În noul an şcolar, la nivelul judeţului Covasna vor funcţiona 314 unităţi de învăţământ, 313 de stat şi una privată, arată datele Inspectoratului Școlar Județean.

Ana Alina Costache

Ioana Ardeleanu

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail