intalnirea-comunitatii-300x225Zeci de reprezentanţi ai administrației locale se vor întâlni astăzi, 9 septembrie (a.c.), la Sfântu Gheorghe, pentru a  discuta despre promovarea identităţii naţionale, respectiv despre îmbunătăţirea vieţii comunitare, culturale, spirituale şi economice a românilor din localitățile covăsnene. . .

Adunarea va avea loc de la ora 16,00, la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe, în organizarea Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș, cu sprijinul Episcopiei Ortodoxe a Covasnei și Harghitei și al Instituției Prefectului Județului Covasna. La eveniment vor participa, printre alții, Prea Sfinţitul Andrei Moldovan – episcopul Covasnei şi Harghitei, reprezentanți ai Prefecturii județului Covasna, reprezentanţi ai Forumului Civic al Românilor, primari, viceprimari și consilieri români din localitățile județului Covasna.

Potrivit organizatorilor, „întâlnirea își propune să identifice oportunitățile și soluțiile menite să păstreze și să promoveze valorile culturale românești și să realizeze un schimb de bune practici privind îmbunătățirea funcționării principalelor instituții identitare: biserica, școala, așezămintele culturale și a colaborării dintre acestea.”

„Scopul întâlnirii cu primarii și cu consilierii județeni și locali aleși la ultimul scrutin este în primul rând acela ca oamenii să se întâlnească și să se cunoască și, totodată, să stabilească legături, să își însușească modele de bună practică (…).Ne-am dori ca acești aleși locali ai comunităților românești să acționeze la unison în ceea ce privește comunitatea românească, atât când este vorba despre păstrarea identității românești, cât și de dezvoltarea ei, per ansamblu. Deci, nu ne dorim să venim și să le spunem noi (n.r.-invitaților) problemele comunității, ci ne dorim ca participanții să aibă ocazia de a-și expune problemele comunității, fiecare în parte, și fiind (n.r. –invitați) și parlamentari, reprezentanții Prefecturii și ai unor descentralizate, să se găsească soluții împreună (…). Nu este o întâlnire politică, este o întâlnire a factorilor implicați în ceea ce înseamnă gestionarea treburilor publice, a administrație locale.” – a declarat ieri, vicepreședintele Forumului Civic al Românilor din județele Covasna, Harghita și Mureș, pr. dr. Sebastian Pârvu.

Aceasta nu este prima întâlnire de acest gen pe care Forumul Civic al Românilor organizează. O adunare similară a avut loc anul trecut, la Întorsura Buzăului.

„Întâlnirea de anul trecut a vizat, să spunem așa, toți membrii comunității românești, ca reprezentare. Acum va fi o întâlnire particularizată pe administrați alocală, în sensul că vor fi prezenți primarii, viceprimarii, consilierii locali și județeni, dar și parlamentarii români din județul Covasna, reprezentanți ai Prefecturii, ai Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna ș.a.. Ne interesează să se realizeze un schimb de bune practici privind îmbunătățirea funcționării principalelor instituții identitare: biserica, școala, așezămintele culturale și a colaborării dintre acestea. De exemplu, ne dorim ca fiecare localitate să aibă minimum câte un ONG românesc, care să poată aplica diferite proiecte culturale și comunitare. Acesta ar fi un obiectiv, de exemplu. Alte obiective vizează, cum am spus, păstrarea identității și propășirea comunității românești din județul nostru (…). Ideea de bază este că dorim să ne întâlnim, să ne cunoaștem și să realizăm lucruri frumoase împreună.” – a explicat pr.dr. Sebastian Pârvu.

Despre scopul evenimentului, dr. Ioan Lăcătușu, membru în Consiliul ştiinţific de onoare al Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş, a declarat că:

„În prezența primarilor, viceprimarilor și consilierilor români, a protopopilor ortodocși și a conducătorilor unor instituții și asociații culturale din județ,  ne-am propus să discutăm despre starea instituțiilor identitare fundamentale: biserică, școală, cămine culturale, despre aspecte care vizează: activitatea principalelor  asociații culturale și comunitare, despre accesarea proiectelor finanțate din fonduri locale, județene, naționale și europene etc. În perspectiva aniversării Centenarului Marii Uniri, de la 1 Decembrie 1918, vom discuta despre stadiul de elaborare a lucrărilor de istorie locală, a monografiilor și despre modalitățile de cinstire a personalităților locale, care au contribuit la înfăptuirea  și consolidarea Marii Uniri, inclusiv prin înălțarea unor statui, busturi, plăci comemorative, în spațiul public al localităților în care s-au născut, sau au activat. Pe scurt, dorim ca, la început de mandat atât al  noilor primari, cât și al consilierilor județeni și locali, să ne cunoaștem, să colaborăm, să eliminăm niște lucruri care nu au mers prea bine în legislatura trecută, din punct de vedere al comunicării, în interesul comunității românești, în așa fel încât să putem realiza acel deziderat propus de Forum: să îmbunătățim organizarea comunitară, pentru a realiza mai bine  problemele pe care le putem soluționa cu forțele noastre; să stimulăm demersurile pe linia solidarității naționale, de genul Acțiunii <<Români pentru români>> (…), și apoi să avem un inventar al proiectelor pentru care este nevoie de sprijinul Guvernului, al  administrației locale și al celei județene. Sperăm ca această întâlnire să fie de bun augur.”

Potrivit organizatorilor, la eveniment sunt așteptați zeci de participanți.

„Așteptăm zeci de participanți – primari, viceprimari, consilieri județeni, locali, șefii partidelor care au consilieri, parlamentarii români din județul Covasna,  reprezentanți ai Prefecturii, ONG-uri ce vizează învățământul, tineretul, sportul, instituțiile românești, muzeul, teatrul, liceele românești. Avem semnale că lumea a primit invitația și noi îi așteptăm pe oameni cu drag! Va veni și Prea Sfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei și prof. univ. dr. Ion Sabău -Pop, președintele Forumului Civic.”-  a spus, ieri, dr. Ioan Lăcătușu.

***

O întâlnire similară este preconizată să aibă loc în cursul lunii octombrie a.c. cu primarii, viceprimarii și consilierii români din județul Harghita, au transmis reprezentanții Forumului.

În momentul de faţă, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş este compus din peste 33 de membri – asociaţii cultural-civice din cele trei judeţe.

Detalii despre Forum pot fi aflate accesând site-ul acestuia, http://www.forumharghitacovasna.ro/index.html.

Ana Alina Costache

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail