. . Aniversarea a 72 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe de sub ocupaţie fascisto-hortystă va fi marcată joi prin ceremonii militare şi religioase şi depuneri de coroane de flori la monumentele eroilor.

ceremonie-militara-eliberare orasManifestările vor începe la ora 12.00 în faţa Primăriei municipiului, cu acordarea onorului militar de către Garda de onoare, salutul Drapelului de luptă şi intonarea Imnului Naţional, iar după oficierea serviciului religios şi evocarea momentului istoric, va fi arborat în mod oficial drapelul tricolor pe turla Primăriei, în locul în care a fost înălţat de ostaşii Armatei Române pe 8 septembrie 1944, ca simbol al libertăţii.
Potrivit programului, manifestările vor continua cu depuneri de coroane şi jerbe de flori la troiţa generalului Grigore Bălan de la Arcuş şi la monumentul locotenentului David Păiuş din Sfântu Gheorghe, care au căzut în luptele pentru eliberarea oraşului.
Organizatorii, Prefectura şi Garnizoana Militară Sfântu Gheorghe, au lansat marţi un apel către reprezentanţii autorităţilor publice centrale şi locale, ai partidelor politice, instituţiilor culturale, ştiinţifice şi religioase, ai asociaţiilor, ligilor şi fundaţiilor, cadrelor militare în activitate, în rezervă şi în retragere, veteranilor de război, precum şi către ceilalţi cetăţeni să participe la acest eveniment.

Sfântu Gheorghe a fost primul oraş din Ardealul de Nord eliberat de sub ocupaţie fascisto-hortystă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Drapelul de pe Primărie, arborat de Armata Română, a fost înlăturat în timpul Regiunii Autonome Maghiare, dar a fost repus pe turlă în 1994, la 50 de ani de la eliberarea oraşului Sfântu Gheorghe, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în prezenţa Ministrului Apărării Naţionale, generalul Nicolae Spiroiu. Tricolorul a fluturat în acest loc până anul trecut, când a fost înlăturat de conducerea Primăriei, odată cu începerea lucrărilor de reabilitare a clădirii.

În urmă câţiva ani, Forumul Civic al Românilor (FCR) din judeţele Covasna, Harghita şi Mureş a propus ca steagul de pe turlă să capete statut de monument istoric, în semn de recunoştinţă faţă de jertfele ostaşilor români care au luptat pentru eliberarea Ardealului de Nord. Potrivit conducerii Forumului, acest drapel reprezintă „un simbol sfânt al demnităţii naţionale şi al sacrificiului suprem al ostaşilor români care au luptat pentru reîntregirea ţării”, iar în memoria lor acest steag ar trebui să devină monument istoric şi „să dăinuiască în acel loc cât o fi neamul românesc”.

Primarul municipiului, Antal Arpad, a declarat recent pentru AGERPRES că legea reglementează foarte clar modul în care trebuie arborate drapelele pe instituţiile publice, iar din cauza unui ornament existent pe turlă acesta nu poate fi arborat permanent. Totuşi, în semn de respect faţă de veteranii de război, Primăria se va găsi o soluţie provizorie pentru arborarea drapelului pe turlă pe data de 8 septembrie, a spus primarul.

Oana Mălina Negrea /AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail