. . Cu-mainile-am-invartitAnsamblul de dansuri „Trei scaune” – „Háromszék” din Sfântu Gheorghe îşi deschide noua stagiune cu spectacolul  spectacolul folcloric „Cu mâinile am învârtit, cu inima am dănțuit”, pe care îl va prezenta în Piața Centrală din municipiu.

Potrivit reprezentantei Ansamblului, Benedek Ágnes, spectacolul de deschidere a stagiunii este regizat de Ivácson László, cuprinde coregrafii inspirate din lumea învârtitelor din bazinul Carpatic, și va avea loc mâine, 6 septembrie, de la ora 20.00, în Piața Centrală din municipiu. Conform aceleiași surse, accesul  la eveniment este gratuit.

Spectacole variate; două premiere și alte evenimente

Repertoriul din această stagiune va cuprinde șase spectacole, dintre care două („Povestirea mea” și „Moneda de aur”) sunt adresate copiilor; trei spectacole de teatru-dans („Cununia”, „Din post în post” și „Lăutarii”- acesta având subtitrare în limba română și în limba engleză) și un spectacol folcloric („Cu mâinile am învârtit, cu inima am dănțuit”), a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, Benedek Ágnes.

„În stagiunea curentă, Ansamblul va avea două premiere. Este vorba despre spectacolul <<Zongota>> care va avea loc pe 14 septembrie, în coproducție cu Teatrul <<Tamási Áron>> și despre spectacolul <<Mundruc>> , prezentat în primăvara anului 2017, spectacol regizat de Könczei Árpád, regizor-coregraf și compozitor renumit internațional. Könczei Árpád a colaborat cu echipa <<Háromszék>> la spectacolele de mare succes <<Lăutarii>> și <<Pentru o sută de ani>>”.- a declarat Benedek Ágnes.

Potrivit acesteia, în luna octombrie, „Trei scaune” – „Háromszék” va găzdui cea de-a XXI-a ediție a Forumului Ansamblurilor Profesioniste din Transilvania.

„Este un eveniment special, care va avea loc între 13 și 16 octombrie – și care va prezenta publicului larg activitatea artistică al celor cinci ansambluri profesioniste din regiune: Ansamblul Național Secuiesc Harghita, Ansamblul Artistic <<Mureșul>>, Ansamblul de Dans din Oradea, Ansamblul de Dans Folcloric din Odorhei și Ansamblul de Dansuri <<Háromszék>>. Evenimentul va fi bogat în programe. Pe lângă cele cinci spectacole ale ansamblurilor profesioniste, publicul va avea posibilitatea să participe la spectacolul prezentat de<<Studio M>>,  dar și la concerte și la activitățile derulate sub egida <<Casa dansului popular>>.”- a declarat reprezentanta Ansamblul de dansuri „Trei scaune” – „Háromszék”.

Potrivit aceleiași surse, Ansamblul va organiza, în luna noiembrie, festivalul intitutlat „Întâlnirea muzicii și dansului popular”. Evenimentul, ajuns la cea de-a XXVIII-a ediție, va avea loc între 11-13 noiembrie și va cuprinde programe pentru toate vârstele. Invitatul special al festivalului va fi Ansamblul Artistic „Duna” din Ungaria, a precizat Benedek Agnes.

 

Ansamblul de Dansuri „Trei Scaune” a fost înfiinţat în anul 1990, în Sfântu Gheorghe și este susținut de Consiliul Județean Covasna.

„Scopul ansamblului constă în culegerea, păstrarea şi transmiterea muzicii şi dansului popular din Transilvania, prin prezentări scenice de o înaltă valoare artistică, prin crearea unor spectacole reprezentative pentru muzica şi dansul popular maghiar din Ardeal. În acelaşi timp, doreşte și prezentarea autentică a muzicii şi dansurilor populare ale etniilor conlocuitoare din Transilvania”, se arată pe site-ul Ansamblului, www.hte.ro.

Ana Alina Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail