Peste 240 de elevi din județul Covasna sunt așteptați să participe joi, 1 septembrie, la repartizarea în clase de liceu sau în clase de învățământ profesional.

inscrieri liceuConform datelor prezentate ieri în cadrul unei conferințe de presă, de către inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, prof. Kiss Imre, în momentul de față, 243 de elevi din județ (n.r.- elevi de clasa a VIII-a care au promovat examenul de corigență din luna august, care aveau situația neîncheiată și au încheiat-o în luna august) sunt,deocamdată, neînscriși în vreo formă de învățământ.  Aceștia sunt așteptați, joi, 1 septembrie, la ședința de repartizare care va avea loc, începând cu ora 9.00, la Palatul Copiilor – din Sfântu Gheorghe.

„243 de elevi sunt, neînscriși, deocamdată, în nicio formă de învățământ, nici în județul nostru și nici într-un alt județ, după cunoștințele și datele noastre (…). Nu știu  câți se vor prezenta la 1 septembrie, la repartizare, însă, după ce vom finaliza repartiția lor,  atunci putem să cerem situația exactă și un raport foarte exact de la fiecare școală gimnazială. Acelraportîl voi transmite și la primării, să vedem, din punct de vedere social, care este situația: să vedem dacă elevii aceia sunt plecați cu părinții sau dacă sunt în localitate, care e motivul pentru care nu vin la nicio formă de învățământ: nici la liceu și nici la școala profesională.(…). Avem un mesaj pentru toți copiii care nu s-au înscris, dintr-un motiv sau altul, să vină! Fie să se prezinte la școală pe data de 31 august, sau să vină direct la Palatul Copiilor, pe data de 1 septembrie, ca să fie repartizați într-o formă de învățământ!.”- a declarat Inspectorul școlar general al ISJ Covasna, prof. Kiss Imre.

Informații privind repartizarea candidaților pot fi aflate accesând site-ul Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Covasna, www.isj.educv.ro, secțiunea „articole- august” sau la secțiunea „evenimente”- „înscrieri”- admitere în liceu”.

Bursă profesională majorată și decontarea integrală a navetei – temele unor proiecte aflate în dezbatere publică . .

Inspectorul școlar generalaamintitdespre faptul că, în momentul de față, sunt puse în dezbatere publică anumite proiecte vizând acordarea unor facilități financiare elevilor.

Este vorba despre proiectul de modifcare a Hotărârii de Guvern 1062/2012, prin care Ministerul Educaţiei, Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice urmăreşte creşterea atractivităţii învăţământului profesional, sporirea interesului elevilor şi al familiilor acestora faţă de educaţia şi formarea prin învăţământ profesional.

În acest sens, MENCS propunemajorarea cuantumului sprijinului financiar lunar acordat elevilor din învăţământul profesional, sub formă de „bursă profesională”, de la 200 lei la 250 lei lunar.

Proiectul se află în consultare publică până pe data de 4 septembrie 2016.Propunerile şi observaţiile se primesc pe adresa [email protected].

Un alt proiect aflat în dezbatere publică esteProiectul de Ordonanţă de Urgenţă ce reglementează modalitatea de decontare integrală a costurilor aferente navetei elevilor.

Acel document prevede că: „Elevilor care nu pot fi şcolarizaţi în localitatea de domiciliu li se decontează cheltuielile de transport din bugetul local, prin bugetul unităţii de învăţământ la care sunt şcolarizaţi, pe bază de abonament, în limita a 50 km, sau li se asigură decontarea sumei ce reprezintă contravaloarea a 8 călătorii dus- întors pe semestru, dacă locuiesc la internat sau în gazdă.” – și că „elevii beneficiază de 50% reducere la achiziţionarea abonamentului pentru transportul (n.r.- prevăzut anterior). Subvenţia se acoperă din bugetul judeţean, potrivit art. 42 din Legea nr. 92/2007 – Legea serviciilor de transport public local, cu modificările şi completările ulterioare”.

Propunerile şi sugestiile pot fi transmise la adresa de e-mail [email protected] până pe data de 6 septembrie. Documentul integral poate fi consultat accesând site-ul Ministerului Educației Naționale și Cercetării Științifice, MENCȘ, www.edu.ro.

Inspectorul școlar general al ISJ Covasna a afirmat că modificările propuse prin cele două proiecte supuse dezbaterii publice sunt foarte importante și că ar trebui să aibă ca efect sporirea interesului elevilor față de școală.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail