Primarul comunei Sita Buzăului este revoltat de numărul mare şi frecvenţa controalelor din partea reprezentanţilor instituţiilor statului.

În cursul zilei de joi a săptămânii trecute, când am fost în vizită la Sita Buzăului, l-am găsit pe primarul Constantin Filofi, supărat foc. Şi asta pentru că, după spusele dânsului, „s-a săturat de multitudinea controalelor, de tot felul, din partea reprezentanţilor instituţiilor statului”.

Domnule Filofi, ce v-a supărat atât de tare?

Stimată doamnă Graur, eu nu mai înţeleg nimic din ceea ce ni se în­tâmplă. Şi asta pentru că, şi dacă faci ceva, nu este bine, pentru că eşti luat la întrebări, mereu. Aici  fac referire la staţia de epurare din localitate, noi  fiind singurii din zona Buzaielor care avem montată, prin programul SAPARD, o staţie de epurare biologică, iar dacă tot o avem, trebuie să fim luaţi la bani mărunţi, tot timpul. Concret, chiar azi de dimineaţă am fost anunţat de reprezentanta Gărzii de Mediu, că vine să ne controleze, pentru că avem autorizaţia de funcţionare expirată. Totodată, aceasta m-a întrebat ce am mai făcut, dacă am reparat staţia, de parcă noi primarii trebuie să fim multifuncţionali, să ne pricepem la toate. Eu ce să fac, să mă dau peste cap pentru că nu ştiu ce malaxor nu a funcţionat? Piesele se mai strică, şi nu sunt bani de reparaţii.

De fapt, ce s-a întâmplat… Noi am făcut toate preparativele de a fi primiţi  în cadrul Asociaţiei de Dezvoltare Inter­comunitară Sfântu Gheorghe, şi de a da serviciul de apă şi canalizare operatorului unic SC Gospodărie Comunală SA, lucru care nu s-a concretizat, încă, iar noi, ca autoritate locală nu am mai reînnoit autorizaţia. Deoarece nu sunt bani, este foarte greu să menţii un serviciu de apă şi canalizare, dar noi ne zbatem să facem acest lucru, iar tu (organul de control-n.red.) vii şi-mi spui că mi-a expirat autorizaţia de funcţionare. Eu sunt de acord că regulile trebuie respectate, dar, până la a veni din două în două săptămâni pe capul tău, şi să te ameninţe tot timpul că te amendează că nu ştiu ce nu funcţioneză la parametrii europeni, eu cred că totul e prea mult, din moment ce poate nici 50% din autorităţile locale din judeţul Co­vasna nu au sisteme ecologice de apă şi canalizare. În aceste cazuri nu mai sunt probleme de mediu?

Cât din suprafaţa comunei Sita Buzăului  este acoperită cu serviciul de apă şi canalizare?

Putem spune că aproximativ 90%, în condiţiile în care avem 20 de km de reţea, ceea ce nici în unele oraşe nu s-a reuşit, şi asta din 2005 şi până în prezent. În Sita Buzăului doar locuinţele de pe uliţele lăturalnice, unde tehnic nu se poate interveni, nu sunt conectate la reţea. Anul acesta, cu fonduri de la Consiliul Local, am mai prelungit reţeaua de apă şi canalizare pe o stradă, pe lungimea de 750 m, urmând ca în primăvară să mai achiziţionăm conducte pentru încă 1.000 m, pe două străzi. De asemenea, am continuat cu reţeaua de canalizare la Crasna şi cu construcţia microstaţiei de epurare din sat, urmând ca până în 15 decembrie a.c. să primim utilajele contractate de executant, care vin din Letonia. După ce trece iarna, când se va putea lucra, vom demara lucrările, astfel că sperăm să le finalizăm în aprilie-mai anul viitor. Nu avem staţie nici  la Zăbrătău, acolo din nou va fi nevoie de bani, dar, din păcate, merg foarte greu alocările de fonduri de la guvern.

În ceea ce priveşte staţia de epurare existentă, aceasta este construită să preia canalizarea de la 3.600 de lo­cuitori, iar noi am ajuns la aproximativ 500 de familii, ceea ce iarăşi nu este puţin. Din acest motiv staţia nu funcţionează la capacitatea nominală, iar pentru a mai face economie am mai oprit-o, astfel că nu merge 24 din 24, ci poate 12 ore pe zi. Asta e, nu sunt bani! Serviciul fiind de calibru mic, costurile le acoperim cu greu… Şi ca să  revin la controlul anunţat… să vii cu ame­ninţări tot timpul, nu mai sunt de acord. Să fim amendaţi, să vedem cine plă­teşte? Sunt foarte revoltat!

Ce alte invesţii sunt în derulare în comuna pe care o conduceţi?

Şi în prezent lucrăm la baza sportivă, începută în 2009, care cuprinde terenul de sport cu vestiare. Construcţia este gata, însă mai trebuie făcute instalaţiile interioare, sanitare, partea electrică fiind făcută, în mare parte, prin Compania Naţională de Investiţii. Tot prin CNI este aprobată şi construirea sălii de sport pentru care, din păcate, nici la ora actuală nu avem finanţare, deşi de trei ani de zile ni se spune că suntem primii pe listă. Iar la o comună cu aproximativ 700 de elevi, s-ar preta construcţia sălii de sport.

Recent, am avut o investiţie susţinută cu reprezentanţii Electrica, mai exact am schimbat un branşament la reţeaua de energie electrică. Această îmbu­nătăţire, printre altele, ne dă posibilitatea să montăm opt lămpi de iluminat pe stada Pârâiaşul, ceea ce va face ca, începând din acest an, şi locuitorii de pe această stradă să aibă iluminat pu­blic.

Primăria Sita Buzăului

Să fiu cinstit, către Sita Buzăului totuşi s-au mai dat bani, cât de cât, faţă de Barcani şi Întorsura. Şi anul acesta am primit în jur de 500.000 lei pentru continuarea lucrărilor. Inconvenientul este că, din păcate, se depăşesc termenele de  punere în funcţiune. …Şi iar încep controalele. Vine Curtea de Conturi  şi ne întreabă „de ce nu aţi pus în funcţiune, de ce aţi cumpărat utilaje şi nu le-aţi montat?”, motiv pentru care încep să calculeze majorări şi dobânzi pentru nepunerea în operă a utilajelor sau a materialelor achiziţionate. Iar noi suntem păţiţi, astfel că de anul trecut suntem în proces cu Curtea de Conturi pentru că, potrivit procesului verbal încheiat de reprezentanţii acesteia, am luat materiale (mai bine zis firma executantă căreia noi i-am plătit) din banii alocaţi la final de ani, iar acestea nu au putut fi puse în operă în perioada de cinci luni de zile. Materialele au fost luate în noiembrie, pentru a nu pierde banii alocaţi de la guvern, şi, din considerent că era iarnă, s-au pus în operă abia în martie-aprilie a anului viitor.

Şi acum îmi este teamă că se pre­conizează o rectificare de buget, pentru infrastructură, pe O.G. 7. Se vor da bani înainte de final de an, şi ce să faci cu ei când eşti luat la întrebări de Curtea de Conturi? Pentru că, intrăm într-un cerc vicios, respectiv dacă luăm şi plătim materiale pe care urmează să le folosim abia anul viitor, se consideră plată ilegală.

Eu sunt absolut de acord să fim ve­rificaţi, pentru că sunt şi persoane care deturnează sume. Dar de aici, până a suspecta încălcări ale legii, în fiecare acţiune pe care o facem, este prea mult!

Cum vă descurcaţi cu plata ajutoa­relor sociale?

Din fericire, în comună avem doar am opt dosare pe legea privind venitul minim garantat. La ora actuală plătim cam 20 de persoane, câteva în vârstă, faţă de 124 de dosare, ceea ce însemna cam 480 de persoane, câte aveam la plată în 2004-2005. Treptat, treptat, foarte mulţi foşti beneficiari de ajutoare de la stat şi-au căutat şi au şi găsit de lucru, chiar şi în străinătate. De ce mă tem, însă, este modificarea legislaţiei în ceea ce priveşte ajutoarele sociale, care prevede preluarea întregii părţi de social, de către autorităţile locale, fără a ni se da şi resurse financiare. În aceste condiţii, noi vom fi puşi în situaţia de a nu mai putea plăti asistenţii personali ai persoanelor cu handicap.

Trebuie să ştiţi că a fi primar în ziua de astăzi, este un lucru foarte dificil, însă peste toate aceste probleme vom trece cumva, deoarece suntem optmişti!

Să vorbim, cu optimism, despre perioada sărbătorilor, care se apropie. Ce pregătiţi în acest an?

Pentru că a intrat deja în tradiţie, noi ne pregătim de Festivalul de Colinde la care avem invitaţi atât din judeţ, cât şi din afara acestuia. În ultimii ani noi am lărgit acest festival la care participă elevi din toate şcolile din zonă, în grupuri de câte 10-20 de copii. Iar la final, la fiecare copil vine şi Moş Crăciun, care în tolba sa are cadouri pentru toţi participanţii.

Din fericire, avem activitate culturală bogată, mulţumită faptului că avem un director de Casă de Cultură activ, care se zbate pentru păstrarea tradiţiilor din zonă. Vă invităm şi pe D-voastră la Festivalul de Colinde, deoarece merită să luaţi parte la un spectacol de suflet, în prag de sărbători.

Vă mulţumim, şi vă promitem că vom onora invitaţia.

A consemnat Maria Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail