O stație meteorologică a fost realizată recent în curtea Liceului Tehnologic „Kós Károly” din Sfântu Gheorghe, de către patru elevi ai instituției, împreună cu coordonatorii lor, în cadrul unui proiect derulat de Asociația „Turulmadár” din municipiu. Materialele folosite au fost procurate cu ajutorul fondurilor alocate de Asociație, dar și cu ajutorul unor sponsori.

Proiectul de dezvoltare și instruire a tinerilor, intitulat – „Youth Education Program” (YEP) și implementat de  Asociația „Turulmadár ” din municipiu, cu finanțare din Fondul pentru Inovare Civică (fond dezvoltat de Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile), a fost lansat în luna ianuarie a acestui an.

statie meteo4<<„Youth Education Program” (YEP) – este un program de dezvoltare și instruire a tinerilor, pe care l-am pornit în ianuarie 2016, cu sprijinul Fondului de Inovare Civică, proiectul nostru fiind ales pentru finanțare dintre peste 720 de proiecte, la nivel național (…). Ne-am propus dezvoltarea și implementarea unui program inovativ, demararea unui proces de implicare, responsabilizare și educare a tinerilor” – a declarat președintele Asociației „Turulmadár”, Furus Levente. El a menționat că în program au fost implicați 50 de liceeni, de la mai multe unități de învățământ. Împărțiți în zece grupe și beneficiind de îndrumare, ei au început să lucreze la implementarea unor miniproiecte.

„De fapt, scopul programului YEP este de a motiva tinerii să facă ceva pentru comunitate (…). În proiect sunt implicați 10 mentori și 50 de elevi, din Liceele <<Szekely Miko>>, <<Mikes Kelemen>>, <<Berde Áron>>, <<Kós Károly>> și unii elevi de la <<Constantin Brâncuși>> și <<Puskás Tivadar>>. Vor trebui să realizeze 30 de proiecte mici.” –a explicat Furus Levente.

Realizarea unei stații meteo a fost tema proiectului propus de echipa compusă din patru elevi de la Liceul Tehnologic „Kós Károly” din municipiu.

Cum s-a născut ideea realizării stației meteo

Potrivit conducerii Liceului, ideea realizării unei astfel de stații s-a conturat, însă, înainte de lansarea programului „YEP”.

Totul a început odată cu înființarea clasei a IX-a cu profil de protecția mediului înconjurător și în urma unor discuții dintre conducerea Liceului Tehnologic „Kós Károly” din municipiu, profesorul de geografie din cadrul instituției, Komán László.

„Am avut elevi de la clasa de protecția mediului care au fost foarte implicați în activități extracurriculare, la nivelul municipiului. Așa a apărut și programul <<YEP>> și după mai multe discuții cu domnul profesor de geografie, Komán László,  și cu elevii, despre ce ar trebui să facem în cadrul proiectului,  ne-a venit ideea să realizăm o stație meteo. Macheta acestei stații s-a făcut în cadrul proiectului <<Olimpiadele Kaufland>>, la care am participat. Astfel, aveam macheta și, prin programul <<YEP>>, am pus în practică proiectul privind realizarea stației meteo. Elevii au fost foarte implicați, la fel și domnul profesor Komán László.”- a declarat directorul Liceului Tehnologic „Kós Károly”, dr. Szőke Annamária.

„La început, la orele de practică am făcut planul proiectului și macheta stației. Luni de zile nu s-a întâmplat nimic, datorită faptului că nu am avut fonduri. Între 4-8 aprilie, școala noastră s-a implicat în proiectul comun al Fundației <<Mihai Eminescu>> și al Asociației <<Simeria-Görgő>>, în replantarea terenului (n.r. – pe care a fost construită, apoi, stația), care a fost distrus de chiciură în iarna anului trecut. La această activitate, școala noastră a participat 4 zile cu 6 clase, sub îndrumarea pădurarilor și a profesorilor. Fundația <<Mihai Eminescu>> a ajutat școala prin cumpărarea unor materiale didactice alese de profesori, dintr-o broșură de oferte pusă la dispoziție. În limita posibilităților, am ales și aparate de măsură pentru stația meteo. Mai târziu, odată cu începerea lucrărilor propriu-zise, domnul pădurar  Csákány László ne-a sponsorizat cu lemnele care ne-au  fost necesare  la construcții. În cursul lunii mai a.c., în școala noastră a venit o delegeție din partea Asociației  de Tineret <<Turulmadár>>  și ne-a informat despre programul lor  de voluntariat  intitulat <<Youth Education Program (YEP)>> (…). Noi ne-am prezentat cu o echipă de 4 elevi, cu proiectul nostru, care a fost agreat de reprezentanții Asociației de Tineret condusă de domnul Furus Levente, responsabilul programului.” – a transmis prof. Komán László.

Echipa Liceului Tehnologic „Kós Károly” a fost compusă din elevi de la profilul „Protecția mediului”, dar și de la clasa de „Construcții” – a declarat directorul adjunct al Liceului, prof. Mátyás Erzsébet.

Potrivit profesorului de geografie- Komán László- care s-a oferit să coordoneze lucrările de la  stația meteo- realizarea proiectului a avut un termen de trei luni, începând cu data de 25 mai.

„Asociația (n.r.- „Turulmadár”) ne-a asigurat că ne ajută material și cu implicarea în sponsorizări din partea firmelor. Așa ne-am apucat de lucru. Prima dată am ales locul stației în spatele clădirii <<D>>, lângă terenul de sport. Elevii școlii noastre au participat la o întâlnire de formarea echipelor din Centrul de Educație  al Adulților din Arcuș, în data de 2 iunie, alături de alte echipe din școlile orașului. Lucrările au început cu curățarea terenului și delimitarea acestuia (…). Am făcut, apoi, o vizită la Stația Meteorologică a orașului să luăm măsurători privind fiecare edificiu (înălțime, lățime, amplasament, etc) privind pluviometrul, anemometrul, căsuța cu termometru, higrometru, etc, pentru ca stația noastră să fie cât mai asemănătoare cu stația Institutului de Meteo. Alături de echipa propriu-zisă, formată din elevii clasei de protecția mediului: Bakcsi Boglárka, Dobondi Andrea, Balázs Dániel, au mai participat și elevii din clasa de construcții din a IX-a C: Balló Előd István, Balló Nándor, Mántó Róbert, Nagy Róbert.” – a spus prof. Komán László. Acesta a precizat că „elevii au lucrat conștiincios  și cu pricepere”.

Echipa a lucrat foarte mult la acest proiect, a spus președintele Asociației „Turulmadár ”, Furus Levente. „Elevii au alocat timp din vacanța, la fel și domnul profesor Komán László – a alocat timp din concediul dumnealui – pentru realizarea acestui proiect (…). Noi doar i-am inspirat pe tineri, i-am încurajat, le-am dat un impuls, le-am dat inspirație, în general. Ei au venit cu  ideea, au făcut totul, iar  noi i-am ajutat cu relațiile noastre și am vorbit cu ei foarte  mult despre proiect; am avut întâlniri în acest sens. ”- a spus Furus Levente.

De altfel, pentru tinerii implicați în acest proiect, activitățile de voluntariat nu erau străine, a precizat directorul Liceului, dr. Szőke Annamária .

Fondurile și materialele necesare realizării stației au fost alocate atât de către Asociația „Turulmadár ”, cât și de către o serie de sponsori. Și reprezentanții Taberei „Csipkes” din Zăbala au sprijinit proiectul.

„Am umblat și după materiale la sponsori, iar elevul Balázs Dániel s-a consultat cu responsabilul programului – Furus Levente, care ne-a vizitat din când în când, să vadă cum avansăm cu lucrările. În școală am găsit țevi pentru stâlpii de gard pe care i-am turnat în beton. Din partea firmei <<Arix S.R.L>> am primit gard de sârmă  pe care l-am folosit în partea de nord și vest a stației. În partea sudică am reparat gardul existent spre terenul de sport și am montat o portiță de intrare, iar în partea estică am reparat și am completat gardul existent spre clădirera ,,D”. A urmat montarea stâlpilor pentru pluviometru, căsuța cu instrumente de măsurat. Am fost atenți ca înălțimile edificiilor să crească de la sud spre nord, pentru  ca umbra să nu afecteze instrumentele de măsurat. Fiecare elev a făcut ce a știut mai bine, astfel  că și eleva Boglarka a avut de lucru: ne-a pregătit de mâncare, a vopsit, a cărat apă, etc. Băieții au avut și idei bune, inventive, pe care le-am pus în practică. Pe  această cale, aduc mulțumiri părinților care i-au educat și învățat cu munca cinstită și conștiincioasă. Pentru construirea căsuței pentru instrumente de măsurat, materialul lemnos (scândura) ne-a fost oferită, prin sponsorizare, de  firma <<Depo>> Sfântu Gheorghe. Stația Meteorologică va fi completată pe parcurs și cu un anemometru și cu heliometru, în funcție de posibilități.” – a spus prof. Komán László.

„Am avut șansa, prin muncă de voluntariat, să contribui la realizarea unui viitor mai bun” – consideră unul dintre elevii implicați în proiect . .

Elevul Balázs Dániel și-a dedicat cu plăcere timpul liber acestui proiect și este bucuros că a putut face acest lucru:

„Prin acest proiect am putut face o faptă bună. Am avut șansa, prin muncă de voluntariat, să contribui la realizarea unui viitor mai bun. Am văzut că împreună putem obţine rezultate bune. Consider că prin această staţie meteorologică putem să atragem şi alţi elevi spre profilul de protecția mediului.”- a declarat,  pentru „Mesagerul de Covasna”, Balázs Dániel, care a fost și șef al echipei.

Potrivit conducerii Liceului Tehnologic „Kós Károly”, stația va fi utilizată, începând cu anul școlar viitor, la cerere, și de către elevii altor unități de învățământ.

„Din cunoștințele noastre, aceasta este singura stație meteo din incinta unui liceu din județ. Va fi folosită, în primul rând, de elevii de la clasa de protecția mediului, dar chiar putem discuta și cu alte unități de învățământ, ca, de exemplu, în cadrul programului <<Școala Altfel>> să vină să desfășoare activități aici, la stație.”- a declarat dr. Szőke Annamária .

Activități, în perioada următoare

Cu toate că stația a fost finalizată, planurile echipei de proiect, planurile profesorilor și a conducerii școlii nu se vor opri aici.

„În cadrul proiectului <<YEP>>, elevii școlii noastre și-au propus să realizeze sere educaționale, în curtea instituției, pe care elevii de la <<Protecția mediului>> să le poată folosi.”- a declarat directorul Liceului, dr. Szőke Annamária.

„În urma lucrărilor comune cu elevii și profesorii satisfacția este foarte mare, iar atmosfera foarte bună ne-a îndemnat spre alte proiecte comune – de a amenaja zona limitrofă cu bănci, alee, și de a amenaja un mic parc cu flori. Suntem convinși că începând cu anul școlar viitor clasele de protecția mediului vor învăța mult mai ușor noțiunile de meteorologie, de orientare în natură, pentru că majoritatea orelor vor fi ținute în această locație a școlii. Peste trei  ani vom avea o bază de date  care pot fi utilă la întocmirea unor lucrări științifice, chiar pentru elevi, cum ar fi lucrarea de diplomă”- a spus și prof. Komán László.

„Idei avem foarte multe și ne bucurăm când vedem că elevii se implică în activități extracurriculare și că oferă din timpul lor proiectelor de voluntariat.”- a spus directorul adjunct, prof. Mátyás Erzsébet

Programul „YEP” continuă

Programul „YEP” va continua până în data de 31 decembrie 2016. Până atunci, vor fi implementate și alte proiecte.

În luna octombrie (a.c.) este programată festivitatea de premiere din cadrul programului. Cele mai bune 5 echipe din cele 10 participante, vor primi dreptul de a participa la o tabără de formare  și dezvoltare.

Asociația „Turulmadár” va căuta și alte surse de finanțare pentru a susține, în continuare, dezvoltarea tinerilor din județ.

„Mesajul meu către tinerii covăsneni este să aibă curaj să viseze!”- a declarat președintele Asociației, Furus Levente.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail