gang rehabCasa de Cultură „Kónya Ádám” caută artiști vizuali pentru proiectul „Gang Rehab”, în cadrul festivalului de arte contemporane „pulzArt”.

Concursul, organizat de Casa de Cultură „Kónya Ádám”, are ca temă realizarea de proiecte artistice în gangurile blocurilor din oraș, iar proiectul se derulează în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România și Asociația Tone Troopers. Scopul concursului este renovarea creativă, în colaborare cu câțiva artiști vizuali, a trei ganguri ale blocurilor din municipiul Sfântu Gheorghe, construite în timpul comunismului și ajunse în paragină, unul fiind localizat în centrul orașului, în Piața Mihai Viteazul, iar alte două în cartierul Gării.

Pentru a putea participa în cadrul concursului, candidații interesați trebuie să realizeze planul de reabilitare creativă a unui gang, la alegere, ținând cont de obiectivele generale ale proiectului „Gang Rehab”. Reabilitarea trebuie să fie realizată printr-o intervenție artistică, constând în instalații artistice, și/sau pictură pe ziduri, a gangurilor construite în timpul comunismului.

Artiștii au doar 10 zile la dispoziție pentru executarea proiectelor de reabilitare

Organizatorii concursului anunță că vor lua în considerare doar creațiile care vor avea legătură cu spațiile vizate pentru reabilitare, și care reflectă mediul. La întocmirea dosarului de participare, cei interesați trebuie să aibă în vedere că pentru executarea unui proiect aceștia au la dispoziție doar 10 zile, iar bugetul maxim pus la dispoziție în vederea executării proiectului este de 1500 lei. Înainte de începerea lucrărilor artistice, lucrările de reparație ale celor trei ganguri vor fi efectuate de publicatorul apelului pentru proiecte, în baza unui plan tehnic. În acest sens, toate gangurile vor fi reabilitate, curățate și zugrăvite, fiind montate corpuri de iluminat și un panou publicitar în fiecare dintre acestea.

Sunt așteaptați să se înscrie în cadrul proiectului „Gang Rehab” artiști plastici, specialiști în arte decorative, graficieni, arhitecți, arhitecți peisagiști, graffitiști și specialiști în „street art” – artă stradală, cu experiență în executare, care prin creațiile lor artistice să transforme gangurile respective.

În dosarul de participare, candidații trebuie să atașeze cel puțin o creație proprie, de interior sau de exterior, materializată. Proiectele depuse vor fi tratate confidențial, acestea fiind dezvăluite terților doar cu acordul candidatului. Creațiile selectate vor putea fi utilizate de către publicator în vederea promovării proiectului „Gang Rehab”.

„Orice proiect care îndeplinește specificațiile concursului este valabil. Proiectul nu poate conține referințe sau comentarii jignitoare la adresa niciunei națiuni, etnii, rase sau confesiuni, nu poate conține sau promova niciun mesaj sau crez politic, și nici reprezentări obscene. În baza evaluării juriului, orice astfel de proiect va fi exclus din concurs. Candidații câștigători nu pot modifica proiectul depus inițial fără anunțarea și acordul publicatorului apelului de proiecte.” – anunță organizatorii într-o postare pe site-ul Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe.

Proiectele și creațiile materializate vor fi trimise de participanți, în format electronic, la adresa [email protected], iar cei declarați eligibili vor primi confirmarea din partea organizatorilor odată cu aprobarea participării acestora în cadrul concursului.

„Subiectul e-mailului trebuie să fie: „Proiect Gang Rehab 2016 Sfântu Gheorghe”. Nu ne asumăm răspunderea pentru mailurile fără subiect care se rătăcesc din acest motiv.” – menționează responsabilii.

Proiectele depuse vor fi evaluate de un juriu format din cinci membri, iar comunicarea rezultatelor se va face imediat după jurizare. Pentru a înlesni evaluarea lor, proiectele trebuie să conțină, împreună cu proiectul sau proiectele 3D (în format .pdf și .jpg): o scurtă descriere a (cel mult 3000 de caractere cu spații) care să conțină titlul, denumirea gangului ales, numele candidatului sau al candidaților, domiciliul, numărul de telefon, și adresa de e-mail.

În cazul proiectelor depuse în grup, descrierea trebuie să conțină datele de contact a cel puțin unuia dintre candidați. Aceștia trebuie să întocmească o listă punctuală cu materialele, accesoriile și uneltele necesare în vederea realizării proiectului, iar descrierea lucrării trebuie să conțină și un opis al desenelor; planul corespunzător scării, planul plafonului gangului ales – în care candidații vor specifica toate intervențiile care vor fi efectuate și care nu sunt vizibile în desenele în vedere pe plan lateral, cum ar fi spre exemplu, zugrăvirea solului sau a plafonului; dar și toate vizualizările în planurile laterale (cu scară) ale gangului ales. Totodată, candidații trebuie să menționeze dacă în cazul unuia dintre pereți nu vor avea loc intervenții și trebuie să atașeze schița în format 3D a gangului ales.

Potrivit organizatorilor, proiectele 3D și desenele trebuie să respecte următorii parametrii tehnici: toate desenele trebuie să fie color; scara minimă a acestora trebuie să fie de 1:20 (1 metru în realitate, 5 cm în desen); format A4 sau A3; .pdf și .jpg; rezoluție 300 DPI; iar fiecare desen trebuie să conțină și titlul proiectului. Totodată, pe lângă cele sus-menționate, concurenții pot folosi și alte mijloace de ilustrare ale proiectelor, explicative sau grafice (3D, fotografii, și fotografii ale machetelor), pe suport digital, în vederea susținerii proiectului. La evaluare, juriul va avea în vedere: măsura în care proiectul se încadrează în mediul/spațiul ales; valoarea artistică; conceptul; experiența vizuală; creativitatea și gradul de noutate adus spațiului ales; fezabilitatea (în ce măsură proiectul este realizabil și care este standardul preconizat al execuției); încadrarea în bugetul stabilit de 1500 lei dar și durabilitatea proiectului.

„În toate aspectele apelului de proiecte juriul format din experți externi va decide, neexistând posibilități de depune a contestațiilor. Juriul nu va oferi justificări privind proiectele refuzate, nici oral, nici în scris.” – mai anunță organizatorii.

Candidații selectați vor fi premiați

Potrivit organizatorilor, artiștii selectați în vederea realizării lucrărilor vor beneficia de un onorariu de 1000 lei (brut) fiecare, sumă de care se vor bucura cel mult șase candidați, pentru cele trei ganguri vizate. Bugetul stabilit pentru acoperirea costurilor materiale este de 1500 lei/gang, iar achiziția materialelor va fi asigurată de către organizatori.

„Premiul de 1000 lei este o sumă brută, figurează ca venit impozabil, atrăgând după sine obligația plății impozitului pe venit, de 16%, în condițiile legislației românești.” – menționează organizatorii.

Termenul de depunere a dosarelor este 30 august (a.c.), iar evaluarea proiectelor se va face pe data de 31 august. Concurenților înscriși le vor fi comunicate rezultatele pe data de 1 septembrie, urmând ca cei aleși să execute proiectele în perioada 5-14 septembrie. Inaugurarea gangurilor reabilitate se va face pe data de 15 septembrie.

Prezentările, desenele tehnice și fotografiile gangurilor pot fi accesate pe site-ul oficial al Primăriei municipiului Sfântu Gheorghe: http://www.sfantugheorgheinfo.ro/ . . .

Informații suplimentare legate de participare și concurs pot fi obținute, până pe data de 20 august, la adresa de e-mail: [email protected], iar lista rezultatelor, care va fi actualizată până pe data de 25 august, va putea fi accesată pe www.kultur.ro și www.sepsi.ro.

Apelul pentru proiecte este co-finanțat de către Administrația Fondului Cultural Național.

Ioana Ardeleanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail