Peste 100 de elevi şi studenţi au fost angajați pe perioada vacanţei de vară, 70 de convenții privind încadrarea acestora în muncă fiind încheiate între firme din județ și Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Covasna. . .
Directorul executiv al AJOFM Covasna, Kelemen Tibor, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, că 130 de tineri -127 elevi și trei studenți – s-au angajat pe perioada vacanței de vară, în diverse domenii.
„Avem 130 de tineri angajați, pentru 70 de societăți, deci 70 de convenții încheiate. 127 sunt elevi, 3 sunt studenți. Studenții au fost angajați pentru activități privind elemente specifice de topografie sau la nivelul subansamblelor auto. În rest, s-au angajat în servicii, în turism și foarte mulți în producție (…).”- a declarat directorul executiv al AJOFM Covasna.
Potrivit prevederilor legale, angajatorii care încadrează în muncă elevi şi studenți, pe perioada vacanței, pot beneficia de un stimulent financiar lunar, pentru fiecare tânăr încadrat în baza unui contract individual de muncă pe durată determinată, încheiat în condițiile legii, cu normă întreagă sau, după caz, cu timp parțial sau în baza unui contract de muncă temporară – numai dacă durata misiunii de muncă temporară este egală sau mai mică decât durata vacanței.
Conform legii nr.72/2007, stimulentul este egal cu 50% din valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării ocupării forţei de muncă în vigoare (indicatorul de social de referință fiind 500 de lei) și se acordă la cererea angajatorului, din bugetul asigurărilor de șomaj, proporţional cu timpul efectiv lucrat de către elevii şi studenţii în cauză, pe perioada vacanţei.
Stimulentul financiar poate fi acordat pentru maxim 60 de zile lucrătoare într-un an calendaristic.
În acest sens, angajatorii trebuie să încheie cu Agenţia județeană pentru ocuparea forţei de muncă, în termen de 30 de zile de la data angajării elevilor şi studenţilor aflaţi în perioada vacanţelor, o convenţie.
Ana Alina Costache