Foto 1. Micile, dar periculoasele căpuşeNumărul persoanelor care se prezintă la Secția de Primiri Urgențe – SMURD a Spitalului județean de Urgență „Dr.Fogolyán Kristóf” din Sfântu Gheorghe, crește de la o săptămână la alta.

Șase persoane s-au prezentat în cursul săptămânii trecute la Secția UPU-SMURD, după ce au fost înțepate de insectele parazite, atrase de căldura corpului uman. Deși un astfel de episod poate duce la declanșarea bolii Lyme, medicii specialiști spun că acest lucru se întâmplă în foarte puține cazuri.

„Înțepătura de căpușă în sine nu este gravă. (…) Nu știu dacă au observat ceva reacții, numai cei de la Spital sau medicii de familie pot spune dacă s-a dat vreo informație cu privire la apariția unei boli. Mușcătura de căpușă, fără complicații clinice nu este un mare eveniment, este ca o înțepătură de țânțar. (…) Este de zi cu zi, eu anul acesta cred că am scos din mine vreo cinci căpușe, într-o zi am scos trei. Dacă apare reacție specifică locală, cu extindere, care poate ajunge cât o palmă de copil, cu marginile mai aprinse și mai palid spre mijloc, febră, atunci pacientul trebuie prezentat imediat la Secția de Boli Infecțioase, pentru că se dă antibiotic repede, se tratează ca sifilisul. Boala Lyme se mai numește și „sifilis silvatic” fiind foarte asemănător și ca spirochetă și ca efectele pe care le produce. (…) De când a apărut boala Lyme, la noi s-au făcut două-trei investigații, deocamdată negative, cele care au pornit din județ. Am impresia că nu sunt căpușele atât de infectate cum erau acum trei ani în jurul Sibiului, unde au fost multe cazuri. În județul Sibiu și spre Munții Apuseni, spre Maramureș, în zona aceea au apărut mai multe cazuri, apoi nu știu ce au făcut dar s-a liniștit puțin situația.” – a declarat medicul epidemiolog Santa Ferenc.

Mai alarmantă este posibilitatea crescută a apariției virusului Zika . .

Medicul epidemiolog spune că este mai îngrijorat de apariția virusului Zika în România, datorită numărului crescut de persoane care participă la Jocurile Olimpice de la Rio.

„Și țânțarul poate da boala West Nile, cu meningită, poate să fie gravă sau ușoară, poate să dea malarie sau alte boli cum e și Zika care va apărea probabil cu timpul. Să vedem după Rio ce se va aduce de acolo.” – concluzionează medicul.

La sfârșitul lunii trecute Ministerul Sănătății a confirmat un al treilea caz de import de virus Zika în România. Potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială http://www.ms.ro, în data de 27 iulie, Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării.

„Este vorba despre un bărbat în vârstă de 36 ani, care locuiește la Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană – zonă activă de transmitere a virusului Zika – în perioada 06 iulie – 13 iulie. A urmat un alt sejur în SUA în perioada 13 iulie – 20 iulie. Bărbatul a sosit în România în data de 21 iulie. O zi mai târziu, pe 22 iulie, s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.” – se arată în comunicatul Ministerului Sănătății.

Potrivit http://www.ms.ro, „Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Reamintim că virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat. Reluăm, de asemenea, recomandările pentru cetățenii români care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika: acestea trebuie să știe că virusul Zika se poate transmite prin ințepătură de țânțar, dar și prin contact sexual. Țânțarii Aedes care transmit virusul Zika au activitate maximă în timpul zilei. Măsurile care previn transmiterea prin intermediul ințepăturii de țânțar sunt: utilizarea substanțelor anti-țânțari (conform indicațiilor), purtarea de îmbrăcăminte cu mâneci lungi și de pantaloni lungi, în special în orele de maximă activitate a acestor țânțari, utilizarea plaselor împotriva țânțarilor sau a aerului condiționat în camera unde dorm”.

De asemenea, Ministerul Sănătății recomandă ca femeile gravide sau care programează o sarcină, să evite călătoriile în zonele cu transmitere activă a virusului Zika, iar dacă locuiesc într-o regiune cu transmitere a virusului acestea ar trebui să respecte riguros măsurile de împiedicare a contaminării prin înțepatură de țânțar. Femeile însărcinate care au călătorit sau care au locuit în regiuni cu transmitere activă a virusului Zika ar trebui să menționeze acest lucru medicului care monitorizează sarcina.

Totodată, persoanele cu imunodepresii sau boli cronice severe, care au călătorit în zone cu transmitere activă a virusului, și au simptomatologie compatibilă cu boala în primele 14 zile de la revenire, ar trebui să se prezinte la medical curant.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, simptomele sunt asemănătoare gripei: febră, erupții pe piele, conjunctivită, dureri de cap, oboseală, dureri musculare și de încheieturi. Aceste simptome sunt destul de blânde și durează între două și șapte zile. Totuși, există cazuri în care nu persoanele contaminate nu manifestă deloc simptome, motiv pentru care infecția este greu de depistat.

Organizația Mondială a Sănătății subliniază că nu există tratament sau vaccin pentru virusul Zika.

Ioana Ardeleanu

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail