. . Observatorul „Vega” organizează, vineri, pe Câmpul Benedek Mezo (spre Vâlcele), o seară de astronomie dedicată observării curentului de meteori „Perseide”. Programul va cuprinde observații astronomice, diverse prezentări și ateliere de astrofotografie, au transmis organizatorii.
Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an – pot fi observate în această perioadă. „Ploaia de meteori” este vizibilă de la mijlocul lunii iulie, zilele acestea, urmând să atingă apogeul.
Cu această ocazie, vineri, 12 august, reprezentanții Observatorului „Vega” îi invită pe cei interesați, la o seară de astronomie, pe Câmpul „Benedek Mezo” (spre Vâlcele).
„Cei de la NASA au spus că anul acesta, Perseidele vor fi deosebit de interesante, prin faptul că vom putea asista la dublarea sau chiar triplarea numărului de meteori (…), adică, dacă, de obicei, într-o seară de august cu Perseide, putem observa cam 50-60 de meteori (n.r.- pe oră), în cazul de față vom vedea 160 – 200 (n.r.- pe oră). Aceasta este teoria (…), în practică, însă, trebuie să ținem cont că nu avem ochi cu care să ne uităm la tot cerul și trebuie să ne adaptăm la întuneric. Dacă luăm aceste lucruri în considerare, în mod normal se văd cam 20 de meteori, iar acum vom vedea aproximativ 50-60 (…).”- a declarat ieri, organizatorul evenimentului, reprezentant al Observatorului Astronomic „Vega”, Csere Mihály.
Program și invitați
Începând cu ora 21.00 sunt programate sesiuni de observații astronomice, după care vor fi susținute anumite prezentări și ateliere de astrofotografie și apoi urmând noi sesiuni de observații astronomice, până dimineață, la eveniment participând și trei invitați din afara orașului.
„Evenimentul pe care îl organizăm va începe vineri, 12 august, la ora 21.00. La acea oră vom putea face deja observații astronomice, dar cel mai bun interval pentru acestea va fi după ora 1.00 (…). De la ora 21.00, până la ora 1.00, trei invitați din afara orașului și doi organizatori vor susține diverse activități.”- a spus Csere Mihály.
În ceea ce privește organizatorii, invitații și moderatorii evenimentului, acesta a spus: „Unul dintre invitați este Münzlinger Attila, din Lăzarea. Acesta le va arăta celor prezenți cum pot face fotografii cerului nopții, dacă nu au echipament adecvat (…), le va arăta cum pot fotografia Calea Lactee sau cum pot fotografia meteorii. Alt invitat, Nagy István, le va vorbi celor prezenți despre cerul de vară – despre ce pot vedea vara pe cer, despre constelații etc, dar va veni și cu o prezentare pe tema radio-astronomiei și va vorbi despre cum putem auzi meteorii intrând în atmosferă. Deci, nu doar că vom privi meteorii, ci îi vom și asculta. Fejér Zoltán – Reprezentantul firmei Telescop Expert – cel care ne va aduce multe dintre accesoriile cu care vom lucra în seara respectivă, va vorbi despre echipamentele astronomice și va oferi și sfaturi despre acestea. Va fi prezentă la eveniment și Nagy Zeni – organizatoare locală, din Sfântu Gheorghe; ea va ajuta oamenii care vor fi prezenți să se uite prin telescop, iar eu mă voi ocupa de partea de fotografie, în sensul în care îi voi ajuta pe cei care vor aduce aparate de fotografiat, mai ales cu oglinzi, dar și camere de tip <<point and shoot>> de dimensiuni mai mici, să facă poze, prin telescop. Vom avea adaptoare la fața locului și vom avea posibilitatea de a conecta la telescoape mai multe tipuri (…). Acestea ar fi activitățile planificate până la ora 1.00. După ora 1.00, ne vom uita la cer, la meteori, iar cei care au asistat la prezentări, vor putea afla mai multe.” – a explicat Csere Mihály.
Organizatorii au creat și o pagină dedicată promovării evenimentului, pe rețeaua de socializare Facebook (Facebook – „Csillagaszati Est – Perszeida meteor raj megfigyelese / Seară de astronomie – Observații roiul de meteori Perseide”). Acolo au atașat și un set de reguli, dar și sfaturi adresate participanților. Detalii despre eveniment pot fi aflate accesând http://tinyurl.com/aug12vega și pagina de Facebook a evenimentului sau a Observatorului (Facebook – ”Vega Csillagvizsgáló – Observatorul Vega”).
Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail