. . Două sate covăsnene ar putea fi susținute pentru a deveni independente din punct de vedere energetic, în cadrul proiectului „BioVill”, co-finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană prin programul de cercetare și inovare „Horizon 2020”.

Proiectul vizează sprijinirea creării satelor independente energetic în Croația, Macedonia, România, Serbia și Slovenia, fiind derulat sub forma unei colaborări între 9 parteneri din țările vizate, precum și din Germania și Austria. Printre entitățile implicate în proiect se numără și clusterul inovativ al biomasei „Green Energy” („Energie verde”), ce are sediul la Incubatorul de Afaceri din Sfântu Gheorghe.

„Obiectivul proiectului <<BioVill>> este acela de a transfera și de a adapta experiența acumulată în țările în care există deja sate bioenergetice (Germania și Austria) către țările cu mai puține exemple în acest sector (Slovenia, Serbia, Croația, Macedonia și România). Proiectul stimulează dezvoltarea sectorului bioenergiei în țările țintă selectate prin consolidarea rolului biomasei la nivel local ca un factor care contribuie în mod decisiv în aprovizionarea cu energie, luând în considerare oportunitățile de absorbție existente pe piață sau de expansiunea fermierilor locali, producătorii de lemn sau IMM-uri.”- se arată pe site-ul www.biovill.eu.

Potrivit președintelui clusterului, Vajda Lajos, proiectul a debutat în luna martie și se va derula pe perioada a trei ani. În cei trei ani, se va urmări susținerea și îndrumarea unor localități din Slovenia, Serbia, Croația, Macedonia și România pentru a deveni independente energetic, până la realizarea unor investiții în acest sens. Proiectul „BioVill” este co-finanțat și sprijinit de Uniunea Europeană în cadrul programului de cercetare și inovare „Horizon 2020”.

„Clusterul <<Green Energy>>  este implicat în acest proiect, împreună cu o entitate din  Germania -<<GIZ>> (Asociația Germană pentru colaborare Internațională) și cu organizații Germania, Austria și din Croația, Macedonia, România, Serbia și Slovenia. Proiectul își propune sprijinirea creării satelor independente energetic în Croația, Macedonia, România, Serbia și Slovenia, pe modele existente în Austria, Germania.” –a declarat, pentru „Mesagerul de Covasna”, președintele clusterului, Vajda Lajos.

Gáspar Mária, implicată  în „Biovill”, din partea clusterului „Green Energy”, a declarat că după evenimentul de lansare a proiectului, derulat spre finele lunii martie și începutul lunii aprilie în Germania, a mai avut loc o întâlnire a celor implicați, în  perioada 30 iunie-1 iulie 2016, în Serbia, la Belgrad.

La acea întâlnire au fost prezentante, printre altele, date privind localitățile din România interesate de acest proiect, a menționat președintele clusterului, Vajda Lajos.

„Acolo, la Belgrad, din țara noastră au fost prezentate 18 localități din Harghita, Covasna, Brașov, Ialomița și Cluj, care își anunțaseră intenția de a intra în acest proiect. După acele prezentări, ale celor 18 localități din România, după o analiză, a reieșit că ar corespunde cerințelor proiectului două sate covăsnene: Ghelința și Estelnic. A reieșit că au potențial, că au deschidere, că se vor putea forma grupuri de lucru și că ar fi potrivite pentru acest proiect. Noi le susținem pe ambele, pentru a intra în <<BioVill>>. Vom vedea dacă va fi posibil să fie implicate amândouă (…). În scopul obținerii independenței energetice a unei localități, trebuie să se implice comunitatea, administrația, antreprenorii. În cadrul proiectului se va forma un grup de lucru, vom participa la vizite de studiu, respectiv vor veni în țară specialiști din Germania și Austria, se vor face propuneri și, pe o perioadă de trei ani, se va implementa acest proiect, până la realizarea de investiții privind încălzirea pe bază de biomasă. Nu sunt excluse alte surse de energie regenerabilă; se va alege pentru localitățile respective, soluția care este cea mai potrivită pentru transformarea lor în localități independente energetic.”- a spus Vajda Lajos.

Potrivit acestuia, proiectul va fi prezentat, în cadrul unui eveniment, în județ, la începutul lunii septembrie, însă până atunci, informații suplimentare pot fi obținute accesând site-ul http://www.biovill.eu/ro/despre-biovill/.

Vajda Lajos a amintit că la nivelul clusterului pe care îl reprezintă se discută de mai mult timp despre utilizarea energiei din surse regenerabile și că anul acesta, clusterul a finalizat un proiect pilot, pe această temă,cu finanțare norvegiană. Acel proiect, intitulat „Biomasa – o afacere verde”, a avut ca scop dezvoltarea și promovarea unui sistem de încălzire la nivelul comunităţilor locale, bazat pe biomasă și încurajarea dezvoltării eco-întreprinderilor. În acest sens, în Estelnic a fost înființată o plantaţie de salcie energetică pe o suprafaţă de aproximativ trei hectare, în scopul obţinerii biomasei, au fost achiziţionate utilajele necesare pentru colectarea şi măcinarea deşeurilor lemnoase și a fost instalată și pusă în funcțiune o centrală cu cazan pe biomasă, cu capacitatea de 150 kW, ce va asigura încălzirea clădirii Centrului cultural și de tineret și sediului Primăriei.

***

Înființat în anul 2011, clusterul inovativ al Biomasei „Green Energy” are peste 70 de membri – reprezentanți economici, administrații publice locale, universității, centre de cercetare, firme de consultanță și alte instituții care și-au propus să contribuie la dezvoltarea domeniului energiei verzi și la obținerea și valorificarea biomasei ca sursă de energie regenerabilă.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail